گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ سال ۹۴ هم همچون سالهای گذشته خوشیها و تلخیهای زیادی به خود دید. اتفاقاتی که میلیونها ایرانی را به خود مشغول کرد و به میدان آورد. از جشن تحویل سال در حرم رضوی تا انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری که همه و همه با حواشی زیادی همراه بود. رخدادهایی که همگی تجربیاتی هستند که درنهایت به بلوغ فکری، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایرانی کمک میکند.
در میان مهمترین رخدادهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی که ایران در سال ۹۴ پشت سر گذاشت میتوان گفت نیمه دوم سال حوادث زیادی رخ داد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مهرماه امسال ماه بیمهری بود. حادثه خونبار منا در روز عید قربان که براثر آن بیش از ۲۵۰۰ حاجی که ۴۶۴ ایرانی بودند براثر بیتدبیری آل سعود به شهادت رسیدند. این حادثه خونبار تا بدان جا مردم را منقلب کرد که گروههای مردمی در پویشهای مردمی تصمیم گرفتند تا به احترام خانوادههای حجاج جانباخته در این واقعه پلاکارد و بنر خوشامدگویی سر در خانه حجاج نصب نکنند. همچنین بنا به اعلام رهبر معظم انقلاب سه روز عزای عمومی در کشور اعلام شد.
این ماه برای اهالی فوتبال نیز مهربان نبود. فوت کاپیتان جوان تیم فوتبال پرسپولیس نیز باعث شد تا عدد ۲۴ عددی ماندگار در میان طرفداران و تیم قرمزپوشان پایتخت باشد.
هادی نوروزی پس از 7 سال بازی در تیم پرسپولیس در سال آخر بازی خود توانست عنوان کاپیتان اصلی تیم را دریافت کند. وی با انجام 9 بازی ملی در 9 مهرماه امسال براثر ایست قلبی درگذست.
تصویب جزئیات طرح اجرای برجام در مجلس با ۱۶۱ رأی موافق و ۵۹ رأی مخالف که در مهرماه به وقوع پیوست. رخدادی که به سبب آن بارقهای از امید در دلها ایجاد شد. دولت وعده داده بود با تصویب برجام میتوان امیدوار بود که تحریمها رفع شود و متعاقب آن گشایش اقتصادی در ابعاد مختلف زندگی مردم ایجاد خواهد شد. چراکه تحریمها مانعی پیش روی اقتصاد کشور به شمار میآید.
آبان ماه امسال انفجار در پاریس ۱۵۳ کشته بر جای گذاشت. واقعهای که تجربه درگیری و جنایتهای داعش را در دامن غربیها گذاشت. ایرانیها نیز برای همدردی با خانوادههای کشتهشدگان این واقعه با روشن کردن شمع و اهدای گل در مقابل سفارت فرانسه انزجار خود را از این واقعه اعلام کردند. اگرچه این اقدام با اعتراض برخی مواجه شد. چراکه ۲۴ ساعت پیش از آنهم حادثه مشابهی در لبنان رخداده بود.
ال نینو نیز شایعهای بود که در آستانه فصل زمستان در میان مردم میچرخید و برخی رسانهها نیز به آن دامن میزدند در همین اثنا آلودگی هوا بهویژه در پایتخت رقم خورد. معضلی که متعاقب آن مدارس را در تهران و برخی شهرهای تابع آن به تعطیلی کشاند. در این ایام برخی شهرها همچون اصفهان و اهواز نیز با مشکل آلودگی هوا دستبهگریبان بودند.
فاجعه منا از اذهان مردم پاک نشده بود که متعاقب آن در بهمنماه خبری مبنی بر حمله خونبار به شیعیان نیجریه که بهموجب آن رهبر شیعیان نیجریه به خاک و خون کشیده شدند سبب شد تا دنیا در بهت فرو رود. دوازدهم و سیزدهم دسامبر ۲۰۱۵ میلادی بود که ارتش نیجریه در یک جنایت هولناک، حمله سازمانیافته و برنامهریزیشدهای را علیه شیعیان مظلوم نیجریه انجام داد که به شهادت بیش از هزار شهروند بیگناه در شهر زاریا منجر شد. در این حمله نیز رهبر شیعیان نیجریه «شیخ زکزاکی» دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شد.
