وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی گفت: ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار خانه خالی در کشور داریم که ارزش آن معادل ۴۷۰ میلیارد دلار است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو،
عباس آخوندی وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی در جلسه رای اعتماد به کابینه دوازدهم در مجلس طی سخنانی اظهار داشت: از ۱۳۲ نمایندگان محترمی که برای دفاع از اینجانب ثبتنام کردند و دوستانی که دفاع کردند سپاسگزارم و همچنین از منتقدانی که رنج نقد را بر خود هموار کردند نیز تشکر دارم.
وی در ادامه افزود: برنامه عمل وزرا همان برنامه ۵ ساله ششم است که در مجلس به تصویب رسیده و وزرا باید تدابیر روشنی برای اجرای آنها داشته باشند.
وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی با بیان اینکه در این فرصت کوتاه که چند موضوع اساسی خواهم پرداخت و این به معانی بی توجهی به سایر موارد نیست، تصریح کرد: بنده در این جلسه به دو بخش مسکن و انتقال خودرو محوری به ریلپایه شدن حمل و نقل کشور اشاره خواهم کرد.
آخوندی با اشاره به موضوع بخش مسکن اظهار داشت: بخش مسکن دستکاریتری شده در این بخشد در حوزه اقتصاد ملی ایران است، تعداد خانوارها موجود در کشور ۲۴ میلیون و ۱۹۰ هزار خانوار است و از سوی دیگر تعداد خانه در ایران حدود ۲۵ میلیون و ۴۰۰ هزار است. به ظاهر بیشتر از خانوار، خانه در کشور داریم یعنی باید اوضاع خیلی خوب باشد. ولی آیا واقعا اینگونه است؟ آیا وضع مسکن به این خوبی است؟ قطعا خوب نیست.
وی اضافه کرد: همچنین براساس آمار سال ۹۵ نشان میدهد که ۲ میلیون و ۵۸۷ هزار خانه خالی در کشور داریم در حالی که این تعداد در سال ۹۰ حدود ۶۳۰ هزار بوده یعنی ظرف ۵ سال حدود ۲ میلیون خانه خالی به ایران اضافه شده است.
آخوندی بیان کرد: حدود ۲ میلیون و یکصد هزار خانه دوم در کشور داریم و جمع این دو یعنی خانه خالی و خانه دوم حدود ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار خانه میشود و مفهوم این موضوع بدین معناست که اگر هر خانه را صد هزار دلار در نظر بگیریم یعنی چیزی حدود ۴۷۰ میلیارد دلار ثروت این مملکت بدون استفاده در خانههای خالی و دوم انباشته شده است، آیا میدانید این رقم به چه معناست، یعنی بیش از ۴ برابر کل ارزش بازار بورس ایران، این وضعیت بازار دستکاری شده مسکن در ایران است.
وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی در ادامه سخنان خود با اشاره به قیمت خانه در کشور گفت: قیمت زمین در تهران در سال ۹۲ نسبت به سال ۸۴ حدود ۹ برابر افزایش پیدا کرده، همچنین قیمت آپارتمان ۶ برابر افزایش یافت، این در حالی بود که شعار دولت قبل حذف قیمت زمین از ساختمان بود، ما این وضعیت را داریم در حالی که بیش از ۱۹ میلیون نفر در بدمسکنی مطلق زندگی میکنند، این وضعیت بازار مسکن در ایران است.
وی با بیان اینکه در ایام عید نوروز نیز با آقای جلالی نماینده مجلس در حال حرکت به سمت کرج بودیم، افزود: در جریان این سفر خدمت ایشان گفتم در همین اتوبان همت به دو سمت آن نگاه کنید که اکثر این خانهها یا خالی است یا خانههای خالی بیشتری در حال اضافه شدن است، فقط در منطقه یک تهران ۳۱ هزار و خانه خالی وجود دارد. این کار به مفهوم اتلاف منابع مالی است، این وضع قطبی شدن شهر در شمال شهر نسبت به جنوب شهر قیمت مسکن بیش از ۱۲ برابر است، آیا این وضعیت عدالت اجتماعی است؟ آیا این را میگفتیم عدالت اجتماعی که جمهوری اسلامی در پی آن است؟ این هم وضعیتی از اوضاع و احوال بازار مسکن بوده در وقتی که بنده آن را تحویل گرفتم.
وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی، تاکید کرد: فقط بانک مرکزی تا این تاریخ برای یارانههای مسکن بیش از ۲۲ هزار میلیارد تومان ادعای مطالبه از دولت کرده است، آیا فکر میکنید این روند قابل ادامه است که مطالبات بانکها مرتب از دولت فزاینده باشند؛ بنابراین ما باید کاری میکردیم و یا کاری کنیم این وضعیت نتیجه سوداگری و فساد در بازار ایران است.
