اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، داوود پژوهان، عضو شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی سبزوار در نماز جمعه اول اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ شهرستان سبزوار ضمن تشکر از عنایت ویژه مقام معظم رهبری به قشر دانشجو به عنوان نیروی جوان و دغدغه مند انقلاب اسلامی، از مقیسه امام جمعه شهرستان جهت در اختیار قرار دادن وقت به فرزندان معنوی و انقلابی خود تشکر کرد و گفت: به عنوان عضوی از بدنه دانشجویی این مرز و بوم مواردی را جهت تبیین مسائل جاری در حوزه اقتصاد به عنوان دغدغه اصلی مقام معظم رهبری و مردم انقلابی ایران اسلامی خدمتتان عرض می کنم.
عصر پر چالش کنونی که برای جمهوری اسلامی ایران، تحریم ها و دشواری های فراوان و ویژه ای را نیز به دنبال داشته است، نظام اقتصادی کشور را لاجرم به اتخاذ یک نظام اقتصادی متناسب با این تحولات و چالش های خاص، فرا می خواند.
در واقع حیات نظام اقتصادی کشور در گرو مقاومتی علیه آماج حملات اقتصادی و سیاسی است که علاوه بر کارآمدی در اداره معیشت جامعه، حضور فعال جمهوری اسلامی ایران را به عنوان الگو و الهام بخش در تحولات جهان میسر می سازد.
اقتصاد مقاومتی، حرکتی انفعالی نیست؛ بلکه سلب و ایجاد را باهم دارد. این الگو به معنای آمادگی روحی و عملی برای مقاومت در برابر حملات اقتصادی دشمن و پاسخ به آن در کوتاه مدت و حرکت به سمت طراحی الگوی اقتصادی اسلامی در چارچوب الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت در دراز مدت است.
اقتصاد مقاومتی، مختص زمان تحریم و جنگ نیست؛ بلکه یک چشم انداز بلندمدت پیش روی اقتصاد ایران است، زیرا اقتصاد ایران در سایه تفکر جمهوری اسلامی، همیشه، آماج حملات دشمنان بوده و خواهد بود.
اقتصاد مقاومتی به معنای ریاضت اقتصادی نیست؛ بلکه مفهوم شکوفایی اقتصاد و رفع مشکلات موجود در زیربخش های اقتصادی برای جلوگیری از امتیازدهی به دشمنان و بهبود سطح رفاه عموم مردم است.
از نگاه مقام معظم رهبری، در حوزه اقتصاد، اهداف اقتصاد مقاومتی مهم ترین عنصر در جهت دهی فعالیت ها می باشند و تمامی عوامل اقتصادی باید در راستای تحقق این اهداف حرکت کنند. تحقق عدالت اجتماعی، کسب اقتدار بین المللی و بقای کشور، اثبات عملی کارآمدی نظام دینی و اسلامی، مرجعیت بین المللی و ... مهم ترین اهداف در اقتصاد مقاومتی به شمار می روند. کسب موفقیت در این اهداف علاوه بر اینکه به صورت مستقیم تحت تاثیر بازنگری در نظام اولویت گذاری و نیز سیستم مدیریت اقتصادی است، به صورت غیر مستقیم و به شدت تحت تاثیر زیر ساخت هایی است که باید قبل از برنامه ریزی به آن ها توجه داشت. این زیرساخت ها لزوما به این بخش باز نمی گردد و حتی بالاتر اینکه، جنبه فرهنگی و سیاسی دارند، اما به علت تاثیر فراوانی که بر بخش اقتصاد کشور دارند، حائز اهمیت بیشتری هستند.
مدل اقتصاد مقاومتی، بنیانی نظری برای مدل سازی گونه ویژه ای از اقتصاد است که فعالانه خود را برای مواجهه با تحریم های بیش از پیش، آماده ساخته است.
مکانیسم های اقتصادی، فضای کسب و کار، تجارت خارجی، نهادهای مالی و واسطه ای و ... در اقتصاد مقاومتی مبتنی بر این پیش فرض، طراحی می شوند که کشور در تعارض ایدئولوژیک دائمی با نظام سلطه است و هر ضربه اقتصادی از غرب ممکن است در هر لحظه به کشور وارد شود.
