گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ شنیده بودم مسابقات مناظره دانشجویی در سطح منطقه ای در حال برگزاری است برای همین هم خودم را سریع رساندم به سالن برگزاری مسابقات که در سالن شهید علم الهدی دانشکده علوم پایه دانشگاه اراک بود.
وارد سالن که شدم ساعت از ۸ صبح گذشته بود؛ اما خبری از مسابقه نبود یعنی خیلی از شرکت کننده ها نیامده بودند و مثل همیشه بی نظمی و تاخیر موج می زد.
نزدیک ۹ بود که گروه های دانشجویی کم کم پیدایشان شد. از اصفهان و شهرکرد و ایلام تا اهواز و همدان و خرم آباد و پنج تا تیم هم از دانشگاه های اراک بودند.
داورها هم از اساتید دانشگاه های اراک بودند و همین کار را برای غیر اراکی ها سخت کرده بود. سخت که می گویم یعنی از نظر روحی سخت بود؛ مخصوصا که در همان اول کار چهار تا تیم اراکی بردند و وارد مرحله بعد شدند و به یک چهارم نهایی راه یافتند.
یکی از مهمترین بخش های مسابقه به نظر می رسید که گزاره های آن بود؛ یعنی گزاره هایی انتخاب شده بود که در عین انعطاف کمی به فضای مسابقات جوّ سیاسی هم می داد مخصوصا اینکه در مرحله نیمه نهایی و نهایی همه گزاره ها سیاسی بودند و عجیب اینکه گزاره ها معمولا پیامی بر خلاف فضای ارزشی جامعه منعکس میکردند.
مثلا یکی از گزاره ها درباره حضور زنان در سطوح بالای مدیریتی جامعه بود و یا بحث از رابطه تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها و رشد علمی جامعه بود که فضای مناظرات را درست است که داغ تر می کرد؛ اما جهت گیری های مناظرات فضای بحث را به سمت عدم پذیرش برخی ارزش های اسلامی پیش می برد.
در یکی از مناظرات یکی از گروه ها به راحتی از رابطه قدرت گیری روحانیت و فاصله گرفتن از مردم سخن می گفت و روحانیت را در حد یک قشر و صنف پایین می آورد.
در یکی دیگر از مناظرات صریحاً هر دو گروه، دولت های قبل را متهم به انواع فسادهای ثابت شده و نشده می کردند و همین نشان می داد که سطح محتوایی مناظرات در حد بسیار نازلی قرار دارد و البته از جهاد دانشگاهی که بدنه ای از طیفی سیاسی و خاص دارد چنین چیزی قابل انتظار است.
نکته دیگری که در گزاره ها قابل تأمل بود ثابت بودن و مجبور بودن گروه ها در رای به این گزاره ها و عدم انعطاف در آن ها بود.
از نکات ویژه روز اول مسابقات باخت گروه هایی از لرستان و ایلام بود که حرف و حدیث هایی را پیش آورد و باخت گروه های اراکی در روز دوم کمی از فشار روانی بر گروهها میزبان کاست. در نهایت گروه دانشگاه اصفهان توانست بر گروه دانشگاه اراک غلبه کند و به عنوان گروه اول در منطقه جنوب غرب به مرحله کشوری راه یابد.
با این شیوه برگزاری مسابقات مناظره نباید انتظار زیادی از تاثیر یک فعالیت فرهنگی در سطح دانشگاهی داشت به ویژه آنکه برایندهای گزاره های سیاسی آن بر مسابقات سایه انداخته است.
اولا خوب است که گاهی به فرمایشات رهبری گوش بدهید تا بدانید نظر معظم له درباره بحث و مناظره در دانشگاه و بین دانشجویان چیست! ثانیا پیشنهاد میکنم اگر دانشجو هستید، خودتان هم در یک مناظره شرکت نمایید تا به حقایق بیشتری پی ببرید. ثالثا اگر به دنبال تاثیرات یک فعالیت فرهنگی هستید، از خودتان شروع کنید و نوشتن نقد منصفانه را تمرین بفرمایید.
باسپاس فراوان