«وزارت کشور عربستان صبح امروز شنبه از اعدام شیخ نمر باقر النمر روحانی برجسته شیعه این کشور خبر داد.» خبری که ۱۲ دیماه وقتی منتشر شد بهت و ناباوری را به همراه داشت. پس از فاجعه دهشتناک منا، کشتار مردم مظلوم یمن، اعدام رهبر شیعیان عربستان موجی از نفرت و انزجار از اقدامات رژیم سفاک آل سعود را در میان جهان اسلام و آزاده خواهان ایجاد کرد.
خودکشی دانشآموز ۱۳ ساله کرمانشاهی در بهمنماه امسال نیز سبب شد تا آمار خودکشی در جامعه دانشآموزی ایران در سال ۹۴ به ۱۳ مورد برسد. موضوعی که وزیر آموزشوپرورش و مسئولان این نهاد را به تأمل واداشت.
به گفته رسانهها روز سوم بهمن ۱۳۹۴ سیزدهمین خودکشیِ دانش آموزان طی سال جاری به وقوع پیوست؛ این بار در سرویس بهداشتی مدرسهای در کرمانشاه، بازهم دانشآموزی خود را حلقآویز کرد. دانشآموز پایه هشتم، قبل از آغاز زنگ تفریح اول از معلم برای استفاده از سرویس بهداشتی اجازه میگیرد و قبل از ورود سایر دانش آموزان به محوطه حیاط مدرسه خود را در سرویس بهداشتی حلقآویز میکند.
مروری بر خودکشی دانشآموزان در سال ۱۳۹۴
۳۰ خرداد در تهران، مجید ۱۴ ساله دانشآموز مدرسه نمونه دولتی تهران، به دلیل مردود شدن در امتحانات پایان سال، با سیم برق خود را از تراس حلقآویز کرد و روز بعد به دلیل آسیب مغزی جان سپرد.
۳۰ تیر در آذربایجان غربی دختری ۱۸ ساله، دانشآموز رشته تجربی در محله شهرک فرهنگیان شهرستان بوکان پس از اعلام نتیجه کنکور سراسری، قبول نشدن در دانشگاه، با پرت کردن خود از طبقه سوم خانه، به زندگیاش پایان داد.
۱۴ شهریور در لرستان، امیر دانشآموز ۱۴ ساله ، به دلیل نمره پایین در درس ریاضی و ترس از سرزنش شدن، با شلیک گلوله به زندگی خود پایان داد.
۱۸ مهر در تهران، پریناز ۱۳ ساله خود را از میان نردههای پل عابر در شرق تهران به پایین پرتاب کرد و پس از برخورد با اتوبوس جان باخت. بر اساس اظهارات دوست این دانشآموز، او پیش از خودکشی گفته بود از زندگی خسته شدهام.
۴ آبان در آذربایجان غربی «هاوری. ق» دانشآموز ۱۱ ساله، ساکن محله تاجالدین در شهرستان اشنویه، جلوی آینه خود را دار زد و جان سپرد. این کودک، دو روز پس از دیدن فیلمی با مضمون خودکشی، دست به چنین اقدامی زده است.
۷ آبان در تهران دانشآموز پنجم ابتدایی در محله خلیجفارس تهران بهوسیله روسری، خودش را از میله بارفیکس ـ حلقآویز کرد و جان سپرد؛ دلیل این خودکشی بیان نشد.
۱۷ آبان در مازندران، «مهرشاد. ت» دانشآموز ۱۴ ساله ساکن شهر «رستمکلا» خود را از پنکه سقفی خانه حلقآویز کرد و جان سپرد. در نامه مکتوبی که مهرشاد از خود به جا گذاشته آمده: «فردا همهتان به مراسم تشییعجنازهام بیایید».
۲۷ آبان در خراسان جنوبی، دانشآموز ۱۶ ساله مدرسه شبانهروزی شهید مطهری، در آبیز شهرستان زیر کوه که قبلاً پدرش او را سرزنش کرده بود وقتی همه خواب بودند، خود را به نردههای پشت خوابگاه حلقآویز کرد و جان داد.
۲۶ آذر در خراسان شمالی، «سجاد. غ» ۱۵ ساله، دانشآموز دوم دبیرستان یکی از مدارس شبانهروزی در روستای کهنه جلگه مانه و سملقان به دلیل احضار والدینش از سوی مدیر مدرسه، خود را در آغل گوسفندان حلقآویز کرد و به زندگی خود پایان داد.
