به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، پایگاه اینترنتی المانیتور در گزارشی تحلیلی نوشت: طبق اعلام گزارش سرمایهگذاری کنفرانس سازمان ملل متحد درمورد "تجارت و توسعه سال ۲۰۱۵،" ایران در یافتن سرمایهگذاریهای مستقیم خارجی در سال ۲۰۱۴ با مشکلات جدی مواجه بود. طبق اعلام این گزارش، سرمایهگذاریهای خارجی در ایران یک سوم کاهش یافت و در مقابل سرمایهگذاری از ایران در خارج از کشور با سه برابر افزایش روبرو شد.
بررسی اعداد و ارقام نشان میدهد ایران در سال ۲۰۱۴ پذیرای حدود ۲.۱ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی بود و در مقابل ۶۰۰ میلیون دلار را به دلیل سرمایهگذاری تجار و بازرگانان در خارج از کشور از دست داد. با مقایسه این آمار و استاندارهای جهانی، نتایج به دست آمده برای ایران ناامیدکننده است.
مهمترین موانع بر سر راه ورود سرمایههای خارجی به بازارهای سرمایه ایران را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: مشکلات داخلی و مشکلات خارجی. کارشناسان بازار سرمایه ایران معتقدند مشکل اصلی، فقدان یک چشمانداز روشن برای چگونگی توسعه و گسترش بازار بدهی در برنامه پنج ساله ششم جمهوری اسلامی ایران (۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱) است. این برنامه پنج ساله (۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰) از سوی سازمان مدیریت و برنامه تدوین شده است. صدور صکوک اسلامی در هر دو دولت قبلی و کنونی ایران صرفا به معنی حمایت از سازمانهای دولتی ایران بود که در معرض آسیب مشکلات نقدینگی قرار دارند.
به این ترتیب، خرید و فروش وام هرگز موجب نشد تمرکز مالی از روی بانکها به سمت بازار سرمایه جابهجا شود. جدول زیر نشاندهنده حجم سرمایهگذاریهای خارجی در بازار سرمایه ایران بر حسب میلیارد ریال است:
در بررسی مشکلات خارجی نیز، مشکلات متعددی بر سر راه سرمایهگذاران وجود دارد. موانع محدودکننده بسیاری وجود دارد که مانع از فعالیت بدون دردسر سرمایهگذاران خارجی در بازار بورس ایران میشود. در صدر این مشکلات تحریمهای اقتصادی آمریکا قرار دارد. امضای توافق هستهای نیز موجب نشد آمریکا تحریمهای اعمال شده علیه ایران را لغو کند. تحریم در بخش بانکداری مهمترین عامل بازدارنده تعامل این کشور با شرکای خارجی است. مشکل بعدی، تحریم دفتر خزانه داری آمریکا در بخش کنترل داراییهای خارجی است که مانع از انجام تبادلات تجاری ایران با دلار میشود.
تبلیغات منفی لابیهای ضد ایرانی که این کشور را مجاز به در اختیار داشتن دانش هستهای نمیدانند را نیز باید به فهرست مشکلات بازار سرمایه ایران اضافه کرد. باوجود اینکه ایران یکی از بازارهای توسعه یافته و پرسود در منطقه خاورمیانه است؛ این لابیها تلاش میکنند سرمایهگذاران خارجی را از ورود به آن برحذر کنند.
المانیتور در پایان نوشت: مشکلات یاد شده فقط بخشی از دلایلی هستند که موجب شده است ایران از لحاظ قبول سرمایههای خارجی در رتبه ۱۱۸ جهان قرار بگیرد. ورود سرمایههای خارجی به ایران، انقلابی در اقتصاد این کشور و پیشرفت شاخصهای تجاری آن بوجود میآود.