اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جلال بختیاری، مدیر کل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم در سمینار استقرار نظام ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) در آزمایشگاههای دانشگاه، مراکز پژوهشی و پارک علم و فناوری که در پژوهشگاه شیمی در حال برگزاری است، گفت: از سال گذشته با اتخاذ شیوهای نوین سعی کردیم سرمایه عظیم کشور را سروسامان دهیم اگرچه نتوانستیم از نظر بودجهای و اعتباری نیازها را برطرف کنیم اما اقداماتی را در راستای ساماندهی پتانسیلهای علمی کشور انجام دادیم. سعی کردیم به سمت و سویی حرکت کنیم که برای پتانسیل علمی کشور توان آزمایشگاهی و تجهیزاتی خود را تقویت کنیم.
وی افزود: در سطح کشور آزمایشگاههای فراوانی داریم که در سال 93 زمانی که اقدام به شناسایی این آزمایشگاهها کردیم حتی از تعداد دقیق آنها مطلع نبودیم و در ابتدا فکر میکردیم 4000 آزمایشگاه داریم، اما تا پایان سال 93 متوجه شدیم که کشور دارای 12 هزار آزمایشگاه است.
مدیر کل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم ادامه داد: این آزمایشگاهها به درستی ثبت نشده بودند، یعنی سرمایه کشور طی سالیان سال صرف این آزمایشگاهها شده است، بدون اینکه نظم داشته باشند. ما قابلیت پراکنده و فراوانی در آزمایشگاهها داریم اما از بعد تجهیزاتی در قالب آزمایشگاههای مرکزی و تقویت آن در دانشگاهها اقداماتی را انجام دادهایم و از آن طرف مسئله نظام مند کردن این آزمایشگاهها را سرلوحه کار خود قرار داده ایم.
وی تاکید کرد: شبکه آزمایشگاههای علمی ایران (شاعا) در قالب کارهایی که تاکنون انجام شده حرکت منسجمی را شروع کرده است به زودی نرم افزار جامع شبکه «شاعا» تدوین می شود و نرم افزار کنونی این شبکه نیاز به تکمیل شدن دارد.
بختیاری گفت: مسائلی وجود دارد که هنوز به آنها ورود نکردهایم به عنوان مثال باید برای موضوع ساماندهی مواد شیمیایی که دریایی از اطلاعات و نیازها است برنامهریزی دقیقی صورت گیرد همچنین ساماندهی یا امحای پسماندهای آزمایشگاهی نیز که اوضاع خوبی ندارد و اقداماتی که تاکنون در این حوزه انجام شده غلط بوده است نیاز به اتخاذ شیوه ای جدید و مناسب در حوزه مدیریت دارد.
وی به خدمات آزمایشگاهی اشاره کرد و افزود: لازم است ساختار خدمات آزمایشگاهی فراهم شود تا از ثروت و پتانسیل کشور در داخل آزمایشگاه ها به خوبی استفاده شود و همچنین خدمات آزمایشگاهی شکل منطقی به خود بگیرد درخصوص ساخت آزمایشگاه های جدید نیز باید همه ابعاد را در نظر بگیریم تا آزمایشگاه طی سالیان سال مورد استفاده قرار گیرد در این راستا در تلاشیم که استانداردهای مورد نیاز را در این زمینه تدوین کنیم تا از پراکندگی موجود نجات یابیم.
مدیر کل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم ادامه داد: هدف اصلی ما این است که سرمایه های موجود در کشور را نظام مند کنیم در کشورهای پیشرفته بخش خصوصی به حیطه آزمایشگاه ها ورود کرده است این در حالی است که در کشور ما در این زمینه اقدامی صورت نگرفته است همچنین حضور بخش خصوصی در حوزه آزمایشگاه می تواند از تلفات و هزینه های بیهوده جلوگیری کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: جلساتی در فروردین ماه سال آینده با حضور پژوهشگران و متخصصان در بندر انزلی برای پرداختن به ابعاد مختلف شبکه شاعا و هفته پژوهش برگزار خواهد شد.