به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، در این گزارش قصد داریم بعد از نگاهی کوتاه به جغرافیا و بافت جمعیتی منطقه کشمیر و تاریخ درگیری ها در آن، اتفاقات هفته گذشته در این منطقه را که منجر به کشته و زخمی شدن ده ها نفر شده است، پوشش دهیم.
متاسفانه این کشتار و وحشی گری ها با سکوت و انفعال دستگاه دیپلماسی کشور مواجه است؛ لذا از جریان رسانه ای انقلابی انتظار است که با پوشش گسترده این موضوع و تشکیل کمپین های مردمی، ضمن آگاه کردن آحاد مردم از جنایات نظامیان، باعث دلگرمی دوستداران انقلاب اسلامی در این منطقه شوند.
آنچه درباره تاریخ و جغرافیای کشمیر باید بدانید
کشمیر از شمال و شرق به چین ، از جنوب به هند ، از غرب به پاکستان و از شمال غربی به افغانستان محدود است .
آب و هوای آن بدلیل موقعیت جغرافیائی و شریط کوهستانی معتدل و بسیار مطبوع می باشد . کوههای صعب العبور این منطقه همچون سد نفوذ ناپذیری راه هرگونه تجاوز به هند ، از راه چین و تبت و راههای مشابه را مسدود می نماید . از سوی دیگر سرچشمه سه رودخانه بزرگ سند ( ایندوس ) پنجاب و جهلم در ایالت مزبور قرار دارد و این مسئله در حکم رگ حیاتی در اقتصاد کشاورزی پاکستان به شمار می رود .
وجود ۹۵% مسلمان و عوامل مذکور ، اهمیت سوق الجیشی و استراتژیکی این سرزمین را مشخص می کند . موقعیت خوب ، آب و هوای مناسب و ذخائر فراوان ، کشمیر را به تاج هند موسوم کرده است .
در حال حاضر کشمیر ۲۲۲۰۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد که ۷۵% آن یعنی ۱۳۸۹۹۲ کیلومتر مربع که موسوم به جامو و کشمیر است در اختیار هند می باشد . ۷۹۷۷۸ کیلومتر مربع از آن تحت عنوان کشمیر آزاد در کنترل پاکستان است و مقدار کمی برابر ۴۱۵۰۰ کیلومتر مربع به کشور چین تعلق دارد که در جنگ ۱۹۶۲م که بین چین و هند در گرفت ، چین آن را متصرف نمود .
کل کشمیر حدود ده میلیون نفر سکنه دارد که ۶ میلیون در جامو و کشمیر ( ۶۰% )، ۵/۲ میلیون نفر در کشمیر آزاد و بقیه در کشمیر چین هستند . ایالت جامو و کشمیر خود شامل ۳ منطقه کشمیر ، جامو و لاداخ است. اکثر مسلمین درجامو و کشمیر ( دره کشمیر )، هندوها و سیک ها در جامو و اقلیت بودائی با ریشه تبتی در فلات شرق لاداخ هستند .
کشمیر بخاطر مناظر زیبا و میراث فرهنگی غنی از سوی اقبال لاهوری به ایران صغیر معروف شد . کوهستان هیمالیا که در بخشی از آن و میان قله هایش کشور کشمیر محصور است به این ناحیه موقع ویژه ای داده به گونه ای که این کشور سرزمین رودخانه ها و جویبارها و کوهسارها می باشد. در هنگام بهار سراسر خطه کشمیر از گل پوشیده می شود . دومین شبکه رودخانه هند یعنی سند از کشمیر به سوی جنوب روان شده که بخش اعظم پاکستان را می پوشاند.
چند دستگی شیعیان
شیعیان اثنی عشری در کشمیر به دو گروه فرقه قدیم و فرقه جدید تقسیم شدهاند که هر یک بعدها دچار انشعابات درونی شدند. این گروه بندی در اواخر قرن نوزدهم میلادی شکل گرفته است و ریشه در اختلاف بر سر رهبری دینی شیعیان داشته است. رهبری فرقه قدیم را علمای خاندان انصاری کشمیر بر عهده دارد که نسبشان به سید حسین قمی باز میگردد و از سدههای گذشته در میان شیعیان از موقعیت بالایی برخوردار بودهاند.
