بزرگترین اقتصادهای اروپا به منظور حفاظت از سرمایه گذاریهای شرکتهای خود در ایران دست به کار شده اند و به دنبال زنده نگه داشتن برجام بعد از خروج آمریکا از این توافق و تهدید این کشور به وضع مجدد تحریمهای اقتصادی هستند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به نقل از رویترز، بزرگترین اقتصادهای اروپا به منظور حفاظت از سرمایه گذاریهای شرکتهای خود در ایران دست به کار شده اند و به دنبال زنده نگه داشتن برجام بعد از خروج آمریکا از این توافق و تهدید این کشور به وضع مجدد تحریمهای اقتصادی هستند.
آلمان و فرانسه دارای ارتباطات تجاری قابل توجهی با ایران هستند و همچنان متعهد به اجرای توافق برجام اند. انگلیس هم قصد دارد برجام را ادامه دهد. اکنون وزرای امور خارجه این ۳ کشور اورپایی قصد دارند روز سه شنبه در خصوص نحوه تداوم اجرای برجام با یکدیگر به گفت: وگو بنشینند.
این بخشی از فعالیتهای دیپلماتیکی است که پس از تصمیم سه شنبه شب ترامپ مبنی بر خروج از برجام شکل گرفته است. آنجلا مرکل، صدراعظم آلمان گفته، راههای حفظ برجام بدون حضور واشنگتن باید با تهران مورد بحث قرار گیرد. برونو له مایر، وزیر دارایی فرانسه هم گفته، دولتهای عضو اتحادیه اورپا اقدامات منع کننده تحریمها را به کمیسیون اروپا پیشناهد خواهند داد.
له مایر افزود: «آیا ما تحریمهای فراسرزمینی را میپذیریم؟ پاسخ منفی است... آیا ما میپذیریم که آمریکا ژاندارم اقتصادی کره زمین باشد؟» پاسخ نه است. «آیا ما بندگی اروپا در مسائل تجاری را میپذیریم؟ پاسخ نه است.»
ترزا می، نخست وزیر انگلیس و دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در گفت: وگوی تلفنی خود توافق کردند که برای بحث در مورد چگونگی تاثیرپذیری شرکتهای خارجی فعال در ایران از تحریمهای آمریکا باید مذاکراتی صورت گیرد.
سخنگوی ترزا میگفته، وی به ترامپ گفته که انگلیس و شرکای اروپایی اش همچنان «به طور قاطع متعهد» به اجرای برجام هستند.
وزرای دارایی فرانسه و آلمان نیز در گفت: وگو با استیون منوچین، وزیر خزانه داری امریکا از وی خواسته اند تا معافیتها یا تعویقهایی را برای اجرای تحریمها علیه شرکتهای فعال در ایران در نظر بگیرد.
له مایر افزود، وی به دنبال معافیتهایی واقعی برای شرکتهایی نظبر رنو، توتال، سانوفی، دانون و پژو است که در ایران حضور دارند. وزیر دارایی آلمان همخواستار اقدامات قاطع برای کمک به شرکتهای آلمانی فعال در ایران شده است.
ایران گفته، از شرکت اروپایی ایرباس خواسته تا اعلام کند که آیا به قرارداد فروش هواپیما که بعد از برجام منعقد شده پایبند خواهد ماند یا نه. پس از اظهارات هفته گذشته وزیر خزانه داری امریکا مبنی بر لغو مجوزهای صادر شده برای شرکتهای بوئینگ و ایرباس جهت فروش هواپیما به ایران بعید به نظر میرسد که ایباس به قرارداد با ایران پایبند باقی بماند.
له مایر افزود، پاریس به دنبال تقویت توانایی اروپا جهت ممانعت از تحریمها و ارائه تامین مالی جهت سرمایه گذاری شرکتها در ایران است. وی خواستار تشکیل نهادی برای نظارت بر اجرای مقررات تحریمی اتحادیه اروپا شد.
برخی نگران اند که اروپا فضای مانور چندانی در زمینه مخالفت با تحریمها نداشته باشد. پیتر بیر، کمیسیونر روابط فراآتلانتیکی آلمان در این باره گفت: «ارپاییها در موضع ضعیف تری قرار دارند، زیرا متحد نیستند.» وی افزود، نقطه قوت ترامپ این است که وی برای اقدامات خود به اتحاد نیاز ندارد.
پیتر آلتمایر، وزیر امور اقتصادی و انرژی آلمان گفت: «ما آماده گفت: وگو با تمام شرکتهای مربوطه در مورد این مسئله هستیم که برای به حداقل رساندن تبعات منفی اقدام آمریکا چه کاری میتوانیم انجام دهیم.»