به گزارش گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو درباره هدف گذاری مسئولان علمی کشور برای رسیدن به جایگاه ۵ تولیدات علم نانو جهان گفت: این هدفگذاری صورت گرفته و باور داریم که دست یافتنی است و باید کشورهای ژاپن و آلمان را پشت سر گذاشته و رتبه پنجم دنیا در تولیدات علمی را بدست بیاوریم.
وی افزود : ظرفیت کسب این جایگاه درکشور وجود دارد اما منوط به حمایت های هم جانبه است و انتظار داریم نانوتکنولوژی که توانمندی خود را اثبات کرده، بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در همین زمینه یادآور شد: بنده خدمت مقام مظم رهبری که عالیترین مقام حمایت کننده نه تنها از فناوری نانو بلکه از علم وفناوری درکشور هستند و شاید اگر حمایت های معظم له نبود، ایران در عرصه فناوری نانو هیچ حرفی برای گفتن نداشت، عرض کرده ام که تاکنون دامنه قله را بالا رفته ایم و دیگر رقابت با کشورهای مانند ژاپن،آلمان، کره جنوبی، چین وآمریکا سخره نوردی است و نیازمند ابزارها و امکانات خاص خود است که یکی از آنها منابع مالی است.
بودجه ناچیز فناوری نانو ایران در مقابل اعتبار میلیاردی کشورهای پیشرفته
وی با تاکید برانیکه درحال حاضر بودجه فناوری نانو ایران با کشورهای پیشرفته قابل مقایسه نیست،گفت: کشورهایی مانند روسیه، چین و آمریکا بالغ بر ۲ میلیارد دلار به طور سالانه در عرصه نانوتکنولوژی سرمایه گذاری می کنند. حالا چگونه می توان با بودجه اسمی فناوری نانو ایران که حدود ۲۰ میلیون دلاراست رقابت کرد.
دکتر سرکار اظهارامیدواری کرد که حمایت ها از فناوری نانو افزایش یافته و در راس آنها شورای عالی انقلاب فرهنگی که قدرت قانونگذاری دارد و تاکنون هم به خوبی ستاد را حمایت کرده ، بیش از پیش حامی فناوری نانو باشد.
کسب ۲ درصد سهم بازار نانوی جهان نیازمند حمایت ویژه است
وی در خصوص هدفگذاری نقشه جامع علمی کشور مبنی بر کسب ۲ درصد سهم بازار نانوی جهان گفت:۱۰ سال پیش خدمت مقام معظم رهبری جلسه ای داشتیم که برنامه ها و چشم انداز نانو فناوری را تشریح کنیم ؛ ما اعلام کردیم که چون ایران یک درصد جمعیت جهان را دارد هدفگذاری را در تمام زمینه ها شامل سهم ایران از تولید علم، توسعه فناوری، محصول و بازار یک درصد دنیا گذاشته شود اما معظم له تاکید کردند که با توجه به جوان بودن جمعیت کشور و استعدادهای فراوان ،هدفگذاری به ۲ درصد افزایش یابد؛ البته فرمایشات ایشان ادامه هم داشت به این شکل که اگر بخواهیم به ۲ درصد بازار نانوتکنولوژی دنیا دست یابیم، باید معادل ۲ درصد بودجه سالانه سرمایه گذاری شود.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در این رابطه خاطرنشان کرد: بنابراین آنچه به یقین می توان گفت این است که ظرفیت وتوانمندی در کشور وجود دارد چراکه مهمترین بخش یعنی نیروی متخصص لازم که سایر کشورهای دنیا به دنبال آن هستند، به وفور در ایران وجود دارد.
دکتر سرکار در ادامه با ابراز تاسف از اینکه سرمایه ها و ذخایری که روی زمین است رها شده و چند هزار متر زیر زمین دنبال ذخایری هستیم که از آنها ثروت بدست آورده شود، گفت: باید ذخایری روی زمین یعنی نیروی انسانی را که چند صد برابر بازدهی بیشتر نسبت به مواد خام پایان پذیر دارند، حمایت کرد و رسالت شورای عالی انقلاب فرهنگی است که این موضوعات را در کشور جا بیندازد که نیروی انسانی مهمترین از منابع زیر زمینی است.
پیشنهاد شاخصهای علم، فناوری و نوآوری نانو توسط ایران به ایزو
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در بخش دیگری از این گفتگو درباره میزان صادرات محصولات مبتنی بر فناوری نانو گفت: درحال حاضر این شاخص امکان محاسبه نداشته و در دنیا هم حساب و کتاب مشخصی ندارد چراکه در محاسبه شاخص میزان تولیدات علمی ، به دست آوردن اطلاعات ساده است اما در حجم بازار اطلاعات شفاف نیست و یکی از دلایل عدم شفافیت هم نداشتن تعریف درست از محصول نانو است.
وی با ابراز خوشحالی از اینکه تعریف و استاندارد سازی «شاخصهای علم، فناوری و نوآوری نانو» توسط ایران به ایزو معرفی و پیشنهاد شده است، گفت: این استاندارد سازی به نام ایران در جهان به تصویب رسیده است و ان شاءالله از سال آینده میلادی تمام ادبیات مبتنی بر استانداردهای مصوب جهانی ، تمامی شاخص ها قابل محاسبه خواهد بود.