به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از زنجان، علي آذرپيوند، مسئول واحد انفورماتیک دانشگاه زنجان در سخنانی پیرامون سرعت کند اینترنت دانشگاه زنجان در دو ماه اخیر بیان داشت: با توجه به اینکه در اسفندماه گذشته و برخی از روزهای فروردین امسال شاهد کندی شدید و گاهاً طولانیمدت در اینترنت دانشگاه بودیم، واحد انفورماتیک نسبت به بررسی دقیق و کارشناسی موضوع اقدام کرده است.
وی با اعلام نتیجه بررسی های این مجموعه خاطرنشان کرد: نتایج این بررسی نشان میدهد که علاوه بر مسائلی مانند کندی ذاتی اینترنت در کشور ما (که از حوزه اختیارات دانشگاه خارج است)، تعداد کاربران زیاد دانشگاهی (حدود ۱۲۰۰ کاربر آنلاین در ساعات ترافیک)، مستهلک شدن تجهیزات شبکه دانشگاه در برخی از ساختمانها و خوابگاهها نیز از عوامل کندی سرعت اینترنت است؛ اما مهمترین دلیل برای تشدید این موارد استفاده نادرست ما از اینترنت است.
آذرپیوند ادامه داد: همین استفاده نادرست موجب شده است که نتوانیم حتی از همین اینترنت با کیفیت پایین موجود نیز استفاده مطلوب بکنیم. هم اکنون بیش از 90 درصد ترافیک دانشگاه در اینترنت توسط دانشجویان مصرف میشود و حدود 75درصد این ترافیک نیز به خوابگاههای دانشگاه اختصاص یافته است.
مسئول واحد انفورماتیک دانشگاه زنجان به مواردی از استفاده نادرست دانشجویان از اینترنت دانشگاه اشاره کرد و افزود: پس از اعتراضهای دانشجویی و در طی بررسی کارشناسی موضوع در واحد انفورماتیک نکات قابل توجه مشخص شده است. به عنوان مثال علیرغم همه کندیهای موجود، یک دانشجوی دکتری دانشگاه به تنهایی در 17 روز اول اسفند حدود 81 گیگابایت ترافیک مصرفی داشته است! و یا حدود 100 دانشجو داریم که در همان 17 روز هر کدام بیش از 15 گیگا بایت دانلود داشته اند.
وی افزود: نکته جالب تر اینکه برخی از همین دانشجویان در صف معترضین قرار داشتند! به عنوان مثال دوم از استفاده نادرست میتوان به یک قسمت از سریال مشهور در فضای مجازی اشاره کرد که با حجم حدود یک گیگا بایت بیش از 1000 بار دانلود شده است!
مسئول واحد انفورماتیک دانشگاه زنجان به یکی دیگر از مشکلاتی که کندی سرعت اینترنت در دانشگاه را موجب شده است، اشاره کرد و افزود: مورد سوم از این نوع کاربردهای نادرست اینترنت، استفاده از اکانت اساتید در خوابگاهها و سایتهای دانشگاه و یا استفاده از اکانت سایر دانشجویان مخصوصاً اکانت دانشجویان مقاطع بالاتر است. این کار جدا از این که یک عمل مجرمانه و جعل هویت در فضای سایبری و قابل پیگرد میباشد، موجب تضییع حقوق سایر دانشجویان میشود.
آذرپیوند با اشاره به تلاش های این مجموعه برای استفاده بهتر و کاربردی تر دانشگاهیان از اینترنت دانشگاه گفت: با توجه به موارد فوق و برای بهرهبرداری هر چه بهتر از اینترنت در راستای اهداف پژوهشی و آموزشی دانشگاه، سیاستهای ذیل اتخاذ شده است. سامانه دانلود آفلاین دانشگاه طراحی شده است و در حال بهرهبرداری آزمایشی است. این سامانه به آدرس odm.znu.ac.ir از شبکه داخلی دانشگاه در دسترس میباشد و میتوانید با username و password ایمیل دانشگاه در آن ثبت نام کنید و لینک دانلودهای خود را ثبت و پس از دانلود، آنها را از داخل شبکه دانشگاه با سرعت بالا در محل مورد نظر خودتان کپی کنید. بدیهی است هیچ یک از ما حق واگذاری پسورد ایمیل خود به دیگری را نداریم و هر گونه دانلود از این سامانه قابل رهگیری است (این سامانه در دوران بهرهبرداری آزمایشی مورد استفاده قرار گرفته است).
وی ادامه داد: نکته دیگر در مورد این سامانه، امکان جستجو در دانلودهای انجام شده قبلی توسط همه افراد عضو و غیر عضو و عدم نیاز به دانلود در صورت پیدا شدن فایل مورد نظر در بین آنهاست.
مسئول واحد انفورماتیک دانشگاه زنجان افزود: بانک نرمافزار دانشگاه طراحی و مبتنی بر یکی از سایت های پرطرفدار دانلود فارسی، به روز شده است. دانشگاهیان می توانند با مراجعه به آدرس sb.znu.ac.ir از شبکه داخلی دانشگاه به حدود 17 ترابایت نرمافزارهای کاربردی و آموزشی و حتی برخی از ویدیوهای آموزشی و مستند دسترسی پیدا کنند.
آذرپیوند افزود: سامانه پایگاه ویدیویی دروس دانشگاهی نیز از مدت ها قبل آماده شده است و با مراجعه به آدرس vl.znu.ac.ir میتوانید ویدیوهای دروس مختلف از دانشگاههای ایران و جهان را مورد دسترسی قرار دهید. بسیاری از این دروس توسط اساتید تراز اول ایران و جهان ارایه شدهاند و در هر نیمسال یک بار بروز میشوند و دروس جدید به پایگاه اضافه میشود.
وی سهمیه بندی ترافیک را از راهکار های دیگر پیش بینی شده توسط واحد انفورماتیک خواند و یادآور شد: مهمترین تمهیدی که اندیشیده شده است و پس از تصویب جزییات آن در شورای عالی انفورماتیک دانشگاه اجرایی خواهد شد، قرار دادن سهمیه برای تمام کاربران شبکه دانشگاه میباشد. بررسی واحد انفورماتیک درباره استفاده درست از ترافیک شبکه در دانشگاههای کشور نشان میدهد که اغلب دانشگاهها به سمت سهمیهبندی ترافیک رفتهاند. دانشگاه علم صنعت، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه محقق اردبیلی و بسیاری دیگر از دانشگاهها از این سیاست استفاده میکنند. دانشگاههای شریف و تهران نیز در سال 94 استفاده از سهمیهبندی را شروع کردهاند.
مسئول واحد انفورماتیک دانشگاه زنجان در پایان خاطرنشان کرد: واحد انفورماتیک علاوه بر اینکه به دنبال افزایش سنواتی پهنای باند است؛ با توجه به استفاده تأمین کنندگان پهنای باند دانشگاه از cache server، خرید مستقیم پهنای باند از زیرساخت را در دستور کار خود قرار داده است تا اینترنت بدون واسطه و دخل و تصرف در اختیار دانشگاهیان قرار گیرد.