آخوندی با بیان اینکه آقای صادقی از من پرسید که شما برای جلوگیری از این برج سازیها چه کار کردهاید، گفت: آقای صادقی اگر شما میخواهید ببینید که ما چکار کردهایم، کاری که ما کردهایم این بوده که جلوی شهرفروشی در ایران را گرفتیم، همچنین جلوی مجوز فروشی و تراکم فروشی را گرفتیم، اگر میبینید تورم مسکن حتی از تورم میانگین عمومی کشور در همین شرایطی که بزرگترین افتخار آقای رئیسجمهور کاهش تورم است، اما تورم مسکن از میانگین تورم هم پایینتر است، اگر قیمت زمین در ایران رشد نکرده این به دلیل آن است که ما جلوی فساد را گرفتیم.
وی تاکید کرد: وزارت راه و شهرسازی به تنهایی جلوی همه شهر فروشیها ایستاد، این وضعیتی که در مسکن وجود داشت قابل ادامه دادن نبود، شما فکر میکنید آیا قابل ادامه دادن بود که نرخ تورم بیش از ۵۰ درصد در قیمت مسکن داشته باشیم و شهر فروشی ادامه داشته باشد و خانههای خالی ادامه پیدا کند؟ آیا شما میخواستید این روند افزایش پیدا کند و من بیایم بعد از ۴ سال به شما بگویم و نشان دهم که این رشد ادامه داشته؟ آیا تداوم این رشد برای ایران افتخارآفرین بود؟ قطعا تداوم این رشد برای کشور هیچ افتخاری نداشت و من تمایل ندارم در این افتخار هیچ حضوری داشته باشم.
آخوندی با طرح این سوال که ما در وزارت راه و شهرسازی در طول این ۴ سال چه کاری کردهایم، بیان کرد: در بخش مسکن در ایران ۴ گروه مساله وجود دارد، مساله اول خانه اولیها و جوانانی که میخواهند تشکیل خانواده بدهند و میخواهند خانه داشته باشند؛ مساله دوم حاشیهنشینها هستند که به بیش از ۱۱ میلیون نفر رسیدهاند که در بدمسکنی مطلق زندگی میکنند، مساله سوم بافت فرسوده است که حدود ۸ میلیون نفر در شرایط بد در آن مناطق زندگی میکنند، مساله چهارم نیز گروههای کم درآمد هستند؛ لذا این ۴ گروه اصلیترین مخاطبان بخش مسکن هستند.
وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی با طرح این سوال که آیا مسکن مهر پاسخ این ۴ گروه را میداد یا خیر، گفت: آیا بافت فرسوده در تهران در مناطق خانیآباد، سیروس و ... پاسخش در مسکنهای مهر پرند و پردیس است؟ آیا فکر میکنید مساله مهر مساله خانه اولیها را حل کرد؟ آیا مسکن مهر مساله بافت فرسوده را حل کرد؟ آیا مسکن مهر مساله بافت حاشیهای را حل کرد، بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان در این کشور هزینه شد، آیا میخواستید بنده این روند را ادامه دهم، آیا ادامه این روند به نفع کشور بود.
وی افزود: بنده کار بسیار سختی را در این ۴ سال گذشته داشتم، از یک طرف متعهد بودم خانه به خانه تمام تعهدات دولت قبل درباره مسکن مهر را انجام دهم، در این رابطه ۹۰۰ هزار خانه را تکمیل کردم و تحویل دادم آن هم به صورت کامل، من میتوانستیم وزیر محبوب باشم، ۹۰۰ هزار واحد یعنی بیش از ۴۰۰ بار افتتاح، من ۱۴۰۰ روز وزیر بودم میتوانستم هر سه روز یکبار برم افتتاح انجام بدهم، ولی این کار را نکردم و معروف شدم به کسی که درمورد مسکن مهر نیز بیمهری میکند در حالی که اساسا اینگونه نبود و بنده نیز همه این واحدها را تمام کردم و کل واحدهای باقیمانده بیشتر از ۹۰ هزار واحد نیست و آنها را نیز به حول و قوه الهی به بهترین نحو تمام خواهم کرد.
وی گفت: داوطلبانه از تمام فرصتهای تبلیغاتی خودم استفاده نکردم و در هیچ افتتاحی شرکت نکردم به خاطر اینکه نشان دهم این پروژه که اتلاف منابع ملی در آن است نباید ادامه داد، آیا شما وزیری میخواهید که شجاع باشد و تغییر ساختار داشته باشد یا وزیری میخواهید که بیاید و بگوید من به ادامه وضع موجود ادامه میدهم و میخواهم محبوب باشم، بنده فکر میکنم ما در موقعیتی قرار داریم که نیاز با تغییرات ساختاری در این کشور داریم، ما باید کشور را عوض کنیم، از پشت همین تریبون شما نمایندگان رئیسجمهور، وزرا و کارشناسان صحبت میکنند که کشور چقدر دارای مشکلات ساختاری است؛ بنابراین آیا باید این مشکل ساختاری را اصلاح کنیم یا نه؟ آیا باید مسیر را عوض کنیم یا خیر؟ آیا ما باید مسیر مسکن مهر را تغییر دهیم و به سمت بافتهای فرسوده رویم یا خیر فقط بیاییم اینجا آمار دهیم و نشان دهیم ۱۰ درصد رشد داشتیم، بنده فکر میکنم که این کشور نیاز به وزرایی دارد که شجاعت داشته باشند و از خودشان بگذرند و حاضر باشند نسبت به تغییرات ساختاری اقدام کنند و در این راه نترسند.
