قدرتهای اروپایی بر این باورند که در آستانه دست یافتن به طرحی هستند تا توافق هستهای با ایران را نجات دهند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، به نقل از رویترز، در حالی که امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه از آمریکا خواسته است تا توافق هستهای ایران را به حالت تعلیق درنیاورد، دیپلماتهای غربی اعلام کردند که بریتانیا، آلمان و فرانسه در آستانه دستیابی به بستهای هستند تا دونالد ترامپ را برای حفظ برجام متقاعد کند.
ترامپ سیگنالهای پیچیدهای را درباره اقدامی که ۱۲ ماه میقرار است درباره برجام انجام دهد، فرستاده است. ترامپ روز سه شنبه در سخنانی توافق هستهای با ایران را احمقانه و مسخره ارزیابی کرده است.
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز تاکید کرده است که آمریکا به دنبال تغییر یکجانبه مفاد توافق چندجانبه است.
روسیه، چین، آلمان، بریتانیا و فرانسه همچنان خواستار حفظ و اجرای برجام هستند.
برایان هوک مذاکره کننده آمریکایی با ۳ کشور اروپایی سعی میکند تا ترامپ را در توافق هستهای با ایران باقی نگه دارد. وی در مصاحبهای با ان پی آر گفت: ما هنوز به توافقی دست پیدا نکردهایم، ولی پیشرفتهایی حاصل شده است.
امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه نیز که در سفر ۳ روزه به آمریکا به سر میبرد، در سخنانی در کنگره آمریکا گفت: توافق هستهای با ایران کامل نیست، ولی باید تا زمانی که یک توافق جایگزین شکل بگیرد، حفظ شود. این توافق شاید همه نگرانیها را برطرف نکند، ولی ما نباید بدون داشتن یک توافق باثباتتر و چشمگیرتر توافق فعلی را متوقف کنیم.
ماکرون در یک کنفرانس خبری نیز گفت: نمیدانم تصمیم آمریکا چه خواهد بود، ولی تجزیه و تحلیل منطقی همه اظهارات قبلی رئیس جمهور آمریکا منجر نمیشود که من معتقد باشم که او هر کاری را برای باقی ماندن در توافق هستهای ایران انجام دهد.
این در شرایطی است که ماکرون پیش از این نیز ضمن استقبال از پیشرفتهای مهم و بزرگ در مسال راهبردی، یک توافق جدید بر سر ایران را اعلام کرده است که میتواند توافق فعلی را تکمیل کند.
رئیس جمهور فرانسه بعدا در جمع خبرنگاران آمریکایی تاکید کرد: اگر ترامپ از توافق هستهای خارج شود، به خاطر دلایل داخلی خواهد بود.
هنوز مشخص نیست منظور ماکرون از یک توافق جامع و جدید چیست، ولی یک احتمال این است که ایده جدید مربوط به مذاکرات مجدد برای دستیابی به یک توافق به جای برجام باشد.
احتمال دیگر، اعمال محدودیتهای بیشتر هستهای از سوی واشنگتن و ۳ قدرت اروپایی علیه ایران باشد و تهدید برای اعمال تحریمهای بیشتر در صورتی که ایران محدودیتهای هستهای را نقض کند.
دیپلماتهای غربی به رویترز گفتهاند که ۳ ماه مذاکره و نشست بین واشنگتن و ۳ کشور اروپایی منتج به بستهای برای اتخاذ تدابیر جداگانه شده است که شاید بتواند ترامپ را برای دست نزدن به برجام راضی نگه دارد.
یک دیپلمات ارشد اروپایی در این باره گفت: این بسته مربوط به متقاعد کردن ترامپ است و یک توافق جدید با ایران به شمار نمیرود.
بریتانیا، فرانسه و آلمان تحریمهای تازه اتحادیه اروپا را علیه ایران به بهانه موشکهای بالستیک و نقش تهران در سوریه و یمن پیشنهاد دادهاند.
دیپلماتها گفتهاند که پیشرفتهایی در زمینه موشکهای بالستیک و بازرسیها به دست آمده است، ولی درباره منقضی شدن برخی از محدودیتها علیه ایران بعد از گذشت دورههای زمانی مشخص، به توافق تازهای دست پیدا نکردهاند.
کریستوفر فورد مقام آمریکایی در زمینه خلع سلاح در سخنانی در ژنو گفت: ما به دنبال مذاکره مجدد بر سر توافق هستهای با ایران یا تغییر مفاد آن نیستیم. ما به دنبال یک توافقنامه مکمل هستیم.
ولی ریچارد نفیو کارشناس سابق کاخ سفید در خصوص تحریمهای ایران در این باره گفت: مخالفتهایی در بین کشورهای اروپایی بر سر این مساله وجود دارد. آن طور که من شنیدهام فرانسویها مخالفت کمتری با این طرز تفکر نسبت به آلمانیها دارند.
راینر بروئل سخنگوی وزارت خارجه آلمان تاکید کرد: برلین با دقت ایده توافق مکمل را مورد بررسی قرار میدهد، ولی با تغییر برجام مخالف است.
وی در ادامه تصریح کرد: برای ما مهمترین اولویت حفظ توافق هستهای و اجرای کامل آن از سوی همه طرفها است. توافق هستهای با ۷ کشور مذاکره شده است و اتحادیه اروپا نمیتواند آن را مورد مذاکره مجدد قرار دهد یا با توافق دیگری جایگزین کند.