نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه در خصوص ادعای مقامات امریکایی در تروریست شناختن سپاه پاسداران و واکنش فرمانده کل سپاه مبنی براینکه اگر امریکا سپاه را تروریست بداند ما هم ایالات متحده را در منطقه داعش تصور خواهیم کرد گفت: امیدواریم هیئت حاکمه امریکا در ادامه خطاهای خود این خطای استراتژیک و راهبردی را انجام ندهد، اما اگر به سمت این پیش برود که سپاه را گروهی تروریستی بشناسد پاسخ ایران قاطع، کوبنده وسخت خواهد بود و ایالات متحده باید تمام عوارض آن را بپذیرد.
وی ادامه داد: ربط دادن مسئله ایران به کره شمالی مسئلهای ناهماهنگ است و متاسفانه عدهای در منطقه از جمله رژیم صهیونیستی و یکی دو کشور دیگر در راستای سیاست ایران هراسی به دنبال ارتباط مسئله ایران و اقدامات هستهای کره هستند این ادعا هیچ پایهای ندارد و از اساس تکذیب میشود.
**دری اصفهانی هیچ گاه عضو ستاد برجام نبوده است/ تحقیق در خصوص روابط پنهان افراد وظیفه وزارت خارجه نیست
قاسمی در خصوص سخنان روز گذشته سخنگوی قوه قضاییه و تایید محکومیت دری اصفهانی از اعضای تیم مذاکره کننده نیز گفت: آنچه توسط سخنگوی قوه قضاییه به عنوان تصمیمات این قوه مطرح شده متین و محترم است و در این خصوص اظهارنظری ندارم، اما این فرد چند دهه است که با ارگانهای مختلف در ایران همکاری داشته و در برخی حوزهها و نشستهای کارشناسی در امور برجام به عنوان مشاور فعالیت داشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: براساس این فعالیتها گفته میشود بازگشت ۱. ۷ میلیارد یورویی از طلب ایران از تلاشهای وی محسوب میشود.
وی ادامه داد: به طور کلی وظیفه وزارت امور خارجه تحقیق در خصوص روابط پنهان افراد نیست و این وظیفه سایر نهادهاست که در مورد روابط پنهان افراد تحقیق کنند و نتایج تحقیقات خود را در اختیار سایر ارگانها از جمله وزارت امور خارجه قرار دهند.
قاسمی افزود: وزارت امور خارجه با توجه به اینکه این فرد به عنوان یک متخصص در امور بانکی معرفی شده بود در مقاطعی بر مذاکرات اقتصادی از نامبرده استفاده میکرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: دری اصفهانی هیچ گاه عضو ستاد برجام نبوده و ستاد اجرای برجام عمدتا متشکل از روسا و مقامات عالی رتبه وزارت خارجه است.
وی در خصوص انتقادات برخی مراجع اعظام پیرامون عدم به کارگیری تجارب این افراد برای مسائل جهان اسلام به ویژه بحران میانمار گفت: در بحث میانمار از ابتدا وزارت امور خارجه فعالیتهای گستردهای در حوزههای مختلف انجام داد و اقداماتی در چارچوب کمکهای انسان دوستانه انجام شد و امروز هم قرار شد مجموعه دیگری با همت وزارت بهداشت به این کشور ارسال شود.
قاسمی تصریح کرد: هدف از پیگیریهای فشرده این بود که دولت میانمار اجازه دهد تا ما مستقیما کمکهای خود را به این کشور ارسال و این اقلام را در اختیار واجدین شرایط قرار دهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در این چارچوب وزارت امور خارجه از سفیر میانمار برای مشورت کمک خواست و پس از مشورت با سفیر مربوطه تصمیم بر این شد که معاونت اروپا و آسیای وزارت خارجه سفری به قم داشته باشد و در خصوص این مسائل با مراجع اعظام تقلید دیدار و پیرامون روند جاری اطلاع رسانیهای لازم صورت پذیرد که نتایج بسیار خوبی نیز حاصل شد و اقدامات صورت گرفته توسط وزارت خارجه در راستای کمک به مسلمانان میانمار مورد تایید مراجع اعظام قرار گرفت و البته در این خصوص توصیه هایی نیز انجام شد.
وی تاکید کرد: وزارت خارجه همواره ارتباط مستمری با طیوف مراجع اعظام داشته است و همکاری هایی که در حوزه مسائل فرهنگی، بین المللی میتوانست بین دو طرف انجام پذیرد استفاده شده است.
قاسمی در خصوص سفر ظریف به سلمانیه عراق برای شرکت در مراسم خاکسپاری رئیس جمهور سابق این کشور و اینکه آیا در این سفر پیامی بین مقامات ایرانی و عراقی در خصوص مسائل منطقه صورت گرفته یا خیر نیز گفت: در سفر ظریف به سلمانیه هیچ مذاکره و پیامی رد و بدل نشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در آغاز مراسم رسمی مرحوم طالبانی وزیر امور خارجه در فرودگاه حاضر شد و بعد هم از فرودگاه این کشور را ترک کرد و هیچ مذاکره و پیامی بین مقامات ایرانی و عراقی رد و بدل نشد.
وی در خصوص سفر دو معاون وزیر امور خارجه به افغانستان نیز گفت: سفر معاونت حقوقی و بین المللی و تیم همراه متشکل از دو کمیته بود یکی کمیته مشترک آب و دیگری کمیته سیاسی که ریاست آن را آقای رحیم پور به عهده داشت این سفر بعدازظهر روز شنبه انجام شد و در حال حاضر از نتایج گفت و گو اطلاعات دقیقی ندارم.
قاسمی در خصوص سفر مقامات عراقی به اربیل و مذاکره آنها با بارزانی (سرکرده کردها) و اینکه آیا این مذاکرات در تناقض با خط مشی دولت مرکزی عراق نخواهد بود گفت: با توجه به مواضع کلی ما که حفظ تمامیت ارضی عراق است و عنوان کردیم راه حل مسائل پیش آمده در این کشور میتواند مذاکره باشد اگر دولت مرکزی مصصم به مذاکره باشد این قبیل رفت و آمدها قابل قبول و پذیرفتنی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: آنچه مهم است تصمیم دولت عراق است که بتواند راهکارهایی برای حل این مسئله پیدا کند.
وی تاکید کرد: در شرایط فعلی تفاهمات و هماهنگی کامل بین سه کشور ایران، ترکیه و عراق وجود دارد که این هماهنگی ادامه خواهد یافت.
قاسمی در خصوص سفر مقامات ترکیهای به عراق نیز گفت: همان طور که اعلام کردم بین سه کشور تماسهای دقیق و مستمری در مورد مسئله کردستان عراق وجود دارد و در سطوح مختلف شاهد ادامه این ارتباطات هستیم در خصوص تاریخ برگزاری نشست نمیتوانم بیشتر صحبت کنم.
حوزههای نظارتی به بند تی برجام تسری نمییابد
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص ابهاماتی که اخیرا توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی و آمانو در خصوص بند تی برجام عنوان شده و در آن به عدم تفاوت میان سایتهای نظامی و غیرنظامی ایران و در نتیجه درخواست برای بازدید از مراکز نظامی کشور مطرح شده است، گفت: در مورد بند تی برجام حوزههای نظارتی به آن تسری نمییابد.
قاسمی تصریح کرد: از آنجا که آژانس بین المللی انرژی هستهای بیش از هشت بار در مورد صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران گزارش داده است چنین بحث و سازوکاری در خصوص برجام وجود ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در برجام همه نظارتها و مکانیزمهای لازم برای اجرای دقیق پیش بینی شده و هر زمان که براساس این الزامات نیاز به اقداماتی باشد پس از گزارش از طرف ایرانی است که میتواند تصمیم گیری و اعلام نظر کند.
وی در خصوص دریافت دیه در رابطه با حادثه منا از عربستان و اینکه دادستان کل کشور عنوان کرده است پیگیری این موضوع به عهده وزارت خارجه است، گفت: پرونده فاجعه منا باز و موضوعی در دست کار است در مورد واگذاری پرونده دیه فوت شدگان به وزارت خارجه نیز نظری ندارم.
دولت فدراسیون روسیه از تمامیت عرضی عراق حمایت کرد
قاسمی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه تحرکات روسیه حکایت از حمایت این کشور از برگزاری انتخابات در کردستان عراق دارد، گفت: روابط ما با مسکو در حیطه همه مسائل منطقه و جهان وجود دارد و از دیدگاههای طرفین استفاده میشود.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: آنچه میدانم دولت فدراسیون روسیه نیز از تمامیت عرضی عراق حمایت کرد و بر استقلال و تمامیت عرضی این کشور تاکید داشت.
وی در خصوص ادعای برخی کشورها و رسانههای معاند پیرامون اینکه جمهوری اسلامی نوجوانان افغان را به اجبار به جنگ در سوریه میفرستد، گفت: این موضوع در راستای ایران هراسی است و در مورد این مسئله سفارت ایران در کابل اخیرا بیانیهای صادر کرد.
قاسمی افزود: موضوع ارتباطی با ایران ندارد و، اما متاسفانه توسط برخی از گروهها روی آن فضاسازی شده است.
سفر ظریف به سلیمانیه عراق با هماهنگی دولت مرکزی عراق صورت گرفت
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا سفر ظریف به سلیمانیه کردستان نقض عهدی در خصوص عدم پرواز به مرزهای کردی عراق نبود، گفت: سفر ظریف از تهران به بغداد بود و وزیر امور خارجه پس از آن به سلیمانیه رفت.
وی افزود: براساس این روند ظریف به هنگام بازگشت نیز از سلیمانیه به نجف اشرف رفت و در شامگاه همان روز از فرودگاه نجف عازم تهران شد بر این اساس این سفر از بغداد و با هماهنگی دولت مرکزی صورت گرفته است.
جمهوری اسلامی براساس تصمیمات ایالات متحده در قبال برجام واکنش نشان خواهد داد
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اینکه وزیر امور خارجه کشورمان عنوان کرده است به احتمال زیاد برجام توسط طرف آمریکاییها تایید نخواهد شد و پنجشنبه تکلیف این توافق روشن خواهد شد نظر شما در این خصوص چیست؟ گفت: علاقه ندارم جلوتر از وزیر حرکت کنم، اما فضاسازی پرفشاری مشاهده میشود که ترامپ پایبندی ایران به برجام را تایید نکند و آن را به کنگره ارجاع دهد این بحث در فضای آمریکا و اروپا حاکم است، اما امیدوارم درایت لازم در مسئولان آمریکایی به وجود آید و تصمیم درستی اتخاذ شود.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی شرایط را به دقت رصد میکند و براساس تصمیمات ایالات متحده واکنش مناسبی ارائه خواهد داد.
وی در خصوص گزینه احتمالی برای تصدی معاونت اقتصادی در وزارت امور خارجه نیز گفت: در حال حاضر هیچ گزینهای برای این سمت وجود ندارد و آنچه در مورد اسامی افراد بیان میشود گمانه زنی است و باید برای این انتصابات صبور بود.
قاسمی در پاسخ به سوال رسانهای ترکیهای پیرامون تاثیرات سفر اردوغان به تهران نیز گفت: سفر رئیس جمهور ترکیه به کشورمان بسیار موفق بود این دیدارها در سطوح مختلف انجام شد و اردوغان توسط رهبری نیز به حضور پذیرفته شد و امیدواریم این همکاریها با ترکیه ادامه داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به برگزاری اجلاس D۸ که مهر ماه در ترکیه برگزار خواهد شد جمهوری اسلامی در سطوح عالی در ترکیه نشست خواهد داشت و جزئیاتی از این سفر در روزهای منتهی به انجام آن اعلام خواهد شد.
وی در خصوص مواضع جمهوری اسلامی در بحث موشکی گفت: ایران تغییر موضعی در مورد برجام ندارد و مسائل موشکی بخشی از سیاستهای دفاعی ما محسوب میشود که به قوت دنبال خواهد شد.
قاسمی تصریح کرد: بحث موشکی هیچ مغایرتی با قطعنامه ۲۲۳۱ ندارد و این سیاست کما فی سابق با جدیت دنبال خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: جمهوری اسلامی در خصوص مسائل دفاعی خود تصمیم گیر نهایی خواهد بود و اجازه ورود و دخالت به سایر دولتها را نمیدهد.
وی در خصوص حضور فرزندان مرحوم هاشمی در همایشی با عنوان «آیت الله هاشمی و هشت سال دفاع مقدس» در کنار ظریف گفت: این همایش مربوط به پدر ایشان بود و به همین دلیل در کنار وزیر خارجه حضور داشتند.