به گزارش خبرنگار سیاسی خیرگزاری دانشجو، صبح امروز دومین نشست خبری کمیته تخصصی صیانت از حقوق هسته ای ایران با موضوع تحلیل حقوقی، اقتصادی و فنی از روز اجرای برجام با حضور مسعود اخوان فر کارشناس حقوقی و از مدیران سابق انرژی اتمی، حسین آبنیکی رئیس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی، حجت الله عبدالملکی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) و فواد ایزدی کارشناس مسائل سیاسی در خبرگزاری فارس برگزار شد.
در این برنامه حسین آبنیکی، رئیس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی با تبریک به خانواده کسانی که سال ها در آمریکا زندانی بودند گفت: باید روی اجرای تعهدات طرف غربی حساس باشیم چرا که بدعهدی آنها روشن است باید دقت کنیم در حوزه فنی ما تعهدات خود را در سال های گذشته انجام داده ایم و در شهادت شهدای هسته ای مان قلب راکتور اراک را بیرون آورده و از بین بردیم ما محدودیت های جدی را در بحث تحقیق و توسعه و غنی سازی هسته ای پذیرفته ایم و به طور کامل نیز تعهدات را انجام داده ایم.
وی با اشاره به انجام کامل تعهدات ایران افزود: ذخایر 20 درصد را به کلی از بین بردیم قلب راکتور تحقیقاتی اراک را تخریب کردیم و 13 هزار ماشین سانتریفیوژ را جمع کردیم که در این جمع آوری بخش قابل توجهی از آنها از بین رفت و فردو نیز با کاهش سانتریفیوژها کارآیی خود را از دست داد اما طرف مقابل تعهدات فنی کمی را پذیرفته که بازسازی راکتور اراک یکی از آنهاست.
عضو کارگروه فنی کمیته تخصصی مردمی صیانت از حقوق هسته ای با اشاره به تعهدات طرف غربی در برجام افزود: آنها در بعد فنی تعهدات اندکی را پذیرفته بودند و یکی از آنها بازطراحی راکتور اراک بود. براساس آن قرار بود قبل از اجرای برجام قراردادی امضا شده و تضمین های لازم از طرف غربی اخذ شود که ما به بازطراحی راکتور اراک مطمئن باشیم اما اینطور نشد.
رئیس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه قرار بود قرارداد محکمی برای بازسازی راکتور اراک داشته باشیم اما این طور نشد گفت: امروز بحث این است که قرارداد با یک شرکت ایرانی منعقد شود. طرف آمریکایی فقط ناظر است اراک جایگزین راکتور تهران است و باید داروی بیش از 1 میلیون بیمار کشور را تامین کند لذا موضوع بسیار مهمی می باشد.
آبنیکی با اشاره به اینکه باید به 190 هزار سو ظرفیت غنی سازی در یک بازه 7 -8 ساله برسیم و مصوبه مجلس برای تامین 20 هزار مگاوات برق هسته ای نیز دنبال شود یادآور شد: تحقیق و توسعه هسته ای نیز باید دنبال شود و ما آن را پیگیری و رصد می کنیم و آخرین گزارش ها را به مردم خواهیم داد.
وی با بیان اینکه آنچه قرار بود طرف 1+5 انجام دهد این بود که راکتور اراک باز طراحی شود و آب سنگین بماند که این موضوع نقض شد و همه امور به دست طرف ایرانی افتاد که در آن آمریکایی ها صرفا موضوع نظارت را بر عهده گرفتند و اگر طرف چینی هم به تعهدات خود عمل نکند شرکت ایرانی باید این موضوع را دنبال کند.
رئیس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی ادامه داد: سوال اینجاست که اگر قرار بود شرکت ایرانی کار را پیش ببرد چرا قلب راکتور از بین رفت؟ قرار بود قرارداد با طرف غربی باشد و تضمین نیز گرفته شود و استدلال بر این بود که در این صورت فناوری های نو در اختیار ما قرار خواهد گرفت. اگر قرار است خودمان راکتور اراک را بازطراحی کنیم چرا باید آن را نابود می کردیم؟ بحث بر این بود که با این کار تکنولوژی جدید وارد می شود اما هم اکنون ما خودمان باید آن را انجام داده و بر آن نظارت کنیم.
آبنیکی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا پرونده ایران از شورای امنیت خارج می شود خاطرنشان کرد: در متن برجام به صراحت ذکر شده که فعالیت های ما به آژانس و شورای امنیت گزارش می شود. به نظر می رسد این پرونده در شورای امنیت باقی خواهد ماند و در طول اجرای برجام ما تحت نظارت آژانس و 1+5 و شورای امنیت خواهیم ماند.