رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد کنوانسیون حقوقی دریای خزر اصول همکاریهای نظامی و سیاسی کشورهای حاشیهای را تعیین کرده که استفاده صلحآمیز از دریای خزر و غیرقابل قبول بودن حضور نظامی قدرتهای فرامنطقهای در منطقه را تضمین میکند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از خبرگزاری «تاس»، "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه امروز در نشست رهبران پنج کشور حاشیه دریای خزر در بندر آکتائو (قزاقستان) اعلام کرد که حل و فصل وضعیت حقوقی دریای خزر شرایط را برای توسعه همکاریهای نزدیک بین کشورهای منطقه در جهتگیریهای مختلف فراهم خواهد کرد.
پوتین تاکید کرد که کنوانسیون مربوط به وضعیت حقوقی دریای خزر به طور دقیق تمامی مسائل مربوط به تعیین خطوط مرزی کشورهای حاشیهای و غیرقابل قبول بودن حضور قدرتهای فرامنطقهای در دریای خزر را حل و فصل کرده است.
وی گفت: «بسیار مهم است که این کنوانسیون تمامی مسائل مربوط به تعیین خطوط مرزی، نظام حاکم بر حمل و نقل، کشتیرانی و ماهیگیری را حل و فصل کرده و اصولی را در زمینه همکاریهای نظامی و سیاسی کشورهای حاشیه دریای خزر مورد تاکید قرار داده که تضمین میکند که دریای خزر صرفا برای اهداف صلح آمیز مورد استفاده قرار گرفته و حضور نظامی قدرتهای فرامنطقهای در این دریا غیرقابل قبول خواهد بود.»
پوتین همچنین بر آمادگی روسیه برای توسعه همکاریها در عرصه نظامی-دریایی با سایر کشورهای حاشیه دریای خزر خبر داده و مشارکت در این زمینه را با اهمیت دانست.
رئیس جمهور روسیه همچنین اعلام کرد که کشورهای ساحلی دریای خزر یک انجمن اقتصادی ایجاد میکنند. به گفته وی، تصمیمات اتخاذ شده درباره انجمن اقتصادی خزر این امکان را فراهم میکند تا تماسها بین محافل تجاری کشورهای منطقه تقویت شود.
ولادیمیر پوتین یادآور شد، حجم مبادلات بازرگانی روسیه با کشورهای حاشیه دریای خزر طی پنج ماه نخست سال ۲۰۱۸ به میزان ۱۰ درصد افزایش یافته است. به گفته وی، این میزان در سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۰ درصد رشد داشته وحدود ۲۲ میلیارد دلار بود، ولی طی ماه ژانویه تا ماه مه سال جاری بیش از ۱۰ درصد افزایش یافته است.
پوتین همچنین یادآور شد که پنج کشور حاشیه دریای خزر باید در صدد امضای توافقنامهای در زمینه همکاریها در عرصه حمل و نقل دریایی باشند. وی افزود: «توسعه حمل و نقل بین المللی وتامین شرایط یکپارچه برای حمل و نقل از طریق دریای خزر میتواند به توسعه همکاریهای پنج جانبه در این عرصه کمک بسیار زیادی کند؛ و اکنون شرایط لازم فراهم شده تا کارشناسان پنج کشور روی پیشنویس توافقنامهای در این زمینه کار کنند.»
رئیس جمهور روسیه دورنمای توسعه توریسم در دریای خزر را بسیار خوش آتیه ارزیابی کرده و خواستار آن شد تا برنامهای برای طرحهای مشترک در این عرصه تهیه شود. وی به ارزیابی کارشناسان اشاره کرد که براساس آن استراحتگاههای ساحلی دریای خزر سالانه میتوانند پذیرای بیش از یک میلیون نفر باشند، اما نیاز است تا زیرساختارهای توریستی مدرن برای این منظور ایجاد شود.