به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، مرشد 'علیرضا حیدرپور فرد' پژوهشگر هنرهای آیینی ایران و سرپرست گروه تعزیه سفیر شیراز در این آیین در قالب مراسم باستانی شامل شاهنامه خوانی، نقالی و پرده خوانی به اجرای برنامه پرداخت.
بخش عمده این مراسم باستانی شاهنامه خوانی، نقالی، پرده خوانی داستان رستم و سهراب و گپ وگفت در زمینه آیین ها و سنت های مربوط به شب یلدا بود که توسط این پژوهشگر هنرهای آیینی اجرا شد.
داستان گویی و نقالی که در جشن های شب چله برگزار می شود نوعی ادبیات شفاهی ایران است که از پیشینه ای درفرهنگ عمومی برخوردارند.
دکتر 'علی امینی' پژوهشگر و محقق فرهنگ و زبان های باستانی و ادبیات حماسی نیز در جشن شب یلدا ایرانیان مالزی به تشریح اسطوره های ایرانی، یلدا و جایگاه آنها در ادبیات و فرهنگ ایران پرداخت.
وی مبداء سال نو در بهار را به زمان هخامنشیان نسبت داد و گفت که پیش از آن شب یلدا و چله، سال نو ایرانیان بود. شب چله اتفاق بزرگی در تقویم نجومی بوده و انقلاب زمستانی است.
این پژوهشگر و محقق، گفت که براساس تقویم قدیم اگر سال نو شب چله یا یلدا باشد، ساعت 14 و 14 دقیقه روز چهارشنبه به وقت ایران آغاز زمستان و سال نو خواهد بود.
وی گفت که انقلاب زمستانی تنها در تقویم ایرانی نبوده است، بلکه اقوام هندی و اروپایی نیز انقلاب زمستانی را جشن می گرفتند و برای آنها آغاز سال نو بوده است.
دکتر امینی براساس تحقیقات انجام شده، گفت که رومی ها نیز شب یلدا را به عنوان آغاز سال نو جشن می گرفتند و میر نوروز داشتند.
وی گفت که یلدا از واژه سریانی گرفته شده و به معنی تولد است و شب یلدا نیز شب تولد خورشید بوده و از فردای تولد خورشید روزها طولانی و طولانی تر می شود.
در این جشن گروه موسیقی آوا به سرپرستی محسن گلشیری، نوازنده دوتار 'ضحی قیامی'، آواز مهدی صالحی و صدابرداری 'پوریا نیک فرد' برنامه اجرا کردند.
تک نوازی، اجرای موسیقی محلی و یلدایی از برنامه ای این گروه موسیقی بود.
منبع:ایرنا