به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو نشست علمی خبری نقش جمهوری اسلامی ایران در آینده سیاست خارجی امریکا امروز در پژوهشکده مطالعات جهان اسلام با حضور دکتر حسین دهشیار و دکتر اصغر کیوان حسینی از اساتید دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.
در ابتدای این نشست اصغر کیوان حسینی در خصوص رابطه ایران و آمریکا در دوران پسا برجام گفت: یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در رابطه ایران و آمریکا که موجب تحولات منطقه ای نیز شده است رابطه این دو کشور است که فراتر از بعد جغرافیایی و منطقه ای عمل می کند.
**ارتباط با آمریکا تنش بازیگران منطقه ای چون عربستان را نیز در پیش خواهد داشت
وی ادامه داد: برای اثبات این قضیه می توانیم به عملکرد دولت های قبل در چند دهه گذشته بنگریم ما در دهه قبل نگاه سخت گیرانه داشتیم و در طی یکی دو سال گذشته به سمت نگاهی همکار گرایانه پیش رفتیم به عنوان مثال مهمترین عامل تاثیرگذار بر روابط ایران و عربستان رابطه ما با آمریکا است چرا که وقتی با این کشور ارتباط برقرار می کنیم باید آماده هر گونه تنش با بازیگران منطقه ای همچون عربستان باشیم.
*ایران همیشه برای آمریکا یک تهدید بوده است
کیوان حسینی نگاه تهدید آمیز را یک اصل ثابت در رابطه ایران و آمریکا عنوان کرد و گفت: آمریکا در چارچوب دغدغه های امنیتی ما بوده و کشور ما نیز از نظر آمریکایی ها جزو همین دغدغه ها قرار گرفته است ایران همیشه برای آمریکا یک تهدید بوده که به نسبت شرایط مختلف انقباض و انبساط داشته است. در واقع وجهه تهدید بودن ایران در نظر تصمیم گیرندگان آمریکایی پایدار بوده اما جنبه های مختلف آن در بازه های زمانی متفاوت تغییر پیدا کرده است. ما امروز از رابطه تهدید محور گذشته با نگاهی به شدت امنیت گرا به سمت یک موقعیت فرا منطقه ای و هویتی پیش رفته ایم.
**ایران و آمریکا به تهدیدهای هم نیاز دارند / ایران فضای سیاستگذاری امنیتش را براساس همین اصل ساماندهی می کند
استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه آمریکا هیچ گاه نمی تواند از نگاه تهدید آمیز خود نسبت به ایران دور شود تاکید کرد: ما نیز هیچ گاه نمی توانیم نگاه تهدید آمیز خود را نسبت به آمریکا تغییر دهیم و آن را از سبد اولویت های امنیتی خود حذف کنیم؛ چرا که هر دوی کشورها به تهدیدهای هم نیاز دارند. ایران فضای سیاست گذاری امنیتش را به نسبت آمریکا و تهدیداتش سازمان دهی می کند که به نظرمن این یک اصل ثابت به شمار می آید.
وی در خصوص موقعیت ایران در دوران پسابرجام نیز گفت: شرایط ایران در دورانی که به پسابرجام معروف شده به مجموعه ای از متغیرها بستگی دارد چرا که هم اکنون از مرحله گذشته و حال به مرحله آینده رسیدیم و دیگر درگیر نشست هایی برای رسیدن به توافق نیستیم بلکه درگیر آثار این توافق شده ایم. در حال حاضر آمریکا نیز در آستانه یک انتخابات بزرگ برای ریاست جمهوری خود است و مشخص نیست چه حزبی در آن روی کار می آیند و به قدرت می رسند آقای اوباما مجبور است از طریق سرمایه گذاری روی برجام فرصت هایی را برای حزب خود ایجاد کند اوباما با شعار تغییر روی کار آمد اما در طول هشت سال ریاست جمهوری خود تغییرات اصولی را از او ندیدیم.
