به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، اولین گردهمایی علمی و دانش آموختگان پدافند غیرعامل کشور صبح امروز در دانشکده و پژوهشکده پدافند واقع در دانشگاه جامع امام حسین (ع) برگزار شد.
در این همایش که به مناسبت اولین روز از هفته پدافند غیر عامل با شعار مصون سازی کشور با همدلی و هم زبانی دولت و ملت با حضور اساتید و رئیس این دانشگاه برگزار شد سردار سرتیپ غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشورمان ضمن تسلیت به مناسبت ایام سوگواری اباعبدالله (ع) و یاد و گرامیداشت شهدا کاظمی، همت، خرازی، باکری و سردار شهید کربلایی جعفر از دانشمندان پدافند غیرعامل اظهار داشت: موضوع پدافند غیرعامل یک بحث ریشه ای است و همواره از گذشته تاکنون در زندگی بشر بوده است.
وی ادامه داد: پدافند غیرعامل همواره همراه و در متن زندگی بشر وجود داشته و بخشی از زندگی آن به شمار می رود؛ همان گونه که مقام معظم رهبری بر مسئله پدافند غیرعامل و مصونیت بخشی آن در کشور نسبت به تهدیدات و بی اثر آنها تاکید داشتند به دو مولفه اصلی این مسئله یعنی تهدید و دفاع می توان پی برد.
سردار جلالی تصریح کرد: باید تحت عنوان مولفه ای همچون دفاع موضوع تهدیدات را کنترل و مدیریت کرد چرا که امروز با یک مفهوم جدی و اساسی همچون تهدیدات مواجه هستیم اما باید اقداماتی را برای مقابله با آن در نظر بگیریم که متناسب با همان شرایط باشد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به دو قطب شرق و غرب اظهار داشت: از سال 1990 پس از فروپاشی شوروی همواره شاهد یک سیر تحولی در تهدیدات در حوزه نظامی و سایر حوزه ها بوده ایم. تهدیداتی که خواسته یا ناخواسته در زندگی بشر بوده و همواره دچار تحول و تغییر بوده است.
وی با بیان اینکه شاید در گذشته تهدیدات عموما به تهدیدات نظامی معطوف می شد گفت: اما امروز تهدیدات تحت محرکه ای به نام دانش به وجود آمده و موجب تغییر ماهیت آن شده است از این رو باید گفت تهدیدات تکنولوژی محور شده و بخش زیادی از تهدیدات ئر دانش تکنولوژی و فناوری ها مستقر شده است که باید برای مقابله با آن دانش مربوط به تهدیدات را پیش بگیریم.
سردار جلالی تاکید کرد: در حوزه تهدیدات انسان ساخت شاید ده سال پیش با یکسری تهدیدات مواجه بودیم که امروز آنها را نمی بینیم بلکه این تهدیدات دست خوش تغییر شده اند؛ از آنجا که دانش و تکنولوژی می تواند برای ما نوعی تهدید و همچنین فرصت را ایجاد کند باید ضمن بهره گیری درست از فرصت ها راهکار مقابله با تهدیدات را پیش بگیریم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل افزود: این در حالی است که چند نوع نگاه نسبت به این مسئله وجود دارد به شکلی که برخی صرفا به تکنولوژی ها فرصت محور نگاه می کنند که البته باید گفت این یک نگاه سهل اندیشانه است برخی دیگر فناوری ها را صرفا تهدید محور نگاه می کنند که این مسئله نیز یک رویکرد انزوا گرانه و بداندیش است نگاه مناسب با آنها بهره برداری از فرصت ها و جلوگیری از تهدیدات باید باشد؛ نه آنچنان سهل اندیش و نه آنچنان بد اندیش.
وی بیان داشت: این نگاه باعث می شود که در تولید فناوری ها بتوانیم فرصت ایجاد کنیم و با تهدیدات آنها مقابله کنیم؛ ممکن است تغییرات ماهیتی داشته باشند که عنصر محرکه این تهدیدات شاید دانش و تکنولوژی باشد و از آنجا که ماهیت دانش ها مدام در حال تغییر است به تبع تهدیدات مربوط به آن نیز دست خوش تغییر خواهد بود؛ از این رو از آنجا که این تهدیدات پویا هستند باید پدافند غیرعامل به صورت مکرر بر موضوع تهدیدات مطالعه و بررسی داشته باشد.
