به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو بهرام قاسمی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تسلیت پشاپیش شهادت مولی موحدین امیرالمومنین علی (ع) در خصوص عملیات تروریستی تهران ابراز ناراحتی کرد و گفت: به همه بازماندگان این واقعه و خانواده های داغدار آنها تسلیت می گویم و از روسای جمهور و وزرای خارجه و سایر وزرا و موسسات خارجی و شخص پاپ دبیر کل سازمان ملل که تلفنی و مکتوب با ملت و دولت ایران همدردی کرده اند و این حادثه را ضمن همدردی محکوم کردند تشکر می کنیم.
وی با بیان اینکه بیش از 80 کشور این حادثه تروریستی را به جامعه اسلامی تسلیت و ابراز همدردی کرده اند گفت: این نشان دهنده آن است که جامعه جهانی هنوز نسبت به این موضوعات وحوادث تروریستی حساسیت دارد.
** مفهوم برجام منطقه ای را نمی شناسم
قاسمی در ادامه این نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ داد به عنوان اولین سوال در خصوص برجام منطقه ای گفت: من مفهوم برجام منطقه ای را نمی شناسم تنها یک برجام را می شناسم و آن همان بود که بین ما و 1+5 مطرح شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: مسئله بین ما و کشورهای حوزه خلیج فارس موضع دیگری است که نباید با تعابیری تحت عنوان برجام از آن یاد کرد و راهکارهای مخصوص خود را می طلبد.
**جمهوری اسلامی آماده افزایش همکاری ها با کشورهای همسایه است/ این منوط به خواست طرفین خواهد بود
وی در خصوص افزایش مناسبات تجاری با قطر نیز گفت: مسائلی که پس از اجلاس ریاض در منطقه اتفاق افتاد قابل توجه است و همان طور که من در جلسات گذشته نیز عنوان کردم چیدمان غلط این اجلاس می تواند آثار مخربی را به وجود بیاورد که البته این پیش بینی تحقق یافت.
قاسمی اضافه کرد: اتفاقات ناگواری در حوزه همسایگان ما اتفاق افتاد و به اعتقاد من این کشورها با توجه به چالش های منطقه باید بتوانند پشت میز مذاکره مسائل خود را حل و فصل کنند و به آرامش و امنیت منطقه کمک کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان طرفین ناآرامی ها در منطقه را به مذاکره و خویشتن داری و گفت گو دعوت کرد.
وی ادامه داد: نگاه ما به همسایگان روشن است و همواره خواهان روابط مسالمت آمیز با تمام همسایگان خود بوده ایم و در صورت نیاز و البته آمادگی کشورها می توانیم با اراده ای که در تهران وجود دارد این همکاری ها را افزایش دهیم اما این منوط به خواست طرفین است.
**قاسمی استقلال کردستان عراق را نسنجیده ارزیابی کرد
قاسمی در خصوص برگزاری همه پرسی در عراق و طرح استقلال کردستان عراق نیز گفت: بحث اقلیم کردستان طوایف و قومیت های مختلفی که در عراق وجود دارد به چند مسئله اساسی برمی گردد که البته جزو اصول اولیه سیاست خارجی ایران به حساب می آید و شامل حاکمیت ملی، قانون اساسی و تمامیت ارضی عراق با ثبات و دمکراتیک است که در آن هر شهر با هر دین و مذهب و قوم و قبیله ای بتواند آزادانه و با حفظ حقوق خوددر آن سرزمین زندگی کند.
وی تصریح کرد: طرح این مسئله در مقطع فعلی که چالش های زیادی منطقه را فرا گرفته کار سنجیده ای نیست و می تواند آثار مخربی را نسبت به تمامیت ارضی عراق داشته باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه موضع جمهوری اسلامی در قبال این مسئله واضح و روشن است گفت: جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده ما از اصل حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی در عراق حمایت کرده و به همه اقوام و مذاهب عراقی که از دیرباز روابط خوبی داشتیم توصیه می کنیم در چارچوب یک عراق آرام در جهت امنیت و توسعه این کشور گام بردارند.
**توضیحات سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص عدم وجود پرچم ایران در برخی دیدارهای وزیر در شانگ های
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص عدم وجود پرچم ایران در دیدارهای ظریف با مقامات خارج در اجلاس شانگ های و دیدار با رئیس جمهور قزاقستان گفت: کسانی که در فضای مجازی تصویر عدم وجود پرچم جمهوری اسلامی را در دیدارهای ظریف منتشر کردند و به آن دامن زدند یا بسیار غافل و جاهل و نادان هستند یا عمد و غرضی برای این سوژه داشتند یا با واقعیت های دیپلماتیک و پروتکل های بین المللی آشنایی نداشتند.
