وحید بیگدلی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درباره افزایش اجارهبهای مسکن، گفت: رکود اقتصادی باعث کاهش درآمد، بیکاری و کاهش کارکرد پول شده است. اوضاع اقتصادی کشور در سالهای اخیر به گونهای بوده که بعضی از مردم به ناچار اقلام سرمایهای خود نظیر مسکن و طلا را فروختند تا در تأمین مالی هزینههای زندگی و حتی زندگی فرزندان خود قدمی بردارند.
مدرس رشته اقتصاد دانشگاه در ادامه افزود: همانگونه که اشاره شد فروش املاک مسکونی به دلیل رکود، یکی از عوامل افزایش اجاره نشینها و تقاضای واحدهای استیجاری است. از طرفی کارکرد پول کم است؛ در واقع با توجه به کاهش تورم و رکود بازار، سود سرمایه کاهش یافته بنابراین مالکان کمتر تمایل به رهن آپارتمان پیدا میکنند. از طرفی مستأجران به دلیل درآمدهای پایین به رهن آپارتمان مایلترند؛ همین عوامل سبب افزایش افسارگسیخته نرخ رهن آپارتمان شده است. این افزایش در تهران و شهرستانهایی که متقاضی زیاد اجاره دارد بیشتر به چشم میآید.
وی در ادامه با اشاره به کاهش درآمد خانوادهها حتی از طریق شغلهای مکمل، درخواست اجارهبهای سنگین از سوی مالکان را مطرح کرد و گفت: برخی مالکان در جهت تأمین کمبود منابع مالی برای گذران زندگی قیمتهای سرسامآوری برای اجاره بها عنوان میکنند که در توان مستأجر نیست.
بیگدلی افزود: موجر اگر واحد خود را برای رهن کامل نیز بسپارد، رقمی بسیار بالاتر از ارزش ملک خود عنوان میکنند که این موضوع تهیه مسکن متناسب را برای مستأجران سخت کرده است. متأسفانه روند قیمتگذاریها در بخش رهن کامل مسکن نشان دهنده تعیین یک سوم ارزش بهای ملک به عنوان ثمن رهن آپارتمان است.
بیگدلی در پایان با اشاره به وجود موانع جدی برای تولید و عدم رونق در بازار، گفت: اجاره بها در بخش مسکن باید تعدیل شود چرا که با وضعیت درآمد کنونی پرداخت این مبالغ در توان مستأجران نیست. وقتی تورم پایین آمده، نرخ تبدیل رهن (پول پیش) به اجاره نیز باید کاهش یابد تا با درآمد مستأجران همخوانی داشته باشد. در حال حاضر افزایش تقاضای اجاره مسکن و عدم عرضه متناسب با تقاضا بازار را در این حوزه آشفته کرده است.