عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی گفت: تاریخ سرشار از ظهور شخصیتهای تسلیمناپذیر در برابر زورگویان است و در طول تاریخ اردبیل نیز به داشتن چنین شخصیتهایی به خود بالیده و تاریخ نیز گواه این ادعاست.
به گزارش دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کریم حاجیزاده، عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی و مدیرکل سابق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل دیروز در نشست تخصصی بازشناسی هویت تاریخی که به مناسبت گرامیداشت هفته استان اردبیل در نگارخانه خطایی بقعه شیخصفی برگزار شد، گفت: جوامعی که تاریخ خود را به ورطه فراموشی سپرده و از احیا و مرور آن غفلت میورزند، توسط جوامع دیگر مورد سوءاستفاده قرار گرفته و به شکلی دیگر با تکرار تاریخ گذشته مسائل جدیدی که غالبا به نفع فرهنگ و تمدن جامعه نخواهد بود، تحمیل میشود.
حاجیزاده افزود: در طول تاریخ جوامعی که اقتصاد آنان بر محور دامپروری بوده، تاریخ خود را بر مبنای ادبیات شفاهی پیاده میکنند و با پیادهسازی در قالب شعر و موسیقی معنا و زیبایی دوچندانی به آن ارزانی داشته و مضامین زیبا و پرمحتوای موجود را سینه به سینه به آیندگان منتقل میکنند.
عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی یادآور شد: در شرایطی که ادبیات منثور، کمتر از دیگر ادبیات شفاهی در اذهان باقی میماند، ماهیت شعر و ادبیات آموخته شده در جامعه دامپروری به دلیل انس گرفتن با هنر و موسیقی فراموش نشده و با مفاهیم حماسی خود روحیه سلحشوری، ایثارگری، تعهد و صیانت از مرز و بوم را در بین تک به تک افراد جامعه تقویت میکند و اردبیل و منطقه آذربایجان نیز از این قاعده مستثنی نبوده تا چنین ویژگیهای متمایز کنندهای زبانزد عام و خاص گردد.
وی یادآور شد: زمانی که تاریخ ملتی سرشار از حماسهآفرینی و ظهور شخصیتهای تسلیمناپذیر در برابر زورگویان و استبداد باشد، اعتلای فرهنگ دینی و عدالتپرور در بین تک به تک مردمان آن سرزمین موج میزند و در طول تاریخ اردبیل نیز به داشتن چنین خصایصی به خود بالیده و تاریخ نیز گواه این ادعاست.
حاجیزاده اظهار کرد: اتفاقی که در دوره صفویه به وفور شاهد آن بودیم، تلاش برای فاصله انداختن بدنه اجتماعی جامعه از بدنه دولت عثمانی بوده و در این دوران توسعه تشیّع و باورهای دینی و ترویج زبان فارسی با هدف حفظ جغرافیای سیاسی و اعتلای هویت فرهنگی و اجتماعی انجام پذیرفته است.