به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو ؛ رضا عقیانی و علی وثوق موفق به ساخت دستگاه نمونه بردار رسوبات مغزی (عمقی) شدند.
دستگاه نمونه بردار رسوبات مغزی (عمقی) اکوسیستمهای آبی کم عمق و زمین های باتلاقی به منظور مطالعه بر روی رسوبات عمقی (مغزی) اکوسیستمهای آبی از جمله دریاها، دریاچه ها و تالابها و نیز زمینهای باتلاقی می توان استفاده نمود. از سویی دیگر با توجه به اینکه یکی از اهداف مهم در نمونه برداری از رسوبات سنجش میزان آلودگی آنها به خصوص میزان فلزات سنگین می باشد، ساختار دستگاه می بایستی به گونه ای باشد که نمونه با فلز جداره دستگاه در تماس نباشد. دستگاه های نمونه بردار مغزی (عمقی) فعلی بیشتر برای اعماق زیاد از جمله اقیانوسها و دریاها استفاده می شوند. در انتهای اینگونه نمونه بردارها معمولا وزنه قرار دارد که زمانی که در آب قرار می گیرد نمونه بردار شتاب پیدا کرده و درون رسوبات می رود.
اینگونه دستگاه های نمونه برداری دارای محدودیتهایی از قبیل عدم سهولت جابه جایی دستگاه با قایق به دلیل وزن زیاد می باشد.همچنین، عدم امکان نمونه برداری رسوبات محیط های آبی کم عمق از جمله دریاچه ها و تالابها به دلیل عدم وجود عمق و زمان مناسب برای به دست آوردن شتاب لازم جهت فرو رفتن در رسوبات تحتانی دستگاه نمونه بردار و رسوبات عمقی ساخته شده قابل انتقال با قایق را به دلیل کوچک بودن قطعات و سبک بودن آنها را دارد. از سویی دیگر طراحی دستگاه به گونه ای است که امکان نمونه برداری در محیط های آبی کم عمق را از 1 متر تا 5 متر وجود دارد. هم چنین نیازی به استفاده از وزنه در این دستگاه نبوده و می توان دستگاه را با استفاده از نیروی دست و هم با استفاده از نیروی مکانیکی راه اندازی نمود.
از ویژگی های مهم این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-قطعات دستگاه قابل جدا شدن از یکدیگر بوده و لذا جابجایی آن آسان می باشد.
2-از عمق 1 تا 5 متری آب می توان نمونه رسوبات مغزی (عمقی) برداشت نمود.
3-امکان جابجایی دستگاه با استفاده از قایق وجود دارد.
4-داخل دستگاه دارای لوله پی وی سی بوده لذا برای سنجش میزان قلزات سنگین رسوبات دستگاه دارای محدودیت نمی باشد. چون نمونه با فلز در تماس نمی باشد.
5-نتایج حاصل از نمونه برداری و با دقت بسیار زیادی حاصل می شود.
6-در انتهای دستگاه دریچه یک طرفه قرار داشته لذا هنگام بیرون کشیدن دستگاه از آب امکان ریزش نمونه های رسوبات در آب وجود ندارد.
7-امکان استفاده از دستگاه هم به صورت دستی و هم مکانیکی وجود دارد.
8-به دلیل نوع طراحی دستگاه، امکان نمونه برداری در زمین های باتلاقی به راحتی فراهم می باشد.
9-کلیه آلیاژ به کار رفته در دستگاه از جنس استیل بوده که ضد زنگ، مقاوم و سبک می باشد.
10-این دستگاه قابلیت اتصال به موتور بادی (بکس بادی) با قدرت بسیار زیاد را دارد که توسط کپسول اکسیژن قابل حمل، مورد استفاده قرار می گیرد.
11-در قسمت انتهایی مارپیچ، نزدیک الماسه، دریچه های یک طرفه به کار برده شده و دلیل آن این است که نمونه خاک برگشت نکند.
12-دستگاه مجهز به اهرم جغ جغه ای بوده که به راحتی با چرخاندن دور کم می توان مارپیچ را چرخاند.