آریا الستی، معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: نظام آموزش عالی ایران طی دوران مختلف کمیت را بدون توجه به کیفیت و ظرفیت گسترش داد؛ این در حالی بود که زیرساخت های آموزشی فراهم نبود و استاد کافی و مدیریت بودجه هم نداشتیم.
آریا الستی با تاکید بر لزوم رعایت استانداردهای اموزشی پژوهشی و رفاهی برای توسعه اموزش عالی در کشور گفت: در نتیجه عدم گسترش و تبیین استانداردها؛ نیز تدوین پایان نامه توسط افراد فاقد توانایی ایجاد شد و قیمت پیدا کرد.
وی اضافه کرد: تعداد زیادی از افرادی که پایان نامه دیگران را می نویسند، دانشجویان ارشد و دکتری و از دانشگاه های برتر هستند که به دلیل مشکلات مالی برای ادامه تحصیل، به این کار روی آورده اند؛ برعکس، کسانی هم قصد تهیه مدرک دارند، در حالی که توانایی انجام پژوهش را ندارند و در نتیجه بازار پایان نامه ایجاد می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه گسترش پژوهش و افزایش تعداد دانشجوی دکتری در دانشگاه های برتر نیاز به پشتیانی مالی و رفاهی دارد؛ اظهار کرد: عدم مدیریت موضوع باعث ایجاد مشکلاتی در دانشگاه های برتر و بین دانشجویان برتر شده است.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان نسبت دادن این ویروس به کل جامعه علمی کشور را بی انصافی دانست و گفت: نباید به دلیل وجود این عارضه، کل تحول پژوهش و علم کشور را در طی سالیان گذشته و امروز نادیده بگیریم. در کشور کارهای ناب علمی توسط اساتید و دانشجویان برجسته آن هم در بدترین شرایط انجام میشود. قبل از اینکه دیگران از این موضوع سواستفاده کنند باید این لکه الوده را از جامعه علمی کشور پاک کنیم.
الستی در ادامه با بیان اینکه نظام کاری و اداری کشور مردم را به مدرک گرایی سوق داده است، گفت: وظیفه نظام اموزش وظیفه تربیت نیروی انسانی ماهر می باشد و مدرک گرایی مسئله ای خارج از نظام اموزشی است.
وی تصریح کرد: به دلیل ترویج مدرک گرایی، از نظام اموزش عالی استفاده مصنوعی می شود و در نتیجه مردم به جای تربیت نیروی ماهر مردم، مدرک از دانشگاه می خواهند و دانشگاه هم از این ماموریت اصلی خود منحرف میشود.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان عنوان کرد: نظام اموزش عالی ایران توانایی زیادی برای نخبه پروری دارد؛ البته به شرط اینکه استاندردها را تعریف و رعایت کند.
این استاد دانشگاه رعایت استانداردهای رفاهی در نظام آموزشی را لازم دانست و گفت: دانشگاههای دنیا تا از تامین زندگی دانشجو مطمئن نشوند، به وی پذیرش نمیدهند؛ درحای که ما اول پذیرش میکنیم و بعد نظام اموزش عالی کشور را به تامین دانشجو متعهد میکنیم.
وی پذیرش دانشجو در دانشگاه ها بدون تامین رفاهی وی را غیرقابل قبول دانست و اظهار کرد: نمی شود بدون مطالعه قبلی یک ساختمان تاسیس کنید، اسم و مجوز بگیرید و دانشجو پذیرش کنید.
الستی در پایان با اشاره به شکل گیری دبیرخانه ای در بنیاد نخبگان برای جذب استعدادهای برتر در هیئت علمی دانشگاه ها گفت: بنیاد کمک زیادی به وزارت علوم در قسمت جذب در دانشگاه ها میکند تا دانش آموختگان برتر کشور و خارج از کشور به خوبی به مسئولین دانشگاه ها بشناسانیم و اساتید جوان را به دانشگاه های کشور تزریق کنیم.