در چنین فضایی، تحریم های اقتصادی نه تهدید، بلکه فرصت ویژه ای هستند که زیر فشار آن ها می توان راهبردهای اقتصاد مقاومتی را با قدرت و اجماع ملی همراه و پیاده سازی آن ها را تسریع کرد.
الگوی مقاومتی، چتر مفهومی کلانی است که در حوزه اقتصاد، به (اقتصاد مقاومتی) می انجامد. در حوزه فرهنگ به ( فرهنگ مقاومتی)، در حوزه سیاست خارجی به (دیپلماسی مقاومتی) و ... به نظر می رسد در سال های اخیر تلاش برای طراحی و مدل سازی الگوی مقاومتی در حوزه اقتصاد، راهبرد مهمی است که اقتصاد مقاومتی به دنبال تحقق آن است.
در این رویکرد، کسب ثروت و درآمد ملی از مسیرهایی دنبال می شود که قدرت چانه زنی کشور در فضای سیاسی بین المللی را تقویت می کند؛ نه آنکه کشور ناگزیر باشد به دلیل مسائل اقتصادی از اهداف ایدئولوژیک خود در فضای سیاسی دست بکشد. همان گونه که در مدل مفهومی ارائه شد، اقتصاد مقاومتی ماهیتاً اقتصادی مردمی است و نهادهای اقتصادی مردمی و سازمان های مردم نهاد می توانند نقش بسیار پر رنگ و تعیین کننده ای در آن داشته باشند.
طراحی یک الگوی مشخص از شیوه زندگی متناسب با اقتصاد مقاومتی برای عموم مردم و به ویژه برای مدافعان انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران امری ضروری است. در این زمینه ابتدا باید دولت را در سبک اداره امور و سپس مردم را به سبک زندگی متناسب با انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی تشویق و تایید کرد تا بدین وسیله سبک زندگی متناسب با مقتضیات انقلاب را در جامعه گسترش دهیم. توجه به معنویت دینی در این سبک زندگی بسیار مهم و کلیدی است، چرا که اقتصاد مقاومتی بر پایه و اساس سرمایه معنوی افراد و جامعه استوار است. این امر باید در تعلیم و تربیت رسمی و غیر رسمی اقتصادی متناسب با مقاومت اقتصادی و جهاد اقتصادی تبیین، طراحی و سپس اجرا شود.
علیرغم تاکیدات صریح و روشن مقام معظم رهبری بر اجرایی شدن الگوی اقتصاد مقاومتی که تنها راه برون رفت از مسائل و مشکلات اقتصادی کشور، اجرایی شدن آن است، متاسفانه این الگوی شفاف که حتی عوام و مردم عادی هم آن را به خوبی شناخته اند، برای برخی از مسئولان کشور هنوز که هنوز است مبهم است و دلیل این ابهام عینکی است که به نظر می رسد برخی به چشمان خود زده اند که آن چه از این عینک دیده می شود، اعتماد و توجه به مرزهای خارج از کشور است و واقعاً اگر در این مدت همه این اعتماد و توجهات را معطوف به داخل کشور و نیروهای جوان، مومن، انقلابی و پرکار می شد شاید که هیچ، یقینا شرایط به گونه دیگری می بود.
از طرفی هم گفته می شود، اقتصاد مقاومتی، اقتصادی مردم محور است، حال باید پرسید، مردمی که ولی نعمتان جامعه اسلامی اند کجای این اقتصاد جای دارند و تعریف شده اند؟
امید است که در انتخابات پیش رو فارغ از همه جریانات سیاسی شاهد حضوری حداکثری و دشمن شکن در پای صندوق های رای توسط شما مردم بصیر، آگاه و همیشه در صحنه باشیم که همانگونه که می دانید حضور پرشور شما اولا موید و ثانیا باعث اقتدار نظام اسلامی در سطح داخلی و بین المللی می باشد.