گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو -زهرا مهرانراد، حادثه پلاسکو، شایعه واگذاری املاک در شهرداری و مهمتر از همه حال و هوای عید همگی دلایل و بهانههایی شد، تا در آستانه نوروز به دفتر مهندس مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران برویم و گفتگویی صمیمانه با وی ترتیب دهیم. دفتری در مرکز پر هیاهوی پایتخت، «خیابان بهشت» که البته حتی همجواری آن با «پارک شهر» نیز نتوانسته حق بهشت بودن را برای این خیابان شلوغ ادا کند.
اتاقی در طبقه ششم ساختمانی قدیمی که تصاویر شهید چمران و همرزمانش اصلیترین ابزار تزئین آن محسوب میشد، و البته چفیههای جنگ و نیز حجم زیادی از پرونده ها،نیز از اجزای غیرقابل چشم پوشی اتاق «رئیسشورای پایتخت» محسوب میشد. رئیس شورای شهر تهران که مهمترین دغدغه خود را رضایت خدا و اینکه نکند «خسرالدنیا والاخرة »شود، میداند؛ برادر کوچکتر مرد عمل و نه مرد سخن شهید مصطفی چمران ،محسوب می شود.وی فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه تهران است.
گفتگوی خبرگزاری دانشجو با مهدی چمران ۲ ساعتی زمان برد؛ پرسش و پاسخ از مسائل مختلف که البته رئیس شورای شهر تهران با حوصله به تشریح پاسخ سوالات ریز ودرشت ما پرداخت. آنچه در ادامه میآید ماحصل بخش اول گفتگوی ما،با مهندس چمران است:
**اگر حضرتعالی موافق باشید از شورای دوم شروع کنیم؛ اوضاع تهران را پس از 14-15 سال مدیریت اصولگرایان بر شهر چطور ارزیابی میکنید؟
چمران: بسمالله الرحمن الرحیم. در درجه اول نمره نمیتوانم بدهم چون خودم در درون این شورا بودم و قاعدتاً در بحث شورای شهر مسئولیت داشتم و هم نمایندگی مردم به عهده داشتم؛ و اصولاً آدم بخواهد خودش به خودش نمره بدهد کار مشکلی است. مخصوصاً برای من که وسواس دارم در نمره دادن و در دانشگاه معروف است که سختگیر هستم اجازه بدید من نمره ندهم ولی قیاس کوچک روی چند مورد بکنم که فکر میکنم در این موارد بشود خیلی نتیجه گرفت.
**مسائل مالی شهرداری چگونه بود؟
چمران: مسائل مالی شهرداری به گونهای بود که چندین سال حسابرس آمده بود حسابرسی کرده بود و همه رو غیرقابلبررسی تشخیص داده بود یعنی مردود اعلام کرده بعد دیگر حسابرسی رها شده بود و مثل یک شرکت خصوصی کوچک شهرداری را چند نفر اجرا میکردند. کجاها تصمیم میگرفتند و چه داستانهایی داشت که من به آنها اشاره نمی کنم. دقیقاً ماهی که شورا میخواست کار خود را شروع در ۲۲ فروردین همان شهر و شهرداری که میگفتند هر چی پول بدی میتوانی ساختمان بسازی و بالا بری همان شورای عالی معماری و شهرسازی آمد تصویب کرد که تهران دو طبقه بیشتر ساختمان نمیتوانند بسازند یک طبقه هم تراکم بخورند سه طبقه میشود و پیش خودشان هم گفته بودند با این کار شورا و شهرداری یک چند ماه دیگر ورشکست میشود چون دیگر کسی نمیاد ساختمان بسازد سه طبقه درآمد ندارد ما عوارض دریافت نمیکنیم و پول در نمیاریم ودر شهرداری را باید ببندیم.
به هرحال طرح شهر تهران که بدون برنامه بودآماده شد. یک شهر ده میلیونی را فکر بکنید بی برنامه است شما خانه تان را بدون برنامه نمی توانید اداره کنید، یک اداره کوچک را بدون برنامه نمی شود اداره کرد، بعدچطور میشود شهری با این همه مشکلات و تنش ها و چالش ها بدون برنامه اداره شود؟ در مرحله بعد وبرای مدیریت کارآمدتر تهران دیدیم این شهر نیاز دارد به برنامه بیست ساله دارد.برهمیناساس چشم انداز 20 ساله تهیه کردیم .وبه لطف خداوندهمین چند روز پیش هم بودجه سال 96 یعنی برنامه و بودجه به تصویب رسید و ان شالله از سال 96 هم برنامه را اجرا می کنیم.