سردار جلالی با بیان اینکه تهدیدشناسی مهندسی تهدیدشناسی و آنالیز تهدیدات همواره در پدافند غیرعامل دنبال می شود خاطرنشان کرد: از آنجا که مقابله با تهدیدات از یک جایگاه علمی برخوردار است بنابراین باید گفت جنگ ها تسلط ها نیز خاستگاه علمی دارند و از دانشگاه ها آغاز می شوند بنابراین باید مقابله با آنها نیز در دانشگاه ها آغاز شود و نباید صرفا به روش های سنتی و گذشته برای از بین بردن تهدیدات اکتفا کرد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با تاکید بر اینکه فرهنگ سازی آموزش عمومی یکی از ارکان اساسی پدافند غیرعامل است افزود: سال گذشته که اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل به تصویب مقام معظم رهبری رسید هشت تهدید متحول و جدید در حوزه پدافند غیر عامل شناسایی شد.
وی افزود: از جمله این تهدیدات می توان به تهدیدات سایبری، تهدیدات زیستی، تهدیدات شیمیایی، پرتوی و هسته ای، مردم محور، اقتصادی، کالبدی و زیرساختی و عمومی اشاره کرد.
سردار جلالی تاکید کرد: برخورد با تهدیدات به صورت خواسته یا ناخواسته امروزه در بسیاری از حوزه ها نادیده گرفته شده اند و اینکه در سایر علوم به مسئله تهدید پرداخته نشود خود نوعی سیاست است اما اینکه چه قدر آگاهانه و ناآگاهانه این امر صورت می گیرد جای بحث دارد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با بیان اینکه همان گونه که مقام معظم رهبری فرمودند ما امروز در یک جنگ تمام عیار اقتصادی قرار داریم تصریح کرد: این امر یک حقیقت است و باید به دنبال یافتن استراتژی مقابله با جنگ اقتصادی و به کارگیری ابزار متناسب با آن پرداخت هر چند تمامی اینها در حوزه تهدیدشناسی قرار داشته که باید به صورت دقیق به آنها پرداخته شود.
وی با بیان اینکه یکی از راهبردهای سازمان پدافند غیرعامل برای مقابله با تهدیدات، راهبرد تهدیدشناسی است گفت: این مسئله موضوع جدی است که باید در دانشگاه ها به آن پرداخته شود همچون موضوع تهدیدات منابع انسانی که نگاه به مسئله تهدید از منظر انسانی صورت می گیرد؛ در حقیقت دکترین ها یعنی اصول و تفکر مبنایی که موجب شکل گیری این تهدیدات می شود باید این موضوع را بررسی کنند.
سردار جلالی دیگر راهبردهای مقابله با تهدیدات را تصریح کرد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در ادامه اظهار داشت: عمق بخشی و تولید و مدیریت دانش، توسعه در زمینه اجرایی و آموزشی در حوزه پدافند، توسعه علمی در حوزه مهندسی و کالبدی، توسعه و ارتقای حرکت آموزشی در حوزه پدافند غیر عامل از دیگر راهبردهای سازمان پدافند غیر عامل برای مقابله با تهدیدات پیش رو است.
وی تصریح کرد: باید کیفیت و حسی بودن تهدیدات را به صورت کمی و قابل اندازه گیری درآوریم همچنین استراتژی دفاعی در مقابل استراتژی تهاجمی دشمن را شناسایی کنیم.
سردار جلالی خاطرنشان کرد: باید کرسی های نظریه پردازی در زمینه پدافند غیرعامل را راه اندازی کنیم، تاثیرات جنگ سایبری و تهدیدات پیش روی آن را به خوبی بشناسیم و به تولید نشریه های علمی پژوهشی و دانشجویی نیز همت کنیم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در پایان با بیان اینکه اگر می خواهیم در فضای سایبری از امنیت برخوردار باشیم باید قدرت طراحی، ساخت و تولید بومی سازی سامانه اسکادا را داشته باشیم گفت: در حال حاضر به دنبال ایجاد استانداردی در کشور برای مقابله با تهدیدات پیش رو هستیم چرا که استاندارد هر کشور برای مقابله با تهدیدات باید متناسب با تهدیدات مبنایی در آن کشور و شرایط اقلیمی اش صورت بگیرد از این رو در تلاش برای ایجاد استانداردسازی برای مقابله با تهدیدات هستیم.