افزایش قیمت دلار منجر به عدم توانایی پرداخت شهریه دانشجویان افغانستانی شده است؛ چرا که بیشتر آنها در ایران زندگی میکنند و درآمدشان به ریال است؛ اما باید شهریه را به دلار پرداخت کنند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، معصومه شمسینی؛ مدتی است که اخباری از انصرف دانشجویان خارجی دانشگاههای ایران به دلیل افزایش هزینههای شهریه دلاری شنیده میشود. این مشکل به ویژه برای دانشجویان افغانستانی ساکن در ایران است که سالهاست که در ایران زندگی میکنند.
طبق آمار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری حدود ۱۲ هزار دانشجوی افغانستانی در ایران مشغول به تحصیل هستند که حدود ۱۰ هزار نفر از آنها از طریق کنکور وارد دانشگاه شدند. در واقع این دانشجویان ساکن ایران و در سیستم آموزشی ما تحصیل کردند و سپس وارد دانشگاه شدند.
اما نکته این است که با دانشجویان افغانستانی مانند دانشجویان بین المللی برخورد میشود، حال چه ساکن ایران باشند و چه از خارج از کشور برای تحصیل به ایران آمده باشند؛ در حالی که تعداد زیادی از این دانشجویان در ایران متولد شدهاند؛ ضمن اینکه بیشتر این دانشجویان باید به عنوان دانشجوی آزاد تحصیل کنند؛ اما شهریه آنها با دلار محاسبه میشود.
با چندین برابر شدن شهریه این دانشجویان به دلیل رشد چشمگیر قیمت دلار و کاهش ارزش ریال یک مشکل حاد اقتصادی برای دانشجویان افغانستانی که بیشترین جامعه آماری دانشجویان خارجی کشور هستند، به وجود آمده است؛ چرا که شهریه این دانشجویان با دلار محاسبه میشود، اما در آمد بسیاری از آنها به ریال است.
اما بیشترین مشکل برای دانشجویان افغانستانی رشته پزشکی به وجود آمده است. براساس آمار سفارت افغانستان در ایران حدود ۸۰ تا ۹۰ دانشجوی افغانستانی به دلیل اینکه توان پرداخت شهریه را ندارند، از ادامه تحصیل خود انصراف دادهاند. این شهریه به طور متوسط دو هزار و ۷۰۰ دلار است که با قیمت آزاد ارز امروز بالاتر از ۳۶ میلیون تومان است که برای دانشجویان افغانستانی هزینه سنگینی است.
حال این گلایه از سوی دانشجویان افغانستانی مطرح است که چرا باید شهریه آنها به شکل ارزی پرداخت شود؟ البته این مساله مربوط به قبل از تحولات ارزی میشود و حالا این مشکل با افزایش نرخ دلار به اوج خود رسیده است.
غلامعلی خرمی، دانشجوی افغانستانی رشته مدیریت دولتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در رابطه با مشکلات شهریه دانشجویان افغانستانی میگوید که با افزایش قیمتها در ایران مشکلات ما همانند سایر دانشجویان ایران است، تا کنون خبر انصرافی را نشنیده،؛اما بیشترین مشکل دانشجویان افغانستان مربوط دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی است که شهریه آنها زیاد است.
شفایی، دانشجویی مامایی است و در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان درس می خواند، او در رابطه با مشکلات دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی به خبرنگار خبرگزاری دانشجو میگوید که شهریههای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بسیار بالاست و هر ترم با افزایش چشمگیری مواجه هستیم و شهریه ۵ میلیونی ترم قبل او به ۷ میلیون تومان افزایش یافته است.
این دانشجوی افغانستانی می افزاید: شهریه دانشجویانی که در دانشگاههای روزانه پذیرفته شده اند مثل شهریههای دانشگاه آزاد است و حتی در حد شهریه دانشگاه شبانه نیست. جدای شهریه دانشگاه ما باید شهریه خوابگاه دانشجویی را نیز پرداخت کنیم و گفته میشود که شهریه خوابگاههای دانشجویی برای دانشجویان افغانستانی افزایش خواهد یافت.
محمدی، دانشجوی افغانستانی ترم ۹ رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان است که او نیز از وضعیت پیش آمده برای دانشجویان ابراز ناخرسندی کرد و می گوید: شهریه این ترم او ۸ میلیون و پانصد هزار تومان شده است که به نسبت سایر ترمها افزایش عمدهای داشته است که ناشی از افزایش قیمت دلار است.
این دانشجوی رشته پزشکی با بیان اینکه شهریه دانشجویانی که به صورت آزاد در دانشگاه پذیرفته شده اند به دلار مصاحبه میشود، اظمی گوید: دانشجوی پذیرش آزاد به دانشجویان کشورهای خارجی گفته میشود که بدون کنکور در دانشگاه پذیرفته میشود و هزینه آنها به دلار حساب میشود؛ در حالی که بیشتر دانشجویان افغانستان متولد ایران و خانوده آنها ساکن ایران هستند و درآمد آنها به ریال است.
محمدی با بیان اینکه در ابتدا که دلار حدود چهار هزار تومان بود، شهریه اش حدود یک مییلون و ۸۰۰ هزار تومان می شد، میافزاید: برخی دانشجویان در دانشگاههای مثل دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی به ریال شهریه را از دانشجویان میگیرند؛ در حالی که درآمد خانوادههای آنها به ریال است و همین منجر به انصراف آنها از تحصیل شده است.
یکی از دانشجوهان انصرافی رشته پزشکی که از ترم پنجم به بعد تصمیم به انصراف گرفته است با بیان اینکه افزایش شهریهها و همچنین هزینه خوابگاه دانشجویی، هزینه کتاب و جزوه دانشجویی به او برای ادامه تحصیل فشار آورده است، میگوید: برای دانشجویانی که از کشورهای خارجی به ایران میآیند، پرداخت شهریه دشوار نیست؛ اما خانواده من که درآمد کارگری دارد توان پرداخت شهریه دانشگاه را به دلار ندارد، برای هممین مجبور شدم ترک تحصیل کنم و به تمام آرزوهایم پشت پا بزنم.
هر چند وزارت علوم اعلام کرده که قرار است که شهریه دانشجویان افغانستان به ریال حساب شود؛ اما بخشی از کار این دانشجویان که در دانشگاههای علوم پزشکی تحصیل میکنند به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مربوط است و باید تدبیری در این رابطه اتخاذ شود.