اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ر یوسف زاده چابک، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان ضمن ابراز خرسندی از برگزاری اولین همایش کشوری سبک زندگی سالم در استان گیلان، با اشاره به این که دانشگاه های علوم پزشکی متولی سلامت مردم هستند، گفت: متولیان سلامت مردم باید بیش از پیش برای اصلاح سبک زندگی مردم تلاش کنند.
وی افزود: در سال های گذشته، سلامت فقط در حوزه درمان تعریف می شد و بهداری فقط نقش درمانی را بر عهده داشت. پس از ادغام اداره بهداری و دانشگاه علوم پزشکی، مجموعه درمان، بهداشت، آموزش و پژوهش به عنوان ساختارهای اصلی دانشگاه های علوم پزشکی تعریف شدند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با اشاره به این که سن امید به زندگی طی چهل سال اخیر ۲۰ سال در کشور افزایش یافته و از ۵۴ به ۷۴ رسیده است، تصریح کرد: با افزایش طول عمر، فرصتی برای بروز انواع بیماری های غیرواگیر در سالمندان فراهم شده است. در این زمینه دانشگاه علوم پزشکی گیلان در برنامه استراتژیک خود عزم خود را برای پیشگیری از بیماری های غیرواگیر جزم کرده است. در مرحله اول غربالگری و شناسایی بیماری مد نظر است که در گذشته توسط معاونت بهداشتی صورت می گرفت ولی در سطح یک باقی می ماند و به سطح دو یعنی تشخیص و درمان نمی رسید.
یوسف زاده چابک با بیان این که در حال حاضر، فرهنگ سازی و ارتقای سواد جامعه، فقط در قالب رسانه و سخنرانی صورت می گیرد، بر تدوین برنامه مدون، منسجم، ساختارمند و علمی برای اقشار مختلف جامعه، تاکید کرد.
وی نوع تغذیه و سبک زندگی را درکنترل بیماری های غیر واگیر و تامین سلامت جامعه بسیار اثرگذار دانست و خاطرنشان کرد: در حال حاضر تغییر شرایط اقتصادی و اجتماعی در سال های اخیر و حرکت جوامع به سوی تکنولوژی، استفاده از غذاهای پرکالری و کاهش فعالیت های فیزیکی عوامل تهدید کننده سلامت جامعه محسوب می شوند. از سوی دیگر، مردم با اعتماد به این که سازمان های حوزه سلامت بر تولید مواد غذایی نظارت دارند از انواع فست فودها و مواد غذایی استفاده می کنند غافل ازاین که حوزه بهداشت فقط بر چگونگی تهیه و توزیع مواد غذایی نظارت دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با بیان این که الگو سازی و برندسازی از وظایف مهم سیاستگزاران است، گفت: باید برای مردم، الگوی مناسبی در زمینه سبک زنگی سالم طراحی شود تا از آن پیروی کنند. در این زمینه خانواده های آموزش دیده می توانند برای فرزندان خود، الگوی مناسبی باشند و خانواده ها لازم است قبل از این که در فکر وضعیت تحصیلی فرزندان باشند، ابتدا به نوع تغذیه، تحرک فیزیکی و سلامت روان آنها توجه داشته باشند. زیرا این عوامل، قطعا بر وضعیت تحصیلی آنها اثرگذار خواهد بود.
یوسف زاده با بیان این که طولانی ترین راه ها با اولین گام آغاز می شود، یاد آور شد: این همایش برای اولین بار در کشور برگزار می شود و در جای خود بسیار ارزشمند است. اما برگزاری چنین برنامه هایی برای ایجاد رفتارهای مناسب، ترغیب و تشویق و ایجاد انگیزه، از وظایف ذاتی متولیان سلامت است. امروز جای بسیاری از سیاستگذاران جامعه و چهره های شاخص اجتماعی فرهنگی و ورزشی در این همایش خالی است اما گیلان اولین قدم را برای تغییر سبک زندگی مردم برداشته است.
شادمان نعمتی، معاون تحقیقات و فناوری علوم پزشکی گیلان نیز تصریح کرد: تغذیه و فعالیت فیزیکی و مسائل روانی و مراقبت از خود از مبانی مختلف سبک زندگی سالم است که وجه فردی و وجه سازمانی دارد.
وی با اشاره به وجه سازمانی سبک زندگی سالم خاطرنشان کرد: بسترسازی مناسب باید در جهت سبک زندگی سالم در جامعه انجام شود و نقش نخبگان جامعه، معلمان و رسانهها در این بسترسازی بسیار حائز اهمیت است.
لازم به ذکر است، از ۲۰۶ مقاله رسیده به دبیرخانه همایش، ۸۷ مقاله پذیرفته شده است که ۱۳ مقاله در قالب سخنرانی طی دو روز به سمع و نظر حاضران رسید و مابقی مقالات در قالب پوستر ارایه شد.
امید است با بهره گیری از دستاوردهای این همایش و راهکارهای پیشنهادی توسط مفاخر و بزرگان، شاهد توسعه و ارتقای سبک زندگی سالم و بتبع آن، مدیریت بیماری های غیر واگیر در جامعه باشیم.