آخوندی ادامه داد: بنده هیچ وقت در بحث مسکن در تغییر جهت آن نترسیدم، بنده از اینکه جلوی همه سوداگران شهری و تمام کسانی که شهر را میفروختند مقاومت کنم و بایستم هیچ وقت نترسیدم، البته میدانم که وقتی این کار را میکنم هزارها تهمت میزنند، از پشت همین تریبون گفته شد که این وزیر ۱۲۳ شرکت دارد، آیا از این تهمت بزرگتر میشد به این وزیر زد، این پرونده را آقای رئیس به آقای محمدی رئیس کمیسیون اصل ۹۰ ارجاع دادند لذا از کمیسیون اصل ۹۰ بپرسید که آیا یک مورد از آن صحت دارد یا خیر؟ همچنین از آقای یوسفیان ملا بپرسید که آیا یک مورد از این اتهامات صحت داشت؟ بنده میفهمم که دارم چه کاری انجام میدهم، بله؛ بنده میخواهم شهرفروشی را متوقف کنم بنده میخواهم مسکن برای طبقات کم درآمد بسازیم، بنده میخواهیم مساله بافت فرسوده و حاشیه را حل کنم، شاید سوال کنید که چگونه میخواهیم این کار را انجام دهیم که باید تاکید کنم ما تمام این بافتها را شناسایی کردیم که بر این اساس ۲۷۰۰ محله بدمسکن در ایران وجود دارد و ما این را تبدیل به ۱۰ برنامه ۱۰ ساله ۱۰ درصدی که هر سال ۷۰ محله را احیا کنیم، هر محلهای مسالهاش با محله دیگر فرق میکند لذا ما سیاست محلهمحوری را ترغیب کردیم.
وی یادآور شد: بنده خیلی خوشحالم که آقای رئیسجمهور این بار آمدهاند و میگویند ما میخواهیم به دنبال بافت فرسوده باشیم و این خیلی نقطه قوتی برای دولت بعد است و این پشتوانهای است که دولت آینده خواهد داشت که آقای رئیسجمهور به دنبال بافتهای فرسوده باشد.
وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی با بیان اینکه ما در طول این مدت به سمت خانه اولیها از طریق پسانداز رفتیم اظهار داشت: امروز که با شما صحبت میکنم بیش از ۲۱۱ هزار نفر در صندوق پسانداز یکم پسانداز کردهاند، این افراد را بیش از ۴۵۰۰ میلیارد تومان تجهیز منابع کرند بدون اتکا به منابع بانک مرکزی و اکنون در بافتهای فرسوده و حاشیهای تسهیلات ۸ درصدی میدهیم بدون اینکه از دولت یک ریال تقاضای یارانه داشته باشیم. آیا خوب است یارانههای دولت به بخش مسکن را همینگونه ادامه دهیم و ۱۰ سال دیگر خواهیم سالی صد هزار میلیارد دولت در بخش مسکن به بانک بدهکار باشد.
آخوندی با بیان اینکه باید به سمت راهکارهای درازمدت برویم اظهار داشت: تمام تمرکز من بر روی مسکن بافتهای حاشیهای است هنگامی که بنده بر این مسند آمدم کل اعتبار بافت فرسوده ۳۷ میلیارد تومان بود، اما اکنون بیش از هزار میلیارد تومان اعتبار داریم و این نشان دهنده ما به بافت فرسوده است که اساسا تمام محورهای بحث من این است که مساله مسکن را نمیشود در بیابانها حل کرد بلکه باید آن را در درون بافت حل کرد.
وی با اشاره به موضوع مسکن اجتماعی بیان کرد: افراد کم درآمد یا تحت نظر کمیته امداد یا بهزیستی و یا سازمان تامین اجتماعی و یا بنیاد مسکن هستند لذا ما بنیاد مسکن و حساب ۱۰۰ حضرت امام را محور قرار دادیم و گفتیم شما در بین این چهار دستگاه هماهنگ کننده باشید و سالی صد هزار واحد مسکن اجتماعی را احداث کنید و ما هم به عنوان دولت به شما زمین و تسهیلات میدهیم که خوشبختانه این موضوع در هیات وزیران به تصویب رسید و در برنامه ششم هم مصوب شد و از سال جاری باید صد هزار واحد احداث شود. باور کنید با وجود هزاران میلیارد تعهدی که در بخش مسکن مهر بود ا. مکان اینکه همزمان با مسکن مهر در سال ۹۳ و ۹۴ بشود دو پروژه را با یکدیگر شروع کرد نبود و خوشبختانه پروژه مسکن اجتماعی آغاز شده است.