به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، مراسم حج سال گذشته با بیش از هفت هزار نفر کشته، خونینترین مراسم حج در طول چندصد سال اخیر بود. سقوط جرثقیل در مسجدالحرام، فاجعه مشکوک منا، و آتش گرفتن چادرهای برخی حجاج، همه نشان داد که حکومت سعودی قادر نیست امنیت جانی حجاج را طی مراسم حج تأمین کند. این در صورتی است که بهرغم شواهد و قرائن مختلف، نخواهیم سعودیها را متهم به خیانت عمدی به مسلمانان و دست داشتن در کشتار حجاج کنیم. پادشاه عربستان خود را خادمالحرمین معرفی میکند، اما آنقدر مشغول کمک به تروریستها در سوریه و بمباران مردم بیدفاع یمن بود که ضیوف الرحمن حرمین شریفین را به کل از یاد برد. با این حال، بررسی سابقه برگزاری مراسم حج نشان میدهد بیکفایتی، فقط مختص "خادمالحرمین" جدید نیست.
G4S از جمله شرکتهایی است که خدمات زیادی به رژیم صهیونیستی میدهد: اولاً برای بازداشتگاههای این رژیم تجهیزات امنیتی فراهم کرده و خدماتی را در اختیار آنها قرار میدهد. برخی از این مکانها هم برای نگهداری از زندانیان سیاسی فلسطینی در کرانه باختری و فلسطین اشغالی مورد استفاده قرار میگیرند. دوماً با ارائه خدمات امنیتی، امنیت کسب و کار در شهرکها را فراهم میآورد. سوماً برای ایستهای بازرسی ارتش اسرائیل در کرانه باختری تجهیزات و خدمات حفاظت را مهیا مینماید. و نهایتاً برای مراکز فرماندهی پلیس در کرانه باختری نیز سیستمهای امنیتی تهیه میکند.
بر اساس اطلاعاتی که از شبکه "الاخبار" به دست آمده، دولت عربستان قبلاً هم از شرکتهای امنیتی خصوصی جهت ارائه خدمات مرتبط با حج استفاده کرده است. تنها در حج سال 2014 تعداد حیرتانگیز 700 هزار نیرو از همین شرکتها به کار گرفته شد. بیشتر گزارشهای فاش شده حاکی از آنست که از سال 2010 تأمین امنیت حج به سازمان "المجال G4S" یکی از زیرمجموعههای شرکت مادر G4S محول شده است. به گفته "زید شعیبی" اکتیویست عضو کمپین بایکوت عدم سرمایهگذاری و تحریم رژیم صهیونیستی (BDS)، شرکت خصوصی G4S به همکاری در شکنجه زندانیانِ محاکمهنشده و حتی کودکان در فلسطین متهم است.
اگرچه G4S، مفاد قراردادهایی را که با مقامات سعودی به امضا رسانده، علنی نکرده است، اما در گزارشهای دورهای این شرکت به تعداد محدودی از فعالیتهایی که در عربستان سعودی انجام داده اشاره شده است. موفقیت این شرکت در عقد قرارداد با شرکت خدمات "متروی جده" به منظور تأمین امنیت مراسم حج، یا همکاری این شرکت در حمل و نقل بیش از سه میلیون زائر که هر ساله به مکه سفر میکنند، از این دسته است.
البته کمپین BDS نیز در این زمینه بیکار نمانده است. در یک کنفرانس خبری که در تاریخ 2 اکتبر سال 2014 برگزار شد، این کمپین برای دولت سعودی پیام واضحی را ارسال کرد و از عربستان خواست با شرکتی که مسئول تأمین تجهیزات و امنیت شهرکهای صهیونیستی، ایستهای بازرسی مناطق اشغالی و تجهیزات پلیس این رژیم است، قطع همکاری کند.
فعالان BDS تنها کسانی نیستند که به این اقدامات عربستان واکنش نشان میدهند. "شیخ عکرمه صبری" سرپرست سابق شورای عالی اسلامی در بیتالمقدس و امام جماعت سابق مسجدالاقصی، اعلام کرده است که "این شرکت، تأمین امنیت، فعالیتها و تعهداتی را در مناطق اشغالی اسرائیل برعهده دارد. کسانی که در تصرف منطقهای یاریکننده اشغالگران هستند، مسئول و شریک جرمند. همانطور که یاریکنندگان متجاوزان خود نیز متجاوزند."
"شعیبی" در مصاحبه با شبکه الاخبار میگوید که کمپین BDS به موازات ارتباط با سرویسگیرندگان از شرکت G4S با وزیر اقتصاد فلسطین به عنوان مرجع ذیصلاح در مقوله بایکوت سرزمینهای اشغالی نیز ارتباط برقرار کرده است. اما به گفته "شعیبی" در زمانی که این شرکت با ادامه همکاری با اشغالگران، حقوق فلسطینیان را نقض میکرد، وزیر فوقالذکر در راستای توقف این خشونتها کوچکترین پاسخ یا واکنشی نشان نداد.
G4S در زندانها و مراکز بازجویی اسرائیل
زیرمجموعه G4S در اسرائیل (هاشمیرا) در جولای 2007 با سازمان زندانهای اسرائیل قرارداد بسته بود تا سرویسهای امنیتی و تجهیزات لازم برای نقض مفاد 49 و 76 قرارداد چهارم ژنو را فراهم آورد. این شرکت برای زندان "هاشارون-رامونیم" (که یک بند از آن مختص نگهداری از زندانیان سیاسی فلسطینی است) سیستمهای امنیتی و کنترل مرکزی مهیا میکند.
