به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو» بیژن عبدی، اقتصاددان با انتقاد از فشار برای برکناری رئیس سازمان مالیاتی اظهار کرد: در حال حاضر دارندگان قدرت و ثروت می خواهند از مالیات دادن فرار کنند و اگر احساس کنند که کسی می خواهد از آنها مالیات بگیرد، قطعا او را تحت فشار می گذارند، تا برکنار شود و با نفوذ خودشان افرادی را سرکار بیاورند که با خودشان کاری نداشته باشند.
وی افزود: با این شرایط دولت نمی تواند از اصناف مالیات بگیرد، بنابراین به سراغ کارمندان و کارگران می رود، که دستشان به جایی بند نیست.
این اقتصاددان در خصوص رئیس فعلی سازمان امور مالیاتی بیان کرد: این که یک آدمی در یک دولتی بوده در دولت بعد هم سرکار باشد، باعث شده که نتوانیم قضاوت درستی در خصوص عملکرد او داشته باشیم ولی مشکل جدی، این است که وقتی صحبت از درآمدهای مالیاتی می شود، همیشه اصناف و یا آن اشخاصی که درآمدهای شفافی ندارند، نالان هستند که ما مالیات زیادی پرداخت می کنیم.
تجار بزرگ و اعضای اتاق بازرگانی باید مالیات بیشتری بدهند
عبدی اصناف را مستحق پرداخت مالیات بیشتری دانست و به «نسیم» تصریح کرد: بخش صنعت و کشاورزی نقش خیلی پررنگی از لحاظ درآمدزایی ندارند، بخش عمده درآمد زایی و مشاغل ما به خدمات باز می گردد و خدمات هم رنجی خیلی وسیعی دارد، اعم از خدمات توزیع شبکه ای کالا تا خدماتی مانند سوپرمارکت و بخش تعمیرات، با حتی تجار بزرگ هم خدمات محسوب می شوند.
وی افزود: بازرگانان بزرگ جز اصناف محسوب می شوند و بحث عمده این است که اگر کسی بیشترین سهم را از منابع مالی بانکی در اختیار دارد، باید مالیات بیشتری بدهد مثلا وقتی اتاق بازرگانی بخش اعظم انحصار واردات و صادرات کشور را در اختیار خودش گرفته است، نباید فرار مالیاتی داشته باشد.
آیا سلاطین واردات به اندازه سلطان بودنشان مالیات می دهند؟
این اقتصاددان با انتقاد از برخی از اعضای اتاق بازرگانی تاکید کرد: سوال اینجاست اینهایی که افتخارشان این است که یکی سلطان واردات شکر است یکی سلطان واردات میوه و دیگریسلطان واردات لوازم خانگی است، آیا به اندازه سلطان بودنشان مالیات می دهند؟ اگر کسی واقعا سلطان است، باید به اندازه درآمدش مالیات بدهد.
عبدی بیان کرد: یکی از مشکلات ما این است که مالیات اصناف شفاف نیست ولی قابل دسترسی است، منتها اراده ای برای دستیابی به آن وجود ندارد و در واقع اصناف خیلی بیشتر از کارمندان درآمد دارند و خیلی کمتر مالیات می دهند و بیشتر فرار مالیاتی دارند.
وی به لزوم اخذ مالیات کمتر از بخش تولید اشاره و عنوان کرد: مالیات را باید از کسانی بگیرید که کمتر در فرآیند تولید نقش دارند، مالیات کسی که خرید و فروش می کند باید با مالیات یک تولید کننده لبنیات متفاوت باشد، ولی متاسفانه چون آمار درآمد تولید کنندگان ثبت می شود بیشتر در معرض مالیات قرار می گیرند و افرادی که درآمدشان ثبت نمی شود همیشه فرار مالیاتی دارند و فرار به جلو می کنند.
قوانین مجلس در خصوص مالیات کلی بوده و دست دولت را بسته است
این اقتصاددان با انتقاد از چگونگی تصویب قوانین مالیاتی در مجلس گفت: وقتی مجلس قوانین را تصویب می کند به جای این که پتانسیلها را شناسایی کند و بگوید که از کدام قشر باید بیشتر مالیات گرفت، در یک قالب کلی دولت را موظف به گرفتن مالیات می کند و مسلما کارشناسان دولت هم بنا به نظر خودشان نظر می دهند، بنابراین نمی توان به دولت و سازمان امور مالیاتی خرده گرفت.
عبدی خاطرنشان کرد: من به شخصی که در حال حاضر رئیس سازمان امور مالیاتی است کاری ندارم اما وقتی تشخیص داده شده که باید از اصناف مالیات گرفته شود، تشخیص درستی هم بوده باید براساس منطق عمل کنیم.
وی افزود: منطق چه چیزی می گوید؟ باید از تولید کننده مالیات گرفت یا از اشخاص با درآمد ثابت و یا از شبکه توزیع یا همان اصناف؟ مسلم است که اصناف باید بیشترین مالیات را بدهند، اما همچنین بیشترین فرار مالیاتی را دارند و بار مالیاتی خود را به طبقات ضعیف وارد می کنند.
دست سازمان مالیاتی خالی است و اصناف جنجال آفرینی می کنند
این اقتصاددان تصریح کرد: باید جلوی این فرآیند گرفته شود و مالیات گرفتن قانون مند شود که اینها هم نیاز به قوانینی دارد که متاسفانه نمایندگان مجلس هم روی این قوانی کار نمی کنند و همیشه همه چیز مانند امروز می شود که دست سازمان مالیاتی خالی است و اصناف همه با جنجال آفرینی مدعی هستند.
منبع: نسیم