گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، شبکه ملی اطلاعات یکی از پروژههای جنجالی سالهای اخیر است. پروژهای که موافقان و مخالفان پروپا قرصی دارد. شبکه ملی اطلاعات دقیقاً چیست؟ چه تاثیری بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت؟ آیا با ایجاد شبکه ملی اطلاعات از اینترنت جهانی محروم میشویم؟
پیدایش فضای مجازی در چند دهه اخیر یکی از بزرگترین نمادهای تحول جهانی است. فضای مجازی، دنیایی رو به رشد، بسیار وسیع و غیرقابل توقف است که فرصتهای بزرگ و در عین حال تهدیدهایی را هم میتواند به همراه داشته باشد. در این میان یکی از اقدامات مهم دولتها جهت استفاده حداکثری و مطلوب از فضای مجازی، بومی سازی آن و ایجاد شبکه ملی اطلاعات است.
امروزه کشورهای مطرح دنیا در زمینه اینترنت، اصرار به راه اندازی شبکه ملی اطلاعات داخلی خودشان دارند. در کشورهایی مانند کره جنوبی که پر سرعتترین و بیشترین مصرف اینترنت در آنجا است، ۹۳ درصد از بهره برداری آن از شبکه ملی خودشان به نام کاکائو است که بیشترین خدمات را به مردم کشورشان میدهند و تنها ۷ درصد از اینترنت خارجی استفاده میکنند. امروزه با توجه به مسائل فرهنگی، اقتصادی و امنیتی، حرکت به سمت شبکه اطلاعات جهانی در دستور کار کشورهای توسعه یافته قرار دارد؛ به گونهای که ابوذر منتظر قائم در این باره میگوید: بعد از افشاگریهای اسنودن، ۱۴ کشور ظرف ۸ ماه شبکه ملی خود را راه اندازی نمودند.
اینترنت، گلوگاه خروج ارز از کشور
با توجه به آمارها به ازای هر ۱۰ درصد ضریب نفوذ اینترنت ۱ درصد به تولید ناخالص ملی کشورها اضافه میشود. با توجه به اینکه تولید ناخالص ملی ما در سال ۹۲ رقم ۹۹۷ میلیارد دلار را نشان میدهد میتوان گفت، با هر ده درصد افزایش ضریب نفوذ اینترنت رقمی معادل ۱۰ میلیارد دلار به تولید ناخالص ما افزوده خواهد شد.
این در حالی است که شاهد روز افزون اشتراکهای اینترنت پر سرعت و به تبع آن افزایش ترافیک استفاده شده کشور ما را در پی دارد. طبق آمارها در سال ۹۲ در کشور ما ۲۰۰ هزار مشترک اینترنت پر سرعت همراه داشتیم که امسال به ۲۰ میلیون مشترک ارتقا پیدا کرده است. همچنین سال ۹۲ ظرفیت انتقال پهنای باند ملی ما ۶۲۴ گیگا بیت بر ثانیه بود که امروز به ۴۰۰۰ گیگا بیت بر ثانیه رسیده است.
مجید رئیسی مدیر فنی یکی دیگر از دارندگان پروانه FCP با اشاره به ارزان شدن قیمت اینترنت مصرفی کاربران به «ایران» میگوید: با راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، ترافیک داخلی از ترافیک بینالمللی جدا شده است و کاربران به صورت مستقیم از طریق شبکه ملی اطلاعات به محتواهای داخلی دست مییابند و همین کوتاه شدن دسترسی به اطلاعات موجب شده تا قیمت اینترنت مصرفی کاهش یابد.
رئیسی میافزاید: با راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، سایتهای دارای محتوای فارسی زبان که در خارج از کشور بودند، به داخل کشور منتقل شده و با نزدیک شدن از نظر مسافتی نیز سرعت اینترنت افزایش یافته است. بنابراین هرچقدر محتواها به کاربران نزدیک باشد و به جای دور زدن از روی گیت ویها (gateway) و برگشت، سوئیچینگ در داخل کشور انجام شود، ضمن افزایش سرعت، قیمت نیز کاهش مییابد که هر دو به نفع مشتریان است.
اما فعلا که فقط میگن افتتاح شد !!!!!!!!