بنیانگذار فرقه جدید، سید مهدی موسوی از اهالی بودگام است که بعد از سفر به نجف و تکمیل تحصیلات و بازگشت به کشمیر در سال ۱۸۸۰م./۱۲۹۷ق. پیروان زیادی یافت. بعدها فرقه قدیم به دو گروه افتخاری و عباسی و فرقه جدید به دو گروه مصطفوی و محمدی تقسیم شدند که هر یک حسینیهها و مساجد خاص خود را دارند.
صاحبنظران، این گروه بندیها را از عوامل تفرقه اجتماعی بین شیعیان کشمیر به حساب میآورند که خود از عوامل عقب ماندگی فرهنگی و اجتماعی در جامعه شیعی کشمیر است.
شیعیان در کشمیر تحت نظارت هندوستان، با بیتوجهی دولت روبرو بودهاند. برخی نیز هندوها را به تفرقه افکنی بین شیعیان و سنیهای هندوستان متهم میکنند. مجموع این عوامل باعث انزوای شیعیان کشمیر شده است؛ به شکلی که مشارکت شیعیان در امور سیاسی اندک است و شرایط اقتصادی آنان وضع مطلوبی ندارد. همچنین به دلیل اینکه بسیاری از شیعیان تحصیل کرده نیستند موقعیت شغلی مناسبی ندارند.
نقطه شروع درگیری های جدید
جمعه ۱۸ تیرماه برهان وانی رهبر ۲۲ ساله حزب مجاهدین به ضرب گلوله کشته شد و همین کافی بود تا موجی از تظاهرات و اعتصاب گسترده کشمیر را فرا بگیرد. اما شاید هیچ کس تصور نمیکرد نارضایتیهای فروخفته مردم تا این اندازه باشد که پس از گذشت یک هفته همچنان درگیریهای خشونتآمیز تداوم یابد.
پلیس هند که پیشتر برای دستگیری وانی، ۱۵ هزار دلار تعیین کرده بود، با اطلاع از حضور وی در مراسم نمازجمعه، موقعیت او را محاصره کرده و او و دو همراهش را به قتل رساند.
شهرت برهان وانی به دلیل حضورش در شبکه های مجازی و انتشار تصاویری از او و همرزمانش در صفحات فیسبوک و توییتر بود. در پی انتشار اخبار شهادت وی و اعلام مراسم نماز و تشییع جنازه، جمعیتی چند ده هزار نفری از مردم برای وداع با پیکر این جوان مبارز کشمیری جمع می شوند که تبدیل به صحنه اعتراض مردم کشمیر می شود و در روز دوم نیز ده تن دیگر از مردم معترض به ضرب گلوله به شهادت می رسند. تعداد کشته شدگان ایالت «کشمیر» در درگیری های اخیر مردم با نیروهای امنیتی هند، به بیش از ۴۰ تن رسید.
برهان وانی عضو بزرگترین گروه مبارز کشمیری بود که در سال ۱۹۸۹ تحت عنوان حزب المجاهدین تشکیل شد و از آن زمان تاکنون در صدر گروه های مبارز مخالف دولت هند به شمار می آید.
مردم جامو و کشمیر تاوان درگیری هفتادساله دهلی و اسلامآباد بر سر مرزهای خود را میدهند. از ۱۹۹۰ میلادی تا کنون حدود ۶۸ هزار نفر از مردم عادی، نیروهای انتظامی و ارتش جان خود را در این درگیری از دست دادهاند و ده ها هزار تن نیز یتیم و بیوه گشته اند.
جمعیتی قریب به ۱۰ هزار نفر از جوانان و مردان کشمیر مفقودالاثر گشته اند و هیچ نشانی از آنها یافت نمی شود. این آمار مطابق به منابع داخلی و نیز پاکستانی بیش از این مقدار است.
هند این ایالت را سهم خود میداند اما پاکستان بر وجود اکثریت مسلمان در این ناحیه تأکید میکند. پس از چند دوره جنگ، سال ۲۰۰۳ میلادی مذاکرات صلح میان دو کشور آغاز شد اما هنوز با نقطه پایان درگیریها فاصله زیادی دارند.
منبع: سمعک نیوز