رصدخانه تهران در خاورمیانه بینظیر است
**دستاوردتان برای تهران چه بوده؟
چمران: علاوه بر موارد ذکرشده یک رصد خانهای تهران درست کردیم، در سالنی بزرگ تمام نقشه تهران پیاده شده و شما تمام زیرساختها و تمام ساختمانها البته در اِشل کوچک میبینید وحتی ۱۰ سال آینده این شهربا توجه به طرح جامع با تمام جزئیات و ساختمانهایی که ساخته خواهد شد را میبینید.
بر این اساس اصل برنامه ریزی شهر تهران را تنظیم کردیم الان شهر تهران هر خانه اش می داند چند طبقه می تواند بسازد دیگر من می خواهم دو طبقه بیشتر بسازم پولش را هم می دهم نداریم. پهنه تجاری و اداری و مختلف و مسکونی و فضای سبز در طرح جامع کاملا شخص است و هر کسی می تواند ازآن بهره برداری کند .
برنامه های عمرانی را به شدت و با سرعت دنبال کردیم
مترو تهران درحدسریعترین سامانههای حمل و نقل در دنیا است
**آیا بدهی دولت تاثیری در ارائه خدمات شهرداری داشته است؟
چمران: بله شهرداری و شورا بودجه مربوطه خود را در روند راهاندازی مترو میگذارند. سال گذشته دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه گذاشتیم امسال بیش از سه هزار میلیارد تومان گذاشتیم. امااز طرف دولتها یک سال ممکن است اصلاً چیزی نگرفته باشیم. در دولتهای قدیم حداکثر دویست میلیارد بیشتر نبوده در حالی که ما 5 برابر یا شاید ده برابر بودجه میگذاریم. یعنی با بودجههای دولتی که دولت بخواهد کمک کند اصلاً به جایی نمیتوانستیم برسیم و الان هم مقدار زیادی قرض و بدهی به بانکها داریم به خاطر همین مترو که به هر حال اعتبار شهرداری یا اعتبارات دیگری را گرو گذاشتند تا وام بگیرند بتوانیم مترو را تمام کنیم.
زیر میدان تجریش خالیست که اگر زمان ساخت میدیدید وحشت می کردید
کمبود واگن اگر جبران شود، میزان حمل و نقل عمومی ما با مترو دو برابر می شود یعنی اگر الان هِد وِی ما 6 دقیقه است می توانیم آن را به سه دقیقه کاهش دهیم.
در خرید واگن با مشکلات مالی روبرو هستیم/افزایش تعداد واگن حمل مسافر را در روز دو برابر می کند
وقتی این زمان به سه دقیقه برسد میزان حمل ونقل مسافرنیز دو برابرمی شود.بنابراین اگر الان سه میلیون نفر با مترو در روز سفر می کنند اون موقع می شود و این رقم بالایی است که شش میلیون نفر بتوانند در روز با مترو سفر کنند به هر حال زمینه اش آماده است.
البته مخارج اداره کردن مترو بسیار بالا است که با پول بلیطی که گرفته می شودو قرار است یک سوم پولش را از مردم بگیریم ،الان کمتر از یک سوم هم درحالحاضر از مردم گرفته میشودویک سوم را هم باز باید دولت بدهد یک سوم را هم شهرداری باید بدهد.
بانکها درنوسازی بافتهای فرسوده همکاری لازم را نکردند
به هر حالت کارهای عمده ای که در شهر تهران صورت پذیرفته است .در این شهر با این وسعت همین جمع آوری زباله چقدر کار پیچیده و مشکلی است به خصوص اگر همکاری خوب مردم هم در این زمینه نباشدکار را پیچیدهتر میکند من موارد دیگر را اشاره مختصری به آن کردم میزان پارک های ما چقدر بوده چند برابر شده میزان فضای سبز دور شهری مان چند هکتار افزایش یافته و باغ های قدیمی شهر را هر چه بوده که چه می توانستیم خریداری کردیم و به پارک عمومی تبدیل کردیم. به خصوص در منطقه یک و مناطق دیگر ببینید .
