به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، میدان آزادگان جنوبی که یکی از میادین نفتی بزرگ ایران است، مخزنی مشترک با میدان مجنون عراق دارد. با وجود آنکه عراق فعالیت های توسعه ای خود را در این میدان مشترک افزایش داده، آزادگان جنوبی هنوز منتظر تصمیمات وزارت نفت در خصوص زمان امضای قرارداد توسعه آن است.
میدان مشترک آزادگان جنوبی میدانی است که به گفته بسیاری از کارشناسان میدانی کم ریسک و آسان برای توسعه است. «رستم قاسمی» وزیر سابق نفت در این خصوص معتقد است که "برخی میادین مشترک کشور به ویژه در خلیج فارس هستند که اگر مدل قراردادی جذاب تر از IPC نیز برای آنها نوشته شود، باز هم توجیه دارد چرا که طرف مقابل با حداکثر توان دارد مخزن را خالی می کند اما اینکه بیاییم برای میادین مستقل یا میادین مشترکی چون آزادگان و یادآوران که کم ریسک و خوب تولید هستند، از مدل IPC استفاده کنیم، منطقی نیست"
همچنین، «هدایت الله خادمی» کارشناس صنعت نفت و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در خصوص آزادگان جنوبی گفت: "این میدان یک میدان بزرگ و مهم ایران در بین میادین بخش خشکی مشترک است و ایرانی ها نشان داده اند که توانمندی توسعه آنرا دارند؛ وقتی شرکت های خارجی با وقت کشی های خود یک به یک قلع ید می شدند این متخصصان داخلی بودند که این میدان را به تولید رساندند و توسعه دادند؛ اکنون هم وزارت نفت می تواند با کمک مهندسان ایرانی در شرکت های خصوصی و حتی دولتی مثل شرکت مناطق نفت خیرجنوب، افزایش تولید این میدان را به روش های صیانتی توسعه دهد."
برنامه وزارت نفت برای میدان آزادگان جنوبی، طبق اعلام «علی کاردر» مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، برگزاری مناقصه در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی است، مناقصه ای که مقرر شده با حضور شرکت های خارجی در پایان نوامبر 2015 برگزار شود.
در حالی که حدود یک ماه تا زمان مشخص شده برای برگزاری مناقصه میدان نفتی آزادگان جنوبی باقی مانده و مذاکرات کاری وزارت نفت با شرکت های خارجی که برای سرمایه گذاری در این میدان اعلام آمادگی کرده اند در حال انجام است، «بیژن زنگنه» وزیر نفت از فرصت سه ماهه به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) برای بررسی وضعیت سرمایه گذاری در میدان آزادگان جنوبی خبر داده است. فرصتی که با زمان یک ماهه باقی مانده برای برگزاری مناقصه این میدان، همخوانی ندارد.
پیش از این، «محمد مخبر» رئیس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) با بیان اینکه "خارجیها برای فاینانس کردن میدان نفتی آزادگان در صف هستند"، گفته بود: "با اینکه آزادگان میدان بزرگی است اما از نظر فنی یکی از سادهترین میادین برای توسعه است و ما حاضریم با هر مدل قراردادی این میدان را توسعه دهیم."
با وجود اعلام آمادگی بخش خصوصی و امتحان پس دادن مهندسان ایرانی در شرکت مناطق نفت خیز جنوب برای توسعه چنین میادینی، وزارت نفت اصرار دارد تا لیدری توسعه این میدان را به شرکت های خارجی بسپارد. در اول صف شرکت های متقاضی توسعه این میدان، شرکت فرانسوی توتال قرار دارد که پیش از این، قرارداد محرمانگی مطالعات این میدان را با شرکت ملی نفت ایران به امضا رسانده و چند ماهی است مهندسان توتال بر روی آزادگان جنوبی و ظرفیت های توسعه ای آن در حال مطالعه هستند.
«احمد توکلی» نماینده سابق مجلس شورای اسلامی و رئیس سازمان دیدهبان شفافیت و عدالت در این خصوص گفت: " فروردین 1395 قرارداد محرمانگی مطالعه این میدان در قالب قرارداد جدید نفتی رسماً با توتال امضا شده و در صورت انعقاد قرارداد، توسعه و بهرهبرداری از میدان نفتی آزادگان جنوبی بهمدت حداقل 20 سال در اختیار شرکت فرانسوی توتال قرار میگیرد، در حالی که 100 حلقه چاه حفرشده از مرحله قبلی وجود دارد که با اندک تکمیل و تجهیزی به تولید میرسد؛ و بدین ترتیب حاصل تمام زحمات شرکتهای ایرانی، نصیب توتال میشود. در نتیجه در مدت نسبتاً کوتاهی توتال به سود و دستمزد هنگفتی میرسد و در عین حال بهعنوان نماد کارایی و موفقیت بر سر شرکتهای داخلی کوبیده خواهد شد. با توجه به سابقه رشوه دادن توتال، وزیر محترم نفت هیچ احتمال بدی نسبت به کسانی که اصرار به واگذاری به توتال دارند، به ذهنش خطور نمیکند؟ رؤسای محترم سه قوه چطور؟"
منبع: تسنیم