**آمریکا به این راحتی از عربستان نمی گذرد!
کیوان حسینی در ادامه اظهارات خود خاطر نشان کرد: ما هم در آستانه یک انتخابات مهم برای مجلس هستیم که نتایج آن می تواند بر روی آینده ما در دوران پسابرجام تاثیرگذار باشد هم چنین تنش ما و عربستان تنش میان دو بازیگر است که در صدر اولویت های خود آمریکا را می بینند و باید بدانیم آمریکا به این راحتی از عربستان نمی گذرد.
در ادامه این نشست دکتر حسین دهشیاراستاد دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص عملکرد آمریکا و سیاست های آن در خصوص ایران گفت: آمریکا از معدود بازیگرانی است که دغدغه جهانی دارد و سیاست های منطقه ای خودش را برهمین اساس شکل می دهد ما در تعریف سیاستگذاری آمریکا با سه مولفه کلیدی سر و کار داریم که مهمترین آن مقتضیات این کشور است.
وی مقتضیات آمریکا را در دو بعد داخلی و خارجی با چهار محوریت ظرفیت و توانمندی اقتصادی، نظامی، جمعیتی، سیاسی و مردمی، گستردگی و عمق تصمیم گیری نخبگی آمریکایی، مبانی ارزشی که به پدیده ها معنی می دهد و قابلیت توصیف دسته بندی کرد.
**شانس بزرگ آمریکا تعارض نداشتن بازیگران عرصه بین المللی با او است
دهشیار در خصوص ماهیت کشور آمریکا خاطر نشان کرد: آمریکا یک کشور قدرتمند و دارای جایگاه بین المللی است که خود را در امور بین المللی و داخلی کشورهای دیگر نیز دخیل می کند یکی از شانس های آمریکا در دنیا این است که هیچ یک از بازیگران عرصه بین الملل با او تعارض ندارند شاید در عرصه های مختلف رقابت بین آنها وجود داشته باشد اما تعارض موجودیتی بین آن ها نیست و این برای آمریکا یک شانس بزرگ است آمریکا مسئول و ناظر نظم جهانی است و هدفش حفظ و تثبیت جایگاه خود به عنوان حاکمی برای جهان است.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: با توضیحاتی که دادم به این نتیجه می رسیم که کشورها از دید آمریکا به چهار دسته متحدین معنایی استراتژی، کشورهای رقیب، کشورهای استراتژیک و کشورهای خصم تقسیم می شوند حال آنکه بعد از مقتضیات به تدوین سیاست خارجی در آمریکا می رسیم و در می یابیم که کشورهایی که متحد و دوست این کشور محسوب می شوند از امتیاز و گاها اغماض او برخوردارند و کشورهایی که به عنوان کشور خصم در برابر آمریکا شناخته می شوند فزون ترین هزینه های مادی را در برابر خودشان احساس خواهند کرد.
**آمریکا ایران را کشور خصم می داند / کشور خصم از نظر آمریکا قابل اعتماد نیست هر چند میانشان گفتمان وجود داشته باشد
وی در توضیح نگاه آمریکا نسبت به ایران عنوان کرد: آمریکا از هر سه بعد منفعتی، معنایی و هویتی ایران را کشور خصم می داند و این را بدانید که کشور خصم هیچ گاه مورد اعتماد و اطمینان نیست هر چند گفتمان وجود داشته باشد؛ آمریکا برای این دیدگاه خود دو سیاست بلند مدت و کوتاه مدت دارد که در سیاست های بلند مدت خود هدفی جز از بین بردن نظام ارزشی و هنجاری جمهوری اسلامی ایران ندارد.
**رئیس جمهور بعدی آمریکا نیز به ایران به دید خصم می نگرد
دهشیار در پایان سخنان خود گفت: یکی دیگر از اهداف آمریکا در سیاست های بلند مدت خود تضعیف توانمندی های داخلی ایران است که به تبع آن سعی دارد روابط تنش آمیز را در منطقه ایجاد کنند هم چنین سیاست های کوتاه مدت خود سعی در تحمیل هزینه های جدی بر تعاملات منطقه ای ایران و گاها توسل به زور برای رسیدن به اهداف خود را در پیش می گیرد به همین خاطر است که می گویم سیاست های بلندمدت رئیس جمهور بعدی آمریکا نسبت به ایران مشخص است چرا که همان طور که گفتم ایران برای آمریکا همیشه یک کشور خصم بوده و هست.