به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ ۱۸ ماه از مصوبه "نرخ قانونی شیرخام" گذشت و علیرغم ابلاغ دوباره آن از سوی ستاد هدفمندسازی یارانهها و حتی استقرار بازرسان سازمان حمایت در کارخانههای لبنی، صنایع زیر بار اجرای این مصوبه نرفتند و نهایتا مسئولان مجبور شدند از خیر این مصوبه بگذرند و برای حمایت از دامداران 100 تومان به نرخ خرید شیرخام اضافه کنند و در ازای آن مجوز افزایش شش درصدی قیمت را برای لبنیات صادر کنند.
به گزارش خبرنگار ایسنا، تیر پارسال بود که دولت پس از ماهها بحث و بررسی برای ادامه یافتن یا نیافتن یارانه شیر به دامداران بالاخره تن به افزایش قیمت داد و وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، کارخانههای لبنی باید از امروز هر کیلوگرم شیرخام را 1440 تومان از دامدار بخرند، اما این مصوبه هیچگاه اجرایی نشد و کارخانههای لبنی با وجود افزایش چندین باره قیمت محصولاتشان در بازار با ترفندها و بهانههای مختلف، از افزایش نرخ خرید شیر خام از دامداران که مصوبه قانونیهم داشت، سر باز زدند.
این سرپیچی قانونی کارخانههای لبنی طی 18 ماه گذشته در حالی ادامه یافت که همه ترفندهای آنها برای رسیدن به هدفشان مانند افزایش قیمت یا بعضا تخلفهایی که به نام امگا3 و... از بعضی از آنها سر میزد، جواب داد اما هیچ یک از ابزارهای قانونی، اعتراضات یا اعمال فشارهای مسئولان و ناظران نتیجهای نداشت.
چرا که به غیر از اعتراضات و هشدارهای دامداران و مسئولان سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، پس از اعلام دومین مصوبه که این بار از سوی ستاد هدفمندی یارانهها ابلاغ شده بود و بازرسان سازمان حمایت در کارخانههای لبنی برای اعمال نرخهای جدید مستقر شدند، بازهم صنایع لبنی وقعی ننهادند و کار به جایی رسید که صدای وزیر جهاد کشاورزی هم درآمد و لبنیاتیها را متهم به لجبازی در برابر قانون کرد.
اما آنها بازهم گوششان بدهکار نبود و اعلام کردند که قیمت دستوری لبنیات به جایی نمیرسد و در شرایطی که عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت شیر خام و فرآوردههای لبنی در بازار است، با اجبار قیمت دستوری 1440 تومان به جایی نمیرسند و اینکه وزیر جهاد کشاورزی این اقدام را لجبازی صنایع لبنی اعلام کرده، درست است!
البته در ادامه نیز وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که صنایع لبنی علیه دامداران و مردم ائتلاف کردهاند، چرا که کارخانههای لبنی علیرغم افزایش قیمت محصولات خود، حاضر نیستند قیمت شیر خام را که مصوب 15 ماه گذشته است افزایش دهند. اما عضو انجمن صنفی صنایع لبنی معتقد است: صنایع لبنی هیچ ائتلافی علیه مردم ندارند و سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان موظف به بررسی قیمتهاست.
این کشمکش بین مسئولان، دامداران و کارخانههای لبنی برای اجرای یک مصوبه قانونی ادامه یافت تا اینکه بالاخره مسئولان از این مصوبه کوتاه آمدند و با افزایش شش درصدی قیمت سه قلم لبنیات پر مصرف از قبیل ماست، شیر و پنیر به شرط افزایش 100 تومانی نرخ خرید شیر خام از دامداران موافقت کردند.
به گفته معاون سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، حدود یک سال و نیم گذشته دامداران به دلیل افزایش هزینههای خود درخواست افزایش قیمت شیرخام را داشتند ولی انجمن صنایع لبنی به دلیل مسائلی از جمله عدم کشش بازار با این افزایش قیمت موافق نبود که دامداران تا امروز همکاری لازم را انجام دادند، ولی دیگر تحمل این میزان ضرر و عدم دریافت سود منطقی را ندارند؛ بنابراین طی جلساتی که سازمان حمایت با دامداران و انجمن صنایع لبنی برگزار کرد به این توافق رسیدیم که کلیه کارخانههای لبنی نسبت به افزایش 100 تومانی قیمت خرید هرکیلوگرم شیرخام از دامداران از تاریخ یکم دی ماه اقدام کنند و متقابلا قیمت فرآوردههای لبنی پرمصرف (شیر، ماست و پنیر) را با افزایش حداکثر شش درصد نسبت به قیمت مصوب سال ۱۳۹۳ افزایش دهند.
به نظر میرسد این راهکار هم نمیتواند موثر باشد، چرا که از سویی کاهش مصرف شیر و لبنیات و کشش بازاری که به گفته خود لبنیاتیها اجازه افزایش قیمت را نمیدهد و از سوی دیگر دولت مانند گذشته نمیتواند بر اعمال نرخ مصوب و مورد توافق کنونی نظارت کامل داشته باشد همانگونه که طی 18 ماهه گذشته پیش رفته باز هم به دامداران ظلم میشود و صنایع هم ترفندی جدید برای افزایش قیمتشان پیدا خواهند کرد.
منبع: ایسنا