به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بیرجند، علی شهیدی، عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند در نخستین نشست اتاق فکر دانشگاه بیرجند به منظور بررسی بحران آب استان که در جمع نخبگان دانشگاهی، کارشناسان، گفت: در حال حاضر به میزانی بی رویهای از منابع آب زیر زمینی برداشت کردهایم؛ که قابل جبران نیست.
وی با بیان اینکه این برداشت اضافه منابع آب زیر زمینی، معضلاتی به وجود آورده است؛ گفت: در حال حاضر معضل تداخل سفرههای آب شور و شیرین، کاهش کیفیت این منابع را داریم با این کیفیت آب، وضعیت کشاورزی ما هم نابه سامان شده است.
عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند تصریح کرد: در حال حاضر آب را فدای همه خواستههای خود کردهایم اما در آینده این موضوع بر عکس خواهد شد و چنانچه آبی نباشد همه از این منطقه، مهاجرت خواهند کرد.
شهیدی تصریح کرد: چنانچه رودخانه کارون امروز به جای رودخانه به فاضلاب بزرگ تبدیل شده است به دلیل انتقالات آب بین حوزهای بوده است.
وی بیان داشت: زمانی که میخواستیم سد دوستی را بزنیم با ترکمنستان وارد مذاکره شدیم در صورتی که متوجه نشدیم که 60 درصد حوزه آبریز سد دوستی در افغانستان است.
عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند افزود: افغانستان در همان حوزه آبریز خود، سدی را به نام سد سلما زد تا هیچ آبی وارد سد دوستی ایران نشود و در حال حاضر شیر دوستی در دست آنها قرار دارد و انتقال آب از دریای عمان نیز گزینه مناسبی نیست چراکه برای هر متر مکعب لوله گذاری، باید هزینه گزافی صرف گردد در حالی که این روند توسعه پایدار نیست.
شهیدی بیان داشت: ژاپن 30 درصد از آب شرب خود از تصفیه فاضلابهای خانگی تامین میکند؛ در حالی که دور تا دور آن آب است چراکه هزینه تصفیه فاضلاب از آبهایی شور دریا که ای سی بالایی دارند پایین تر است.
وی با اشاره به اینکه 90 درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است، گفت: چنانچه در بخش کشاورزی، 10 درصد صرفه جویی داشته باشیم و راندمان خود را از 35 درصد به 45 درصد برسانیم تمام نیازهای شرب استان برطرف میگردد.
عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند افزود: براساس دیدگاه آب مجازی، بخش کشاورزی باید تعطیل شود و شرکتهای بزرگ در کشورهایی چون آمریکا که پر آب هستند پایه تجارتشان بر اساس آب مجازی است.
شهیدی تصریح کرد: کشاورزی را نباید حذف کرد بلکه حداقل مفهوم آب مجازی را در خود کشاورزی تعریف کنیم، گفت: باید محصولات پر آب بر و کم آب بر را از هم جدا کنیم و به جای گندم، پنبه، ذرت، محصولاتی چون زعفران، زرشک، گیاهان دارویی در دستور کاشت قرار دهیم.
وی افت یک متری آب زیر زمینی در استان را فاجعه دانست و گفت: در گذشته میزان بارندگی 175 میلیمتر بود و خانهها را آب نمیبرد؛ اما در حاضر با 125 میلیمتر بارندگی، خانههای را آب میبرد شاید یکی از دلایل آن نشست زمین است که به دنبال خود، سیل را پدید آورده است.