اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ در ادامه معرفی نرم افزار های کاربردی رشته برق به معرفی نرم افزار هایی می پردازیم که می تواند کمک شایانی به عملی شدن و کاربردی کردن دروس تئوری نماید.
در این گزارش هم به معرفی سه نرم افزار مهم در رشته مهندسی برق می پردازیم تا دانشجویان با کاربرد این نرم افزارها بیشتر آشنا شوند.
نرم افزار psim
نرم افزار Psim جزء پر طرفدار ترين نرم افزار هاي شبيه سازي براي مدارات الكتريكي است. اين نرم افزار براي شبيه سازي مدارات قدرت مفيد است اما در مدارات الكترونيك صنعتي هم كاربرد دارد. مداراتي را كه با psim مي توان ظرف چند دقيقه پياده سازي كرد به وسيله pspice مطمئنا بيشتر از آن چيزي كه فكر مي كنيد وقت گير خواهد بود ( شايد هم در آخر به نتيجه مطلوب نرسيد). Psim با همه قدرتش در اوج سادگي و روان دستي دو عيب دارد: 1 -نسخه اي كه ما از آن استفاده مي كنيم نسحه student آن مي باشد و محدوديت هاي زيادي دارد .
براي استفاده از همه امكانات اين نرم افزار بايد آن را بخريد. يكي از محدوديت هاي اين نرم افزار محدوديت تعداد قطعات موجود در يك شماتيك و همچنين محدوديت رسم تعداد منحني ها و محدوديت تعداد نقاط روشن شده براي رسم يك منحني است ( 6000 نقطه ). 2 -عيب ديگر اين نرم افزار ايده آل بودن قطعات آن است . در نرم افزار pspice قطعات داراي يك تلورانس هستند و بنابراين خروجي هم به حالت واقعي بيشتر نزديك مي شود اما در Psim تلورانسي براي قطعات تعريف نمي كنيم .اين مورد براي طراحي صنعتي مشكل ساز است و براي استفاده آموزشي شايد خوب هم باشد.
نرم افزار PScad
اين نرم افزار يك برنامه شبيه ساز در زمينه اهداف مختلف، براي سيستمهاي قدرت چند فاز و شبكه هاي كنترلي مي باشد. در واقع اين نرم افزار به منظور مطالعه سيستمهاي قدرت زودگذر طراحي شده است. يك كتابخانه كامل با عناصر مداري بينهايت كامل به ما اجازه مي دهد كه عملكرد ماژولها را به دقت بين شبكه هاي الكتريكي وبارها در شكلهاي مختلف ببينيم.
يك رابط كاربري گرافيكي و ابزارهاي كنترلي بسيار زياد، كار با اين نرم افزار را بسيار راحت و ابزارهايي براي هم آناليز و هم طراحي سيستم هاي قدرت كار را بسيار دلپذير و جذاب مي سازد. محيط طراحي تصويري (visual:( اين نرم افزار بصورت مداوم همه خواص محيط تصويري در همه زمينه هاي يك شبيه ساز شامل شبيه سازي مدارها، كنترل زمان اجرا، آناليز و گزارشگيري بصورت مجتمع انجام و در بر مي گيرد. كاربر مي تواند به راحتي با قطعات موجود در طول شبيه سازي به دليل وجود ابزارهاي كنترلي مختلف، فعل و انفعال داشته باشد يعني آنها را تغيير دهد يا خواصشان را تغيير دهد.
در طول شبيه سازي همچنين از ابزارهايي در برنامه، در جهت كشيدن تركها مي توان بهره برد و اين موضوع كامل visual مي باشد.سيگنالها در زمان واقعي آناليز مي شوند: كتابخانه اين نرم افزار: كتابخانه اين نرم افزار كه البته ضعف اساسي اين نرم افزار است(بدليل عدم قابليت سرچ مناسب در بين اجزا) شامل عناصر سيستمهاي قدرت و الكترونيك قدرت نظير موارد زير مي باشد : كابلها و خطوط انتقال وابسته به فركانس ترانسفورماتورها ماشينهاي مختلف (سنكرون، آسنكرون، DC( توربينهاي مختلف (آبي، بخاري و بادي) كانورترها درايوها و بلوك هاي كنترلي رله ها
نرم افزار ORCAD و كاربرد آن:
نرم افزارorcad يكي از قديمي ترين و قدرتمندترين نرم افزارهاي رسم شماتيك ،طراحي مدارهاي الكترونيكي،شبيه سازي طرح الكترونيكي،طرح پشت فيبر مدار چاپي وطرح layout است. امكاناتي كه در اين نرم افزار براي شما در نظر گرفته ميشود عبارتند از:
•دسترسي به كتابخانه اين نرم افزار با بيش از3000 قطعه
•رسم شماتيك در محيط Capture orcad •ايجاد كتابخانه ها و المانهاي جديد در اين نرم افزار
•شبيه سازي طرح مورد نظر به وسيله explorer signal orcad و pspice simulation •تهيه netlist از طرح مورد نظر جهت ايجاد pcb در محيط PCB orcad designer
•قرار دادن قطعات بر روي فيبر مدار چاپي به صورت دستي يا به صورتي كه نرم افزار ارائه ميكند
•رسم اتصالات بين قطعات بر روي pcbبا روشهايي چون routing-Auto يا routing automatic-Semi
•مشاهده نهايي برد ايجاد شده به صورت گرافيكي و از نماهاي مختلف
•امكان ارتباط و تبادل دادهاين نرم افزار با نرم افزار MATLAB
در گزارش بعدی نرم افزارهایی معرفی می شوند که برای فارغ التحصیلان و کسانی که می خواهند در بازار الکترونیک و قدرت فعالیت کنند ، مفید است. با استفاده و البته یادگیری این نرم افزار ها می توانید در جذب شغل و بازار کار یک قدم جلوتر از بقیه ظاهر شوید و شانس بیشتری برای استخدام داشته باشید.