G4S علاوه بر تهیه مجموعهای گسترده از تجهیزات امنیتی در زندانهای "دامون" و "کتزیوت"، در زندان "مگیدو" یک اتاق فرماندهی مرکزی مستقر کرده است. این شرکت در زندان "اوفر" جایی که بیش از 1500 فلسطینی (اکثراً زندانیان محاکمهنشده) محبوس هستند، در کنار استقرار اتاق فرماندهی مرکزی، سیستمهای دفاع جانبی را بر روی دیوارهای اطراف زندان نصب کرده است. شرکت G4S برای زندانهای رژیم صهیونیستی به کرات سیستمهای فرماندهی و کنترل، فناوری اطلاعات (IT) و دوربین مداربسته فراهم آورده و به مسئولین این زندانها مشاوره میدهد.
در مراکز بازجویی "جالما" و "مسکوبیه" که توسط شرکت G4S تجهیز شدهاند، حتی کودکان نیز از شکنجه در امان نیستند. اوایل سال 2014 در یکی از این بازداشتگاهها، "عرفات جرادات" شهروند فلسطینی در حین شکنجه جان باخت. در همین مرکز، "لویا الاشقار" حین بازداشت از ناحیه ستون فقرات دچار شکستگی شد و پای چپش برای همیشه فلج شد.
دامنه فعالیتهای G4S و منافع این شرکت در جهان عرب حدوداً شش برابر فعالیتها و منافع این شرکت در سرزمینهای اشغالی است. در حقیقت، تنها سهم سعودیها از بازار این شرکت، ده برابر سهم رژیم صهیونیستی است.
طبق قانون ارتش اسرائیل، میتوان تا 60 روز بازداشتیها را بدون دسترسی به وکیل بازجویی کرد. این بدان معناست که وکلا نمیتوانند شاهد روشهای بازجویی از موکلان خود باشند. تمامی این اقدامات توسط شرکت G4S تسهیل میشود.
ایستهای بازرسی، شهرکها و ایستگاههای پلیس
G4S در چندین ایست بازرسی در کرانه باختری از جمله ایستهای "قلندیا" و "بیت لحم" در کرانه باختری و ایست بازرسی "بیت حانون" در غزه، تجهیزات بازرسی وسایل و بازرسی بدنی را مهیا کرده است." این شرکت در منطقه E1 کرانه باختری نزدیک به منطقه "معاله آدومیم" نیز تجهیزات امنیتی را در اختیار پلیس اسرائیل قرار داده است.
ایستهای بازرسی تجهیز شده توسط G4S مشکلات زیادی را برای بیش از 23 هزار فلسطینی که در بیتالمقدس و مناطقی کار میکنند که از سال 1948 به طور کامل تحت اشغال اسرائیل بوده، به وجود آورده است. این فلسطینیان هر روز صبح مجبورند تحت این بازرسیهای تحقیرآمیز قرار گرفته و اغلب، دیر به محل کار خود برسند. شرکت G4S در شهرکها برای شهروندان خاص و صاحبان مشاغل نیز تسهیلاتی را فراهم میآورد.
اروپا واکنش نشان میدهد
در حالی که عربستان سعودی نسبت به فسخ قراردادهایی که با شرکت G4S منعقد کرده، بیتوجه است کمپین BDS در اروپا به موفقیتهایی دست یافته، تا جایی که این شرکت چندین قرارداد در اروپا را به خاطر فعالیتهای کمپین BDS از دست داده است. یکی از این قراردادها، قرارداد با دانشگاه "اسلو" بود که پس از فشار گروههای دانشجویی، ماه جولای سال گذشته میلادی مسئولین از عقد این قرارداد صرفنظر کردند.
در انگلستان، انجمن معلمان شرق لندن، مقامات محلی را تحت فشار قرار دادند تا قرارداد با شرکت G4S را فسخ نمایند. این شرکت در پایتخت انگلستان به بیش از 25 مدرسه خدمات ارائه میکرد. کمپینهای تحریم G4S تا دانمارک، سوئد، بلژیک و دیگر کشورهای اروپایی گسترش یافتهاند. ماه آوریل سال 2014، شرکت G4S از تجدید قرارداد 2008 مبنی بر تأمین سرویسهای امنیتی برای چندین ساختمان پارلمان در اروپا باز ماند.
G4S در جهان عرب
شرکت G4S در 16 کشور عربی فعال است و حجم معاملات سال 2013 این شرکت در کشورهای عربی 501 میلیون پوند (805 میلیون دلار) یا حدود 6 درصد از کل معاملات این شرکت برآورده شده است. این شرکت علاوه بر حفاظت از شرکتهای خصوصی برای تأمین امنیت در فرودگاههای بغداد و دبی، سفارتهای کشورهای عربی، رویدادهای ورزشی در کشورهای عربی، حدود 44 هزار نفر را به کار گرفته است. در مقابل، G4S از فعالیتهای خود در سرزمینهای اشغالی حدود 100 میلیون پوند (160 میلیون دلار) یا حدود 1 درصد از کل درآمد سالانه خود را کسب میکند.
منبع: مشرق