به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نشست رسانهای نکوداشت هفته خوشنویسی (۲۱ تا ۲۷ مهر) با حضور غلامحسین امیرخانی رئیس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران، محمدحسین ساکت نماینده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در انجمن، علی شیرازی و یدالله کابلی از اعضای شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان ایران، علیاشرف صندوقآبادی و سید حیدر موسوی اعضای شورای عالی انجمن خوشنویسان و عارف براتی مدیر اجرایی انجمن خوشنویسان ایران ،پیش از ظهر امروز (سهشنبه ۱۷ مهر) در خانه هنرمندان برگزار شد.
* قدمت خوشنویسی از تمدن بینالنهرین بیشتر است
غلامحسین امیرخانی رئیس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران در این نشست گفت: انجمن خوشنویسان ۶۹ سال از زمان تأسیس آن میگذرد اما از نظر اطلاعرسانی ضعیف عمل کردهایم و آمار باید نشان دهد که در کجای هنر هستیم. هنری که برای ثبت تاریخ و یکصد سال قبل از میانرودان (تمدن بینالنهرین