به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، صدای طبل و دهل می آید و بوی اسفند از هیات های عذاری حسینی به مشام میرسد.انگار شب های تهران زنده شده اند تا در عزای حسین (ع) و یارانش بگریند.مردم دسته دسته هیات های عزا دار را همراهی می کنند و بازار زنجیر زنی ، سینه زنی و نوحه خوانی داغ است تا اشک ها را جاری کند و حادثه کربلا را فریاد بزند.
آری ، محرم دوباره از راه رسیده است تا فرای عزاداران واقعی حسین (ع)، مانند هر سال حاشیه های پر رنگ تر از متن داشته باشد.
حاشیه هایی که چهره خیابان های تهران و سایر کلان شهرهای کشور را به سوژه درجه یک رسانه های غربی تبدیل می کند.
پوشش دختران جوان در خیابان های پایتخت
شب است اما نور چهلچراغ ها و هیات های عزاداری ، شب های پایتخت را آنقدر روشن کرده تا چهره های آرایش کرده و موهای شنیون شده دختران بیش از قبل دیده شود.
لب های قرمز شده، موهای بلوند شده و شال و روسری های کوتاه به همراه ساپورت هایی که بعضا حتی روی آنها یا حسین نوشته شده است، مصداق بارز شب های محرم امسال است.این روزها اما سایت های اینترنتی نیز پر شده است از تبلیغات برای فروش لباس های ویژه محرم که بر حاشیه های شب های محرم دامن می زند.در واقع می توان گفت، دیگر آن زمان ها گذشته که به احترام عزای حسینی آرایشگاه های زنانه و مردانه تعطیل می شد چرا که مشتریی نداشت.
روایت یک آرایشگر زنانه از ایام محرم
مینای 30 ساله که در یک آرایشکاه درجه یک زنانه در غرب تهران کار می کند درباره مشتری های خاصش به شفاف می گوید: ما در ایام محرم شیفت ویژه داریم و آرایش مو با شال و حتی بستن شال و روسری را هم برای مشتریان انجام می دهیم.
او ادامه می دهد: آرایش صورت و شنیون مو نیز در این ایام مشتری فراوان دارد و دختران جوان از ما می خواهند صورتشان را به سبک مناسب شب آرایش کنیم و حتی رنگ موهای روشن که در شب بهتر دیده می شوند، مد می شود و متقاضی دارد!
این آرایشگر جوان ادامه می دهد: من از 20 سالگی به کار آرایشگری مشغولم اما در 5 سال اخیر کار و بار آرایشگاه ها در ایام محرم سکه شده است هر چند که پیش از آن نیز زنان و دختران جوان به آرایشگاه می آمدند تا برای دنبال دسته رفتن به گفته خودشان خوشتیپ باشند اما در سال های اخیر مد ایام محرم بسیار باب شده است.
او در پاسخ به سوال شفاف در خصوص برخورد با باز بودن آرایشگاه ها در ایام محرم می گوید: تا کنون برخوردی در این خصوص صورت نگرفته و من در جریان نیستم.
مینا در پایان می گوید: مادر من هم سال های سال آرایشگر بوده است و می گوید در حدود 30 سال پیش همه آرایشگاه های زنانه بسته بود و مردم حت ابرو هم تمیز نمی کردند اما امروز دوره و زمانه تغییر کرده است و ماهم به فکر نان درآوردن هستیم.وقتی مشتری داریم کار می کنیم!
سیمای 40 ساله نیز از رونق فروش لباس هایش برای ایام محرم می گوید.او که به گفته خود یک هنرمند است و طرح ها و نوشته های نستعلیق ایرانی را روی مانتوها و شال ها کار می کندبه شفاف می گوید: از 2 هفته قبل از محرم سفارش ها برای طرح زدن روی مانتوها و شال های مشکی آغاز می شود و دختران جوان و حتی پسران برای نوشتن یا حسین، یا اباالفضل و حتی نوشتن بخشی از نوحه های معروف مانند باز این چه شورش است...روی مانتو، تی شرت شال به من مراجعه می کنند.
او ادامه می دهد: البته این کار را بد نمی دانم چرا که می توان گفت به نوعی نشان دادن عزادار بودن محسوب می شود به شرطی که افراطی و برای نمایش دادن خود نباشد.
سیما در پاسخ به سوال شفاف درباره نرخ پارچه نوشت ها می گوید: برای یک طرف کامل مانتو از 200 هزار تومان به بالا نرخ تعیین شده است و برای کار کردن کامل روی شال ها و تی شرت ها از 100 هزار تومان نرخ تعیین شده است.برای کار جزئی هم از 50 هزار تومان به بالا نرخ داریم.
کاسبی آرایشگاه های مردانه از ایام عزاداری حسینی
این داستان اما در آرایشگاه های مردانه نیز به نوع دیگری تکرار می شود.حسین 27 ساله، آرایشگر جوانی است که در مرکز تهران مشغول به کار است و درباره ایام محرم و مشتری های خاصش به شفاف می گوید: در ایام محرم، مصرف چسب مو در آرایشگاه های مردانه به اوج خود می رسد.جوان ها از ما می خواهند موهایشان را طوری درست کنیم که در طول عزاداری تکان نخورد.آرایش مو با خاک نیز در این ایام رواج دارد که ما از خاک تمیز رس! برای آن استفاده می کنیم.