**چه تلاش هایی برای پایدار کردن درآمدهای شهرداری صورت گرفته است؟
چمران: برای درآمدهای در سال ۶۱ قانون استقلال و خودکفایی شهرداریها در مجلس تصویب شد چون قبل از آن بودجه شهرداری را دولت میداد اما از سال شصت و یک جدا کردند و گفتند شهرداریها خودکفا شوند و خودشان عوارض بگیرند و شهرداری ها هم از خانهها و کارخانهها و ... عوارض کسب کردند. منابع درآمد پیدا کردند وبا عوارض خودشان را اداره میکنند از دولت هیچ بودجهای ندارند اگر گفتم مترو، مترو استثنا است فقط برای ساخت مترو دولت کمک میکند.
شهرداری تهران باید در ماه نزدیک به 300 میلیارد تومان فقط حقوق بدهد
ضوابط بلندمرتبه سازی به شورای عالی معماری ارائه شده است
**جناب آقای چمران استقلال بودجه های شهرداری از نفت مسئله ای است که در این سالها، تاحدی شاهد آن بودیم البته درآمدهایی که اگر چه نفتی نیستند ولی چندان هم پایدار نیستند مثل برج سازی ها، یا فروش تراکم که چندی پیش یکی از نماینده های شورای شهر حتی عنوان کرده بود این برج سازی ها برای تهران از موشک های صدام به مراتب خطرناک تر است آیا این مسئله و این نقطه ضعف را می پذیرد؟
چمران: بله من هم با بلندمرتبهسازی در هر جای نامناسبی مخالف هستم بلندمرتبه سازی باید در جایی باشد که را که بزرگ باشد تراکمش با تراکم منطقه سازگاری داشته باشد. یعنی اگر ما یک ساختمان بلند میسازیم نمیتوانیم بغل آن یکی ساختمان دیگر بلند بسازیم. بنابراین ساختمان مثلاً ده طبقه را نمیشود در یک زمین کوچکتر از ۲ هزار متر ساخت باید زمین بزرگ باشد که این سایه روی خانههای اطرافش نیاندازد.
ازدولت هیچ مبلغی رانقدی یا حتی غیر نقدی درقبال مطالباتمان دریافت نکردیم
**جناب آقای مهندس در صحبت هایتان به تنگناهای شهرداری تهران به لحاظ بودجه اشاره کردید ظاهراً دولت مبلغی معادل 14 هزار میلیارد تومان به شهرداری تهران بدهکار است، تعلل دولت برای پرداخت، چه تاثیری روی فاکتورهای مختلفی که شهرداری می توانسته در توسعه حمل و نقل عمومی یا موارد دیگری داشته باشد،میگذارد؟
چمران: براساس حسابرسی دقیق این بدهی به معادل چهارده هزار میلیارد تومان رسید ما هم گفتیم می دانیم دولت شرایط پرداخت نقدی این مبلغ را ندارد. بالاخره ما هم شرایط مالی دولت را میدانیم گفتیم تهاتر کنید و اقساطی بدهید سهام بدهید و ... اما هنوز چیزی در این زمینهها دریافت نکردیم. و متأسفانه از این طلبها چیزی دریافت نشد.
** آقای مهندس، می خواهم گریزی بزنم به انتخابات آینده شوراهای شهر تهران مستحضر هستید که تعداد نمایندگان تهران به 21 نفر کاهش پیدا کرده آیا تصور می کنید که معادله ای که برای انتخابات مجلس شورای اسلامی در تهران رقم خورد آیا ممکن است برای شوراهای شهر تهران تکرار شود؟
چمران: بله هیچ بعید نیست اگر گروههای مختلف هرکدام لیست بدهند همانطور خواهد شد این بصیرت و بینایی باید در احزاب و گروهها باشد که بنشینند با همدیگر همکاری کنند واقعاً یک کار درست کنند، لیست دادن هنر نیست عدهای فکر میکنند لیست بدهند، عکسهایشان را بیاندازند این هنر است، نه این طور نیست، این جز حرام کردن و اسراف کردن پول چیز دیگری نخواهد بود.
شایان ذکر است که بخش دوم و پایانی این گفتگو نیز در روزهای آینده منتشر خواهد شد.