۷ دی در یزد، «الف ـ ع» دانشآموز ۱۳ ساله مدرسه نمونه دولتی بافق یزد به دلیل افت تحصیلی، خود را به میله بارفیکس اتاق حلقآویز کرد و جان سپرد.
۱۹ دی در تهران، پسر ۱۱ سالهای در تهران با حلقآویز کردن خود را از چارچوب در بالکن بهوسیله روسری مادرش به زندگی خود پایان داد. به گفته او، این دانشآموز که فصل امتحانات خود را میگذراند، اضطراب شدیدی داشت و وقتی در خانه تنها بوده، دست به چنین کاری زده است.
۲۲ دی در یزد، اختلاف خانوادگی باعث خودکشی و مرگ دانشآموز دختر پایه نهم در یزد شد، او از آخرین طبقه آپارتمان خود را به پایین پرتاب کرد.
بعد از آن همه رخدادهای غمانگیز اما انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری روح نشاط و سرزندگی را در جامعه ایران دمید. اتفاقی که رقابت سالم و پویا را رقم زد که به دنبال آن نیز حقانیت نظام پس از اکاذیب فتنه گران ۸۸ بار دیگر به اثبات رسید. این واقعه سیاسی که دوست و دشمن به آن چشم دوخته بودند سبب شد تا پیوند ناگسستنی نظام و مردم محکمتر از قبل شود.
۸ اسفند درگذشت کارگردان انقلابی سینما فرجالله سلحشور براثر سرطان ریه رقم خورد. سلحشور متولد سال 1331 هجري شمسي بود. وي به خاطر توانمندي هاي وي در كسوت بازیگر، چهرهپرداز، نویسنده و کارگردان شهرت داشت. آغاز فعاليت وي با بازي در فيلم سينمايي توبه نصوح ساخته محسن مخملباف بود. وي همچنين كارگرداني فيلم هايي همچون مردان آنجلس، ايوب پيامبر (ع) و يوسف پيامبر را در كارنامه هنري خود دارد.
کمتر از یک هفته پس از آن تولیت آستان قدس رضوی آیتالله واعظ طبسی لقاء حق را لبیک گفت.
آیتالله واعظ طبسى پس از پیروزى انقلاب اسلامى همواره در مناصب مختلفي كه عهده داشت به عنوان يكي از مريدان و دلسوزان نظام گام برمي داشت. ايشان از سوى امام خمینى(ره) بهعنوان نماینده معظمله در استان خراسان و تولیت آستان قدس رضوى منصوب و پس از رحلت آن بزرگوار، این حکم از سوى رهبر معظم انقلاب اسلامى و ولى امر امت اسلام تأیید شد. وى علاوه بر خدمت در بارگاه مقدس رضوى در نهادهايی همچون مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان رهبرى عضویت و ریاست حوزه علمیه خراسان را بهعهده داشت.
در کنار تمام این وقایع در دنیای واقعی اما، فعالان فضای مجازی نیز پویاتر از سالهای قبل بودند. امسال در شبکههای مجازی نیز سالی پر از کمپینها و پویشهای مردمی بود.
کمپین به آقا بگویید از رفتن نگویید و پویش مردمی تحریم سفرهای نوروزی به کشورهای حامی داعش، مشخصاً عربستان و تركيه از مواردي است كه در آستانه سال نو از سوي فعالان فضاي مجازي شکلگرفته است.
كمپين «به آقا بگویید از رفتن نگوید» پس از آن شكل گرفت که رهبر انقلاب در ديدار با اعضاي مجلس خبرگان رهبري از احتمال انتخاب رهبر آينده توسط مجلس جديد سخن گفتند. اين جمله بسياري را دلآزرده و غمگين كرد. در یکی از شبهای مراسم روضه حضرت زهرا (س) در بيت رهبري در پايان سخنراني حجتالاسلام پناهيان در اين مراسم یکی از حضار خطاب به سخنران گفت: «به آقا بگوييد از رفتن نگويد، قلبم از اين سخن گرفت».
به والله گردن هرکه چپ به مولایمان نگاه کند میشکنیم . مرگ بر عمروعاص زمان .