او ادامه می هد: به تازگی نیز خط انداخن روی سر و طرح دادن و حتی نوشتن نام حسین و ابوالفضل و ... روی سر که از طریق شابلون صورت می گیرد نیز باب شده است.طرح دادن به ابروها نیز در این ایام بازار داغی دارد!
حسین در پایان می گوید: ما حتی در این ایام روی مدل های بستن شال گردن و چفیه نیز کار می کنیم و برای آن هم متقاضی داریم!
با آرایشگاه های متخلف برخورد می شود اما...
این اتفاقات در حالی در محرم امسال نیز در حال وقوع است که اعلام شده، آنچه به تازگي با عنوان آرايش ملايم ويژه ماه محرم يا اصلاح ويژه محرم از سوی برخی آرايشگران تبليغ ميشود، غيرقانوني است و ميتواند به توبيخ منجر شود. اين را هم رئيس اتحاديه آرايشگران زنانه تهران و هم رئيس اتحاديه آرايشگران مردانه تهران ميگويند. شروع اين تبليغات از چند سال گذشته در آرايشگاههای زنانه آغاز شد، اما بعدها دامنه آن به آرايشگاههای مردانه هم كشيده شده است.
به گفته رئيس اتحاديه آرايشگران زنانه تهران، آرايش ويژه محرم و تبليغات آن بهطور كلي ممنوع است. افسرالملوك سايان با ابراز ناراحتي از بروز اين وضع عنوان كرده: براي آرايشگاههاي زيرمجموعه اتحاديه، پيامكي مبني بر پيگرد قانوني اين نوع تبليغات ارسال و آگهي آن نيز در روزنامهها درج شده است.
وی افزود: همچنين بخشنامهاي درباره اين موضوع و پيگردهاي قانوني آن براي آرايشگاهها ارسال شده است.با این حال اما آرایشگران نه در این باره چیزی شنیده اند و نه به آن عمل می کنند و به گفته آنها وقتی مشتری هست باید کارش انجام شود!
این در حالی است که در واقع به نوعی می توان گفت برخورد با آرایشگاه ها هم چاره کار نیست و باید ریشه یابی کرد، چرا در ایامی که ایام عزاداری است و مردم کشور در عزای حسینی هستند، جوانان ایرانی باید به فکر ظاهر و آرایش خود باشند؟!چرا خیابان های پایتخت در ایام محرم به مهمانی خیابانی شبیه است تا عزاداری؟ و در آخر چرا فرهنگ عزای حسینی از یادها می رود؟
متاسفانه عزاداری شده برامون یک بازی و سرگرمی، امام حسین راضی به این رفتار و اصراف ماست
بارها شده بعد از اتمام مراسم مسجد افراد به هم میگن خوب هیئت کجا بریم، ای آقا شما 45 دقیقه زمان سخنرانی که انتهای مسجد داشتی با دوستت صحبت می کردی برای ذکر مصیبت و سینه زنی هم که به قدر کفایت و بیشتر از اون حضور داشتی پس دوباره هیئت کجا بریم چه معنی داره، مگه هدف چیزی غیر از استفاده از منبر و عزاداریه، متاسفانه عادت کردیم به هیئت بازی و اینکه تا قبل از ساعت 12 و 1 شب خدایی نکرده تو خونه نباشیم،
در طول سال این همه گرسنه و نیازمند، نمیشه نذر امام حسین (ع) کنیم و به جای این همه اسراف در دهه اول محرم، در طول سال نیازمندان رو اطعام کنیم
متاسفانه عزاداری های ما دهه اول محرم بسیار پر شور هست اما بعد از روز عاشورا کمرنگ میشه، در صورتی که ما باید عزاداری های بعد از عاشورامون پر رنگ تر باشه
نادیده گرفتن همین مسائل به جایی می رسه که میشه عشوه گری و نعوذبالله گناه، شب شام غریبان میشه میتینگ عاشقانه، بعد کم کم میشه اپیدمی، همین میشه که عاشورا رو فراموش می کنیم. این هم حیله و مکر دشمنان اسلام هست که به سادگی داریم از کنارش رد میشیم، جنگ نرم همینه، متاسفانه جدی نگرفتیم، وقتی مذهبی ها به جای اینکه منبر رو پر رنگ کنن انواع و اقسام سینه زنی رو اختراع می کنن و هر روز دنبال یک سبک جدید و آهنگ جدید هستن این میشه که به جای اینکه معارفمون درباره قیام امام حسین (ع) بالا بره، سرگرم این سبک و آهنگ میشیم
خدایا با این مطالبی که میخوانم ما نه سنی و نه شیعی ایم. آیا خداشناس هستیم؟ از خدا خجالت بکشیم