به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، بعد از ورود "دونالد ترامپ" به کاخ سفید، مقامات پکن منتظر تیرگی هر چه بیشتر در روابط چین و آمریکا هستند و امکان مناقشه مستقیم دو کشور بر سر مناطق مورد اختلاف در دریای چین بعید نیست.
یک مقام شورای مرکزی نظامی جمهوری خلق چین این مطلب را در گفتگو با روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» چاپ مسکو بیان کرده است. به گفته وی، نیروی دریایی چین به تمرینات نظامی خود در محدوده آبهای ساحلی خود ادامه داده و به اقدامات تحریک آمیز و تهدیدات واشنگتن در رابطه با ممانعت از دسترسی آنها به جزایر مصنوعی که در آنها پایگاه نظامی ایجاد کرده اند، توجهی نمی کنند. البته به عقیده کارشناسان، رویارویی دو قدرت بزرگ جهانی افزایش یافته است، هرچند هیچیک از آنها تمایلی برای مناقشه نظامی ندارد.
اقدامات مداخله جویانه واشنگتن
به نوشته این روزنامه، وخامت اوضاع در منطقه آسیا-اقیانوس آرام بیش از پیش پیچیده شده و خطر بروز جنگ افزایش یافته است. در صفحه وب سایت شورای مرکزی نظامی چین، عالی ترین ارگان رهبری نیروهای نظامی این کشور که ریاست آن برعهده "شی جین پینگ" رئیس جمهوری چین است، چنین آمده است: «جنگ در دوره رئیس جمهوری کنونی آمریکا و یا جنگی که ممکن است همین امشب آغاز شود، یک پیش بینی ساده نیست و این خطر کاملا واقعی است.» همانطور که از تحلیلهای ارتش آزادیبخش خلق چین آشکار است، تهدید به خاطر حضور نیروهای نظامی آمریکا در دریای شرق چین و دریای چین جنوبی و همچنین استقرار سامانه های دفاع ضد موشکی «تاد» (THAAD) آمریکا در خاک کره جنوبی بوجود آمده است.
در عین حال مطبوعات چینی هم مطالبی شدیدالحن در باره نامزدی "رکس تیلرسون" برای سمت وزارت امور خارجه آمریکا و "شوون اسپایسر" به سمت ریاست کاخ سفید منتشر می کنند. اسپایسر در کنفرانس خبری گفته بود که آمریکا از تصرف چین بر مناطقی از دریای چین جنوبی بشدت خشمگین است. در واکنش به این اظهارات، سخنگوی وزارت امور خارجه چین هم به آمریکا توصیه کرده بود: «مقامات واشنگتن باید احتیاط کنند چه می گویند یا چه اقداماتی انجام می دهند. در غیراینصورت به صلح در منطقه آسیب خواهند رساند.»
امکان رویارویی نظامی واقعی
حال سئوال اینجاست: آیا می توان تبادل اظهارت تند میان دو قدرت بزرگ جهانی را تهدیدی به معنای واقعی دانست؟
"الکساندر لارین" کارشناس علمی موسسه شرق دور آکادمی علوم روسیه در گفتگو با «نیزاویسیمایا گازیتا» گفته است: «دونالد ترامپ، در مقایسه با باراک اوباما، سیاست به مراتب شدیدالحن تری را در قبال چین در پیش گرفته است. این مسئله هم به روابط اقتصادی و هم مسائل سیاسی-نظامی مربوط می شود و نتیجه آن می شود که خطر بروز مناقشه نظامی بین چین و آمریکا بیش از هر زمان دیگر واقعی شده است. این تنش بیشتر مربوط به اوضاع در دریای چین جنوبی می شود که چین در آنجا جزایری بوجود آورده و پایگاه نظامی ایجاد کرده است. آمریکا توان نظامی خود را در منطقه تقویت کرده و چین هم بر توان نظامی-دریایی خویش افزوده است.»
به گفته وی، اوضاع پیرامون تایوان نیز بسیار وخیم است. ترامپ در حال حاضر به بازی با رهبران جدایی طلبان تایوان پرداخته و این مسئله موجب خشم مقامات پکن شده است. لازم به یادآوری است که در چین در سال 2005 قانونی در مورد «پیشگیری از تقسیم سرزمین مادری» تصویب شده که بر اساس آن این کشور می تواند همه امکانات خود، از جمله توان نظامی را در صورت هر نوع تلاشی برای جداکردن جزایری که به این کشور تعلق دارند، بکار گیرد. همه این مسائل نشان از این دارد که چین و آمریکا به سمت رویارویی نظامی نزدیک می شوند.
لارین یادآور شده است که البته هنوز چنین احتمالی بسیار دور است. حتی اگر دو قدرت به آستانه مناقشه نظامی کشیده شوند، هیچیک از آنها تصمیم به یک جنگ واقعی و استفاده از توان نظامی علیه طرف مقابل نخواهد گرفت.
پکن تحت فشارهای واشنگتن سازش نخواهد کرد
این روزنامه در پایان می افزاید، با وجود این هشدارهای شورای مرکزی نظامی چین در مورد ممانعت از اقدامات تحریک آمیز باید از سوی آمریکا و دیگر کشورهای منطقه آسیا-اقیانوس آرام جدی گرفته شود، برای اینکه نیروی دریایی چین با انجام تمرینات نظامی با تمام قوا خود را برای پاسخگویی به هر نوع تهدید خارجی آماده کرده است.
آمریکا ممکن است طی چهار سال آینده سیاست سرسختانه تری در قبال چین در پیش بگیرد. ولی بعید است که اعمال فشارهای واشنگتن بتواند مقامات پکن را به سمت سازش و نادیده گرفتن تمامیت ارضی خویش سوق دهد، بدین ترتیب ما شاهد تیرگی بیشتر روابط بین این دو کشور خواهیم بود.