وی ادامه داد: به لحاظ پروتکل و شکل پذیرفته شده که همواره در تهران هم این پروتکل رعایت می شود و قابل ملاحظه است پرچم دو کشور زمانی روی میز قرار می گیرد که دو مقام هم سطح با یکدیگر دیدار داشته باشند و زمانی که تفاوت سطح پروتکل وجود دارد پرچم کشوری که در آن دیدار مقام عالی تری دارد حضور خواهد داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: براساس این پروتکل در ملاقات های دو جانبه که دو مقام مسئول در یک سطح با یکدیگر دیدار داشتند پرچم دو کشور وجود داشت.
قاسمی تصریح کرد: چندی پیش نیز شاهد بیان این حرف و حدیث ها در خصوص دیدار رئیس سازمان حج و زیارت با مقامات سعودی بودیم که در آن دیدار هم چون وزیر سعودی یک سطح از مقام ایرانی بالا بود پرچم عربستان سعودی در نشست وجود داشت.
**کنایه های قاسمی به وزیر خارجه امریکا / با دلار نمی توان تمدن و فرهنگ خریداری کرد
وی در پاسخ به این سوال که موضع جمهوری اسلامی در قبال قید کردن نام خلیج عربی به جای خلیج فارس توسط تیرلرسون وزیر امور خارجه عربستان گفت: به نظر من از آنجا که تیرلرسون یک سابقه در مسائل حوزه های نفتی دارد و با توجه به اینکه پیشینه ای که از سیاستمداران امریکایی داریم و به خوبی می دانند که خلیج فارس نامی قدیمی است، نگاه خوشبینانه آن است که احتمالا تیرلسون اشتباه کرده است و از آنجا که این خلیج را به نام نفتی آن می شناسد از خلیج عربی نام برده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: بعد دیگر این اتفاق آن است که وزیر خارجه امریکا با تاریخ و جغرافیا آشنایی ندارد.
قاسمی در ادامه به وزیر خارجه امریکا توصیه کرد: در کنار مطالعات نفتی قدری به مطالعه تاریخ و جغرافیای جهان هم بپردازد. این در حالی است که تیرلسون با مراجعه به وزارت امور خارجه امریکا یا کتابخانه کنگره این کشور یا موزه های اروپایی از لندن تا ایتالیا و دانمارک و سوریه و دست یافتن به اسناد و نقشه ها مشاهده کند که از قرون قلب این خلیج با نام خلیج فارس ثبت شده است و لازم است وی این پیشینه را مرور کند تا با واقعیت های تاریخی آشنا شود و بداند که با دلار نمی توان تمدن و فرهنگ را برای کشور خرید یا آن را تغییر داد لذا این ها چیزهایی است که با مبادلات روزمره قابل تغییر نیست و به امریکایی ها اعلام می کنم که ملت ایران بر نام خلیج فارس حساسیت دارد.
قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا وزارت خارجه قصد شکایت از عربستان با توجه به برخی اظهارنظرات مقامات این کشور مبنی بر اینکه ایران را میدان جنگ خواهیم کرد و روی دادن حادثه تروریستی تهران پس از این اظهارنظرها گفت: قبل از حوادث تلخ تهران اظهارات مداخله جویانه برخی مقامات سعودی بیان شد که تا حد زیادی شبهه برانگیز است و البته توسط دستگاه های ذیربط در حال بررسی است و هر گاه این دستگاه ها به جمع بندی مقتضی دست یابند احتمالا مسئله به اطلاع مردم نیز خواهد رسید.
وی در خصوص اوضاع سوریه و برخی اقدامات آمریکا در این کشور نیز گفت: اقدامات آمریکا در سوریه مشکوک به نظر می رسد و رفتارهای آنها در این کشور قابل توجیه نیست.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: آنها تایید کردند که در مبارزه با تروریسم تلاش می کنند اما تجربه نشان می دهد صداقت لازم را در عمل به این گفتار ندارند به آمریکایی ها توصیه می کنیم به جای انجام برخی رفتارهای مقطعی در سوریه عزم خود را برای مبارزه با تروریسم جزم کنند و این مطلب را بدانند که راه حل مسئله سوریه چیزی به غیر از ایجاد ثبات، امنیت و آرامش نیست که آن هم فقط در گرو جدیت در مبارزه با تروریسم است.
قاسمی در خصوص عضویت ایران در اجلاس شانگهای نیز گفت: در شرایط فعلی جمهوری اسلامی عضو ناظر شانگهای است و کشورهای مهم اعضای این سازمان را تشکیل می دهند.
وی تصریح کرد: در اجلاس های اخیر با توجه به عضویت جمهوری اسلامی به عنوان عضو ناظر سطح حضور ما در سطح معاون وزیر بوده است به ویژه در ایام پس از انتخابات و افزایش مشغله های رئیس جمهور اما در اجلاس آستانه و پس از حضور ظریف در ترکیه که عزیمتی به آستانه داشت و در این اجلاس شرکت کرد دیدارهایی با مقامات حاضر داشت که این دیدارها به اعتقاد ما بسیار مثبت و سازنده بود.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای نیز گفت: در این خصوص درخواست ما مدت هاست که ارائه شده و در حال سپری کردن فرآیند متداول است در این خصوص حدود 30 سند وجود دارد که باید در ایران به تصویب برسد و مسئله عضویت ایران ممکن است تا حدی طولانی تر شود البته ما تلاش می کنیم اسناد مرتبط با مطالعه و آن را با قوانین خود تطبیق دهیم لذا روند عضویت دائم ما در شانگهای همچنان ادامه دارد.
قاسمی در خصوص اجلاس آتی آستانه و مسئله تفاهم بر سر مناطق کاهش تنش در سوریه گفت: طی روزهای آینده نشست کارشناسی آستانه در مسکو پیش رو خواهیم داشت و اگر این نشست به هماهنگی های لازم دست یابد هفته بعد از آن آستانه پنج برگزار خواهد شد البته برگزاری این نشست بستگی به نتیجه اجلاس کارشناسی مسکو دارد.
وی تصریح کرد: مباحث فنی و سیاسی و کلان در این اجلاس بررسی خواهد شد و از آنجا که رسیدن به تفاهمات نسبی ساده تر است این اجلاس کمی زمان برتر خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تفاهمات لازم در مورد مناطق کم تنش در سوریه نیز گفت: در سفر ظریف به ترکیه در این خصوص بسیار مفصل بحث و تفاهماتی در خصوص سوریه بیان شد که در وضعیت بهتری نسبت به گذشته قرار داریم و می توانیم همکاری های بهتری را در این زمینه داشته باشیم.
قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخباری مطرح شده مبنی بر اینکه وزارت خارجه خودروهای لوکس قاچاق را خریداری کرده است نیز گفت: بحث قاچاق کالای خودرو را به شدت تکذیب می کنم و هیچ خریدی در این خصوص توسط تهران انجام نشده است البته این مسئله غیر از بحث اتومبیل هایی است که ما در سفارتخانه های خود در خارج از کشور از آنها استفاده می کنیم که صرفا از طریق کانال مجاز و با مجوز دولت خریداری می شوند این خبر دروغ و بی اساس است و ما هیچ مذاکره ای با هیچ کس برای خرید اتومبیل نداشته ایم. وزارت خارجه در حال پیگیری علت و نشر این خبر است.
وی در خصوص بی رغبتی ایران به مسئله ناتوی عربی نیز گفت: طرح این قبیل مسائل با واقعیت منطقه فاصله دارد و من فکر می کنم باید در این مسائل با توجه به روابط حاکم بر کشورهای منطقه رصد بیشتری داشت اما به پیش داوری نپرداخت.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: اما ذکر این نکته نیز ضروری است که کپی برداری از سایر نقاط جهان در همه جای جهان جواب واحد و مشترکی نخواهد داد.
سیاست های تحریمی آمریکا آب در هاونگ کوبیدن است/ دولتمردان آمریکایی فرآیند گذشته را دوباره تجربه نکنند
قاسمی در خصوص تصویب طرح تحریم ها علیه ایران در سنای آمریکا نیز گفت: در این خصوص باید بگویم که سیاست های تحریمی به طور کامل شکست خورده و سیاست های ناکارآمد محسوب می شود که در گذشته توسط آمریکایی ها تجربه شده است و به اعتقاد ما اتخاذ این رویکردها از طرف آمریکایی ها در حقیقت آب در هاونگ کوبیدن است و ما توصیه می کنیم دولتمردان آمریکایی به این مسئله توجه داشته باشند که آنچه در گذشته تجربه شده است را دوباره تجربه نکنند چرا که در آینده مجبور به بازگشت به عقب خواهند بود.
وی ادامه داد: باید دید آنچه امروز در سنا رخ می دهد در کمیته روابط خارجی امریکا هم تاثیر می گذارد یا خیر بعد از این مرحله مسئله تحریم ها علیه ایران باید به صحن علنی برود و در صورت تصویب در آنجا به امضای رئیس جمهور برسد براین اساس موضوعات بسیاری از این دست در امریکا مطرح می شود که معمولا به نتیجه هم نمی رسد ولی اگر این موضوع پیش برود مسئله ای از پیش شکست خورده است که ما آن را محکوم می کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به وجود مسئله برجام گفت: این رفتار امریکایی ها در ادامه تحریم ها به نوعی عدم حسن نیت آنها را می رساند و خلاف روح برجام است و آنها نباید در این مسیر گام بردارند.
قاسمی تاکید کرد: البته جمهوری اسلامی در این زمینه با ایالات متحده مذاکره ای نداشته و نخواهد داشت ما براساس مکانیزم های موجود این مسئله را پیگیری می کنیم برگزاری کمیسیون مشترک برجام نیز به احتمال زیاد در تیر ماه خواهد بود.
وی ادامه داد: هم چنین وجود شورای عالی نظارت بر برجام که در کشور به رصد کلیه فعالیت های درگیر در برجام می پردازد از جمله مکانیزم هایی هستند که می توانیم این قبیل مسائل را در آنها مطرح کنیم و هر جا نیاز باشد بدون تعارف اقدامات مقتضی را انجام خواهیم داد چون این مسئله با امنیت و منافع ملی ما سرو کار دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص مواضع جمهوری اسلامی در قبال قطر و همکاری با ترکیه در این خصوص گفت: روابط ما با قطر از گذشته خوب بوده و همواره تماس هایی از طریق سفارت خانه های خود داشتیم هم چنین با دیگر کشورهای همسایه نیز روابط خوبی داشتیم و همواره خواهان افزایش همکاری و توسعه روابط با آنها بوده ایم.
قاسمی با بیان اینکه با کشور ترکیه در حوزه هایی که اشتراک داریم همواره گفت و گو کرده ایم ادامه داد: جمهوری اسلامی همیشه در خصوص مسائل منطقه ای با ترکیه رایزنی داشته است و در سفر اخیر ظریف به آن کشور هم صحبت های خوبی در حوزه مسائل دو جانبه و منطقه صورت گرفته است.
وی یادآور شد: تصور ما این است که ورود قدرت های بین المللی به منطقه همواره تنش زا خواهد بود و همگان شاهد آن بودند که مشکلاتی همچون مسئله تحریم های قطر که پس از ورود برخی قدرت های منطقه ای صورت گرفت بسیار زودتر از آنچه انتظار می رفت آشکار شد.
**حوادث تروریستی تهران تاثیری در سیاست های منطقه ای جمهوری اسلامی نخواهد داشت
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه پس از حادثه تروریستی تهران سیاست های منطقه ای جمهوری اسلامی به چه نحو خواهد بود گفت: من هیچ ارتباطی بین این مسائل نمی بینم چرا که اصول سیاست خارجی ایران همواره ثابت و روشن بوده است و آن را تغییر نخواهیم داد.
**دیپلماسی بدون قدرت و قدرت بدون توان دیپلماسی کارایی لازم را نخواهند داشت
قاسمی در پاسخ به این سوال که موضع شما در این خصوص که برخی رسانه ها قدرت تفکیک به قدرت دیپلماسی را دفاعی کرده اند نیز گفت: این مسئله از نگاه کلان با در نظر گرفتن منافع و امنیت ملی کشورها امری نادرست است چرا که مجموعه ای از عوامل قدرت زا هم چون دمکراسی، حضور ملی مردم و دیگر فاکتورهایی وجود دارد که همه می توانند مجموعه پازل هایی را شکل دهند که در یک تعریف واحد توان و قدرت ملی نامیده می شوند.
وی با تاکید براینکه توان دیپلماسی بدون قدرت و توان دفاعی کارایی لازم را نخواهد داشت و این مسئله در خصوص قدرت دفاعی بدون دیپلماسی هم صادق خواهد بود گفت: آنها درصدد تفکیک این مسائل هستند، دید کوتاه و اطلاع کمی از مسائل دارند و نمی توانند مجموعه این عوامل را به شکل کلی در نظر بگیرند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پایان در خصوص برخی ناارامی ها در افغانستان نیز گفت: جمهوری اسلامی همواره خواهان صلح، ثبات و امنیت در کشور دوست و همسایه افغانستان بوده و هست و سیاست های ما بیانگر این مسئله بوده برخی برای ناامن کردن کشورهای منطقه از جمله افغانستان تلاش می کنند که از نظر ما محکوم است و راه به جایی نخواهد برد و جمهوری اسلامی به دنبال آن است که مرزمیان ایران و افغانستان همواره امن و ایمن باشد.