به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «مکس آبرامز» کارشناس برجسته آمریکایی روابط بینالملل و امور ضدتروریسم میگوید اسرائیل و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای ایجاد موازنه در برابر ایران، در حال همکاری با یکدیگر هستند.
عضو شورای روابط خارجی آمریکا در مورد وضعیت خاورمیانه، گفت: «خاورمیانه به شکلی فزاینده در حال تقسیم بر اساس مرزهای ایرانی-سعودی است. این مهمترین اصل نظمدهنده امروز این منطقه است، درست مانند زمانی که منطقه در قالب جنگ سرد به دو اردوگاه متمایل به شوروی و متمایل به غرب تقسیم شده بود.»
وی درباره گزارشهای منتشر شده در مورد همکاریهای مخفی میان اسرائیل و کشورهای عربی، گفت: «به عنوان نمونه، هم اسرائیل و هم کشورهای سنی خلیج فارس ایران را جدیترین تهدید خود میدانند، به همین دلیل برای ایجاد موازنه در برابر ایران، کنار هم قرار گرفتهاند. به عقیده من، این روابط واقعی هستند و تا زمانی که ایران به چشم بزرگترین تهدید دیده شود، افزایش هم خواهند یافت.»
عضو ارشد مرکز امنیت سایبری دانشگاه «جورج واشنگتن» در مورد چشمانداز روابط اعراب و اسرائیل، گفت: «علاوه بر این، به اصطلاح آنچه در خیابانهای عربی هم اتفاق میافتد، هم حائز اهمیت است. به عنوان مثال، اگر به دلیل تغییر در وضعیت اورشلیم (قدس) تغییری حاصل شود و فلسطینیها به پا خیزند، فشارهای داخلی موجب میشود تا پایتختهای عربی دشوارتر بتوانند از اسرائیل جانبداری کنند.»
آبرامز در مورد وضعیت یمن و چشمانداز حل بحران، گفت: «یمن افتضاح است و به این زودیها وضعیتش بهتر نمیشود. عوامل مختلفی برای شکلگیری یک جنگ داخلی وجود دارد و یمن تمام این عوامل را یکجا دارد. فقر هست، اختلاف هست، مداخله خارجی از هر دو سو هست. همه اینها به ادامه مناقشه منجر میشوند.»
سیاستهای «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی در قبال کشورهای منطقه از جمله قطر، لبنان و یمن، دیگر موضوعی بود که در این مصاحبه به آن پرداخته شد. او گفت معتقد است که این سیاستها «موفق نبوده است.»
آبرامز گفت: «اگر هدف او مهار ایران بوده، این سیاستها موفق نبوده است. بالا بردن سطح درگیری در یمن، منطق راهبردی برای حمایت از حوثیها مانند حمایت عربستان از شورشیان سوری را تقویت کرد و ضمنا ایران را به ایقای نقشی فعالتر در تثبیت دولت [بشار] اسد، تشویق کرد.»
وی افزود: «فشار بر نخستوزیر لبنان هم هرچند شاید کمکی به ایران نکرده باشد، اما یک شرمساری دیگر برای سعودیها بود. من بیش از همه به این علاقمندم که ببینم آیا عربستان سعودی از صادر کردن ایدئولوژی وهابی به سرتاسر جهان دست برمیدارد یا نه.»