بیمه سربازی در انتهای دوران خدمت در هر شغل یا حرفه ای که باشید جزو بیمه بازنشستگی است و به عنوان سوابق کاری منظور میشود.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، خدمت سربازی یکی از بحث برانگیزترین مراحل زندگی هر مردی است. از سختی های دوران خدمت تا مشکلات مالی برای سربازان و حقوق و مستمری سربازی و در نهایت بیمه دوران خدمت که آیا در بازنشستگی منظور می شود یا خیر؟ این موارد برای سرباز وظیفه ها از اهمیت خاصی برخوردار است.
شاید برای برخی سربازان دوران خدمت و بیمه مربوط به آن چندان اهمیت نداشته باشد چون سربازی فقط عبور از یک مرحله سخت زندگی برای مهاجرت از کشور است یا اینکه به دلیل داشتن شغل آزاد و عدم علاقه به استخدام شدن در شرکت های دولتی و خصوصی بیمه سربازی چندان اهمیتی برایشان ندارد. اما بسیاری دیگر از سرباز وظیفه ها ترجیح می دهند بعد از خدمت سربازی در یکی از شرکت های دولتی یا خصوصی استخدام شوند؛ بنابراین اینکه بیمه سربازی در بازنشستگی منظور شود اهمیت زیادی برایشان دارد.
در واقع می توان گفت که محاسبه بیمه دو سال خدمت سربازی به معنای تسریع دو ساله در روند بازنشستگی است. اگر خدمت سربازی جزو سوابق کاری و رسیدن سریعتر به دوران بازنشستگی محسوب نشود، ممکن است بسیاری از مردان جوان از گذراندن آن سرباز زنند و به هر چیزی برای فرار از این دوران متوسل شوند.
به همین دلیل، قانون گذار برای جلوگیری از این امر و همچنین برای احترام به افرادی که دوسال از بهترین سال های عمر خود را برای خدمت به وطن و کشور خود صرف می کنند، تمهیداتی اندیشیده است که با حفظ شرایطی این دوران جزو سوابق بیمه محسوب شده و به سال های سابقه اضافه شود. آیا بیمه سربازی جزو سوابق بیمه بازنشستگی منظور می شود؟
بیمه سربازی در انتهای دوران خدمت در هر شغل یا حرفه ای که باشید جزو بیمه بازنشستگی بوده و به عنوان سوابق کاری منظور می شود. البته شخص باید به جز سابقه بیمه سربازی در بیمه تامین اجتماعی سابقه بیمه دیگری هم داشته باشد و به مدت مشخصی حق بیمه پرداخت کرده باشد .
یعنی افرادی که به جز دو سال خدمت حق بیمه دیگری برای آنها پرداخت نشده باشد نمی توانند در خصوص سابقه بیمه سربازی ادعایی داشته باشند. البته به طور کلی هم این سابقه دو سال بیمه خدمت سربازی برای این افراد کارایی نداشرد، چرا که یک شخص با دو سال سابقه کار نمیتواند بازنشسته شود. به همین دلیل این سابقه بیمه در ادامه سوابق بیمه بعدی فرد محاسبه و برای دوران بازنشستگی مورد استفاده قرار میگیرد. آیا برای بیمه سربازی باید مبلغی پرداخت شود ؟
برای اینکه بیمه سربازی جزو سابقه کار محسوب شود شرایطی وجود دارد. بیمه سربازی باید مورد تایید سازمان تامین اجتماعی قرار گیرد و سازمان تامین اجتماعی هم برای تایید این دو سال حق بیمه و قبول آن برای بازنشستگی، مبالغی را در نظر می گیرد که البته بسته به سال پایان خدمت و ارائه درخواست خرید بیمه خدمت سربازی متفاوت است. شاید دلیل پرداخت این مبلغ این است که سربازان وظیفه در دوران خدمت خودشان مبلغی را برای بیمه پرداخت نمی کنند؛ ضمن آنکه حقوق بگیر سازمان نظام وظیفه هم هستند.
در دوران خدمت سربازی کلیه سربازان دارای دفترچه بیمه بوده و می توانند از کلیه خدمات این دفترچه در بیمارستان های طرف قرارداد نیروهای مسلح استفاده کنند و حتی برخی بیمارستان ها هم کلیه خدمات عادی و تخصصی را به طور رایگان در اختیار آنها قرار می دهد. به همین دلیل اشخاصی که دوران خدمت سربازی را گذرانده اند، برای جبران این خدمات و نیز به دلیل عدم پرداخت حق بیمه در دو سال خدمت باید مبلغی را به سازمان تامین اجتماعی باید بپردازند تا این دوران جزو سوابق بیمه آنها محسوب شود . سابقه بیمه سربازی برای سربازان قبل از سال ۱۳۸۳ رایگان است
کسانی که خدمت سربازی را قبل از سال ۱۳۸۳ گذرانده باشند به شرط آنکه قبل از خدمت حق بیمه پرداخت کرده باشند و مشغول به کاری باشند که برای آن حق بیمه پرداخت شود، بیمه سربازی آنها هم در ادامه به عنوان سابقه کار محسوب شده و برای قرار گرفتن در سابقه بازنشستگی نیاز به پرداخت مبلغی به سازمان تامین اجتماعی ندارند. قوانین برای این افراد با افرادی که در سال های بعد این دوران را سپری کرده اند متفاوت است .
این اشخاص برای منظور کردن خدمت در سابقه بیمه نیازی به پرداخت هزینه ندارند و فقط باید در زمان مشخص درخواست خود را به سازمان تامین اجتماعی اعلام نمایند. معمولا این امر در سال های پایانی عمر کاری فرد صورت می گیرد. البته بهتر است که هر چه زودتر این کار انجام شود؛ چرا که ممکن است قوانین تامین اجتماعی تغییر کند.
با توجه به اینکه قوانین تامین اجتماعی برای تطبیق با شرایط روز در حال تغییر و انعطاف می باشد شاغلین باید مرتبا اخبار تامین اجتماعی را پیگیری کرده و در صورت تغییر شرایط برای اینکه متضرر نشوند در اسرع وقت اقدامات لازم را برای خرید سوابق بیمه سربازی خود انجام دهند . نحوه محاسبه بیمه سربازی برای سربازان بعد از سال ۱۳۸۳
اشخاصی که بعد از سال ۱۳۸۳ به خدمت اعزام شده اند باید برای احتساب بیمه سربازی در بازنشستگی مبلغی را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کنند. میزان این مبلغ به زمان درخواست خرید بیمه سربازی بستگی دارد.شخص درخواست کننده باید معادل 7 درصد میانگین حقوق و دستمزد دو سال قبل از درخواست را بپردازد و 23 درصد مابقی توسط دولت پرداخت می شود.
نحوه محاسبه این مبلغ بدین شکل است که از زمان درخواست شخص برای خرید بیمه سربازی میانگین حقوق دو سال آخر کاری وی محاسبه شده و این میانگین در هفت درصد ضرب می شود و در ادامه مبلغ به دست آماده در زمان طول خدمت شخص ضرب می گردد و مبلغی که بدست می آید، باید به عنوان هزینه خرید سربازی توسط شخص متقاضی پرداخت گردد .
برای مملوس شدن این روند یک مثال می زنیم. مثلا اگر شخصی میانگین حقوقش در دو سال پایانی عمر کاری ۹۰۰ هزار تومان باشد این مبلغ در 7 درصد ضرب می شود. عدد به دست امده ۶۳ هزار تومان خواهد بود. این عدد در ۲۴ ماه خدمت سربازی ضرب شده و عدد یک میلیون و پانصد و دوازده هزار تومان بدست می آید. این مبلغ رقمی است که شخص متقاضی باید برای خرید بیمه دوران خدمت به سازمان تامین اجتماعی بپردازد .
البته لازم به ذکر است که به تازگی پرداخت مبالغ خرید بیمه خدمت سربازی به صورت قسطی هم امکان پذیر شده است . افرادی که توان مالی مناسبی ندارند و نمی توانند همه مبلغ را به صورت یکجا بپردازند می توانند برای پرداخت قسطی این مبلغ را به سازمان تامین اجتماعی درخواست داده و این سازمان تا ۱۲ قسط را برای متقاضیان در نظر خواهد گرفت. با این شرایط امکان پرداخت برای همه اشخاص با توان مالی متفاوت بوجود خواهد آمد.
مسئله دیگر در این خصوص اینکه بازه زمانی قابل قبول برای احتساب مدت خدمت سربازی مشمولان، تاریخ شروع و خاتمه خدمت سربازی مندرج در کارت های پایان خدمت است.
گفتنی است؛ برای افرادی که اقدام به خرید حق بیمه سربازی خود به صورت نقدی می نمایند، مهلت پرداخت مبلغ تعیین شده حداکثر تا پایان ماه بعد از زمان محاسبه بوده و اگر برای پرداخت قسطی توافق شده است این مهلت در واقع در زمان های تعیین شده برای پرداخت اقساط خواهد بود.
اگر این مبالغ در زمان های تعیین شده چه به صورت یکجا و چه به صورت اقساطی پرداخت نگردد یا اینکه در زمان هایی غیر از تاریخ های تعیین شده پرداخت شود مشمول تجدید محاسبه شده و باید در این خصوص به سازمان تامین اجتماعی مراجعه شود.