به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، علی اکبر شعبانپور در تشریح جزئیات تازه از توافق و مذاکرات ایران و هند برای توسعه میدان مشترک فرزاد B، گفت: در مذاکرات هفته گذشته در تهران با حضور مدیرعامل شرکت ONGC هند درباره مسائل فنی و مدل مالی توسعه این میدان مشترک گازی گفتگو شد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اعلام اینکه در مذاکرات تهران نظرات دو طرف بسیار به یکدیگر نزدیک شده بود و اختلافات در خصوص مسائل مالی و فنی به حداقل رسیده بود، تصریح کرد: پیش بینی میشود تا مهر ماه سال جاری یک قرارداد HOA بین دو طرف امضا و سپس مذاکرات وارد روند اجرایی تری شود.
فاز اول توسعه فرزاد با ۵ میلیارد دلار
این مقام مسئول در پاسخ به پرسش مهر مبنی بر بار مالی توسعه این میدان مشترک گازی هم توضیح داد: هنوز رقم نهایی سرمایه گذاری توسعه فاز اول میدان گازی فرزاد بین ایران و هند نهایی نشده است.
وی با بیان اینکه بر اساس برآوردهای انجام گرفته بار مالی توسعه فاز اول این میدان گازی بین ۴.۵ تا ۵ میلیارد دلار است، بیان کرد: قطعا با انجام مذاکرات بیشتر رقم نهایی بار مالی توسعه میدان گازی فرزاد نهایی خواهد شد.
شعبانپور با بیان اینکه قرار است تمامی منابع مورد نیاز برای سرمایه گذاری توسعه فاز اول میدان فرزاد B توسط طرف هندی تامین شود، تاکید کرد: تعیین مدل مالی یکی از محورهای مذاکرات آتی برای توسعه این میدان گازی خواهد بود.
توافق بر سر تولید ۲ میلیارد فوت مکعب گاز
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس همچنین در پاسخ به پرسش دیگر مهر که برای توسعه فاز اول این میدان گازی چه میزان گاز تولید خواهد شد؟ توضیح داد: پیشتر برای توسعه فاز اول میدان فرزاد تولید روزانه یک تا ۱.۱ میلیارد فوت مکعب هدف گذاری شده بود.
این مقام مسئول با اعلام اینکه بر اساس مذاکرات جدید انجام گرفته حجم تولید گاز در فاز اول این میدان مشترک گازی به دو میلیارد فوت مکعب افزایش یافته است، تاکید کرد: افزایش ظرفیت تولید گاز برای توسعه فاز اول میدان منجر به از بین رفتن بسیاری از اختلافات فنی برای توسعه فرزاد B شده است.
هندیها LNG ساز میشوند
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر مهر که آیا تاکنون برای تولید LNG هم با مسئولان شرکت دولتی ONGC هند به توافق رسیده ای، بیان کرد: با توجه به افزایش ظرفیت تولید گاز در فاز اول توسعه میدان، دو سناریوی تولید LNG و یا خط لوله وجود دارد و در صورت توافق حتی تبدیل کل گاز تولیدی به LNG امکان پذیر خواهد بود.
هند باید شریک ایرانی انتخاب کند
شعبانپور در پاسخ به پرسش دیگر مهر با یادآوری اینکه برای توسعه میدان فرزاد B قطعا شرکت هندی باید یک شریک ایرانی برای خود انتخاب کند، گفت: حضور یک شرکت ایرانی برای توسعه میدان فرزاد B ضروری است.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر مهر که آیا برای توسعه این میدان گازی صرفا شرکت ONGC حضور دارد یا دو شرکت دیگری هندی هم در این پروژه حضور دارند،توضیح داد: فعلا تمامی مذاکرات با شاخه بینالمللی شرکت ONGC هند بوده و سایر شرکتهای هندی در این مذاکرات نمایندهای ندارند.
با گذشت بیش از ۱۴ سال از آغاز مذاکرات شرکت ملی نفت ایران با کنسرسیومی متشکل از سه شرکت بزرگ نفت و گاز هند، نشست مشترک بین دو طرف هفته گذشته در تهران برگزار و در نهایت یک توافق تاریخی شکل گرفته است.
بر این اساس با سفر مدیرعامل و مدیران ارشد شرکت ONGC به عنوان بزرگترین شرکت دولتی نفت هند به تهران و انجام گفتگوهایی با مسئولان شرکت ملی نفت ایران، با به پایان رسیدن اختلافات ۱۴ ساله، دو طرف برای توسعه میدان مشترک فرزاد B ایران در آبهای خلیج فارس به توافق رسیدند.
بلوک فارسی حوزهای هیدروکربنی در خلیج فارس شامل میدان نفتی بینالود و میدان گازی فرزاد B است که پس از کشف ذخایر هیدروکربنی در این منطقه، قرارداد توسعه این میدان با کنسرسیومی متشکل از سه شرکت دولتی هند در سال ۲۰۰۲ میلادی امضا شد.
در حال حاضر میدان فارسی با در اختیار داشتن ۵۰۸ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی و ۲۱۲ میلیون بشکه میعانات گازی حدود ۲۵ درصد بیش از تولید گاز بزرگترین شرکت هند در جنوب این کشور است.
منبع: مهر