دیروز مقامات آمریکایی در مصاحبه با آسوشیتدپرس مدعی شده بودند که توانستهاند نظر موافق فرانسه و آلمان را برای مشروط کردن ادامه حیات برجام به قبول محدودیتهای موشکی و دسترسی نامحدود به سایتهای نظامی ایران، جلب کردهاند؛ حالا اما بنظر میرسد اروپا آنچنان در همراهی با «دونالد ترامپ» علیه ایران، یکپارچه نیست.
آنطور که خبرگزاری رویترز گزارش داده، در میان اروپاییها، ایتالیا با اعمال تحریمهای جدید به بهانه برنامه موشکی ایران و فعالیتهای منطقهای این کشور مخالف بوده و استدلالش هم این بود که شاید این اقدامات تنبیهی، نتواند ترامپ را به ماندن در برجام متقاعد کند.
رئیسجمهور آمریکا باید بر اساس قوانین داخلی کشورش، در 22 اردیبهشت، در خصوص ادامه یا توقف اجرای تعهدات برجامی کشورش تصمیم بگیرد؛ آمریکاییها از اروپا خواستهاند که از اهرم ترس از اقدامات غیرقابلپیشبینی ترامپ استفاده کنند و ایران را به قبول برخی موارد از جمله محدود شدن برنامه موشکی، دسترسی نامحدود بازرسان خارجی به همه اماکن نظامی ایرانیان و همیشگی شدن محدودیتهای غنیسازی متقاعد کنند.
چند دیپلمات در بروکسل به خبرنگاران رویترز گفتهاند که این تصمیم میتواند به معنای بیاعتنایی اروپا به ضربالاجل 22 اردیبهشت ترامپ باشد.
آنطور که منابع رویترز خبر دادهاند، امروز فرانسه، انگلیس و آلمان با توجیه تلاش برای متقاعد کردن ترامپ به ماندن در برجام، پیشنهاد میدهند که تحریمهایی علیه فرماندهان و شبهنظامیان طرفدار ایران در سوریه اعمال شود.
ایتالیا و اتریش اما مخالفت کردهاند.
دیپلمات نماینده یکی از کشورهای مخالف تحریم ایران به رویترز گفته:«شاید این کار به قیمت شکست همیشگی توافق (برجام) تمام شود؛ چرا باید ریسک کنیم و علاوه بر تقویت موضع تندروهای ایران، فرصت بستن قراردادهای جدید در ایران را از دست بدهیم.»
یک دیپلمات دیگر اما هنوز از توافق اروپاییها برای برداشتن گامی در جهت رضایت ترامپ ناامید نشده و گفته: «ما داریم تلاش میکنیم و مسیر هم رو به جلو است؛ فقط به کمی وقت نیاز داریم.»