همزمان با شدت گرفتن افشاگریها درباره ارتباطات مشکوک نزدیکان ترامپ، برخی مجادلات و گمانهزنیها درباره صدور فرمان عفو توسط رئیس جمهوری آمریکا برای خود و خانوادهاش شدت گرفته است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از یورونیوز، همزمان با ادامه تحقیقات در مورد تبانی احتمالی کارزار دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده با روسیه، برخی گزارشها از بررسی استفاده از حق عفو توسط رئیس جمهوری آمریکا برای اطرافیان و حتی شخص خود وی حکایت دارد.
پیش از این روزنامه واشنگتن پست گزارش کرده بود که دونالد ترامپ و مشاوران حقوقی وی در حال بررسی استفاده از حق عفو برای اطرافیان و اعضای خانواده رئیس جمهوری آمریکا و شاید شخص خود او هستند.
دونالد ترامپ در یکی از توئیتهای روز شنبهاش در حالی بر حق عفو خود تاکید کرد که نام فرد یا افرادی که ممکن است توسط او عفو شوند مشخص نیست. رئیس جمهوری آمریکا در توئیت خود ضمن انتقاد از رسانهها تنها جرمی که تاکنون رخ داده را افشاگریهای انجام شده توسط آنها دانست. او همچون ماههای گذشته در این توئیت از این رسانهها تحت عنوان رسانههای «جعلی» نام برده است.
این در حالی است که روزنامه واشنگتن پست روز جمعه از تماس سرگئی کیسلیاک، سفیر روسیه با جف سشنز، وزیر کنونی دادگستری ایالات متحده در زمان رقابتهای انتخاباتی سال گذشته پرده برداشته بود.
به گزارش این روزنامه نهادهای اطلاعاتی آمریکا با شنود برخی مکالمات سفیر روسیه در آمریکا دریافتهاند که وی با جف سشنز، از اعضای کارزار تبلیغاتی دونالد ترامپ گفتوگو کرده است. بنا به این گزارش موضوع تماس بین سرگئی کیسلیاک و جف سشنز مسائل کارزار انتخاباتی بوده است.
دونالد ترامپ در توئیت دیگری بر ضرورت توقف افشاگریها تاکید کرده بود.
احتمال استفاده دونالد ترامپ از حق عفو برای اطرافیان و حتی شخص خود وی به بحثهای سیاسی و حقوقی در مورد تحقیقات پیرامون تبانی احتمالی کارزار او با روسیه دامن زده است.
استفاده از حق عفو توسط رئیس جمهوری آمریکا برای شخص خود وی امری بیسابقه محسوب میشود. قانون اساسی ایالات متحده به طور مشخص به این موضوع اشاره نکرده است. هیچ محکمهای نیز در آمریکا تاکنون به این امر جنبهای قانونی نبخشیده و یا آن را غیرقانونی قلمداد نکرده است.
هرچند بین حقوقدانان آمریکایی در این مورد اتفاق نظر وجود ندارد، اما اکثر آنها بر این باورند که استفاده از حق عفو توسط رئیس جمهوری برای شخص خود وی با روح قانون اساسی و برخی اصول آن منافات دارد.
یکی از اصول پایهای در قوانین حقوقی آمریکا و دیگر نظامهای حقوقی جهان بر این امر استوار است که هیچ کس نمیتواند در مورد پرونده خودش به مقام قضاوت بنشیند. استفاده رئیس جمهوری از حق عفو برای شخص خود به روشنی این اصل را نقض خواهد کرد.
پیشبینی پیامدهای سیاسی استفاده دونالد ترامپ از حق عفو در مورد پرونده تبانی احتمالی کارزار انتخاباتی وی با روسیه ساده به نظر نمیرسد. با این حال آنچه مسلم جلوه میکند این است که این امر کشمکش و مجادلات بسیاری را در عرصه سیاسی و حتی قضایی آمریکا به دنبال خواهد شد.