گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-اهواز، طرح تحول سلامت یکی از طرح های بود که با اعتبار کلان از سوی دولت یازدهم برای ارتقا شاخص سلامت در کشور آغاز شد.
این طرح به سبب کاهش هزینه های درمان و همچنین توزیع پزشک و متخصص در نقاط مختلف و تمرکز زدایی متخصصین در مراکز شهری و افزایش نسبی خدمات درمانی و بهداشتی در بیمارستان ها طرحی موفق و قابل تقدیر می باشد.
البته در کنار موفقیت های این طرح، طرح تحول سلامت به شکل ماهوی دچار اشکالات اساسی بوده که همواره منتقدین طرح تحول سلامت به آن اشاره کردند که از جمله افزایش تعداد مراجعین کاذب به بخش های بیماری، غالب بودن نگاه درمانی بر پیشگیری و بهداشت محوری و همچنین وابستگی شدید این طرح به بودجه های کلان را می توان بیان کرد.
با توجه به نزدیک شدن به اواخر سال و انجام سرشماری های بهداشتی از سوی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز تعدادی از متخصصین رشته های مختلف طرح تحول سلامت شاغل در اهوازنسبت به طرح سرشماری مراکز بهداشتی درمانی که جزء شرح وظایف متخصصین نبوده به اجبار مجبور به مشارکت در طرح سرشماری شدند.
یکی از این متخصصین شاغل در طرح تحول سلامت در گفت و گو با خبرگزاری دانشجو در اهواز، اظهار داشت: از طرف مدیران و مسئولان بهداشتی برای حضور در سرشماری اجبار شدیم و مسئولان تهدید کردند عدم حضور در این طرح باعث اخراج متخصص می شود.
این متخصص ادامه داد: متخصصین شاغل نسبت به این ظلم اعتراض دارند ولی مسئولان تهدید کردند کوچکترین اعتراض منجر به صدور عدم نیاز می شود.
وی در باره رشته های متخصصین که به اجبار در طرح سرشماری به کار گیری شدند اظهار کرد: این متخصصان شامل رشته های بهداشت روان، تغذیه ، مهندسی بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی و کارشناسی پیشگیری و مبازه با بیماریها می باشند .
یکی دیگر از متخصصین شاغل در طرح تحول سلامت در گفت و گو با خبرگزاری دانشجو بیان کرد: بنا به شرح وظایفی که از سوی معاونت بهداشتی درمانی جهت تعیین محدوده کاری برای متخصصان فرستاده شده این طرح برای هیچ یک از متخصصین تعریف نشده و تنها در حیطه کاری مراقبین سلامت می باشد.
این متخصص با گلایه از این بی عدالتی در نظام سلامت اظهار کرد: این امر منجر به کاهش انگیزه متخصصین جوان و تازه نفس شده و به نوعی برخی متخصصان انگیزه خود برای خدمت را از دست داده و روحیه مسئولیت پذیری در متخصصان جوان شاغل در طرح تحول به شدت تضعیف شده است.
این متخصص جوان شاغل در طرح تحول سلامت ادامه داد: حضور متخصصان در روستاها و محله ها برای سرشماری سبب شده از ارائه خدمات تخصصی به مردم بازبمانند و آمار مراجعه مردم به مراکز بهداشتی و درمانی به دلیل نبود متخصص به شدت کاهش یافته است.
وی ادامه داد: خیلی از پرسنل بعد از گذشت چندماه شروع به کار تاکنون هیچ حقوقی دریافت نکردند و بیمه ای برای آنها رد نشده است.
این متخصص افزود: مسئولان بهداشتی به خواسته متخصصان اعتنایی نمی کنند و در پاسخ به اینکه امکان اجرای این طرح توسط پرسنل متخصص وجود ندارد و امنیت پرسنل به دلیل نداشتن بیمه در خطر است اظهار داشتند: این طرح اجباری است و قبل عید باید اتمام یابد و اگر نمی توانید حضور پیدا کنید از جیب خودتان شخصی را پیدا کنید و با پرداخت هزینه ی آن را به جای خود برای سرشماری بفرستید!!
خبرگزاری دانشجو آمادگی کامل برای انعکاس نظرات مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اهواز در برابر این چالش متخصصان جوان شاغل در طرح تحول سلامت را دارد.
طرح سلامت دارای ایرادات ساختاری فراوانی میباشد و با این رویه قادر به ادامه مسیر نمی باشد، هر کشور پیشرفته ای سعی می کند 2 بخش را به صورت دولتی حفظ نماید که عبارتند از :1- بهداشت و درمان 2- آموزش و پرورش که متاسفانه دولتها به این 2 توجهی ندارند. بهداشت که به طور کلی خصوصی می باشد و وضعیت اسف بار بهداشت و درمان کشور بخاطر این است که پزشکان بر اساس تعداد ویزیت و یا عملهایی که انجام می دهند حقوقهای میلیونی می گیریند و بخش آموزش هم در حال واگذاری به بخش خصوصی می باشد. باید پزشکان هم همانند اعضای هیئت علمی جذب بیمارستانها شده و به عنوان پرسنل رسمی بیمارستانها با حقوق و مزایای ثابت باشند در این صورت عدالت بین پزشکان و دیگر افراد جامعه به راحتی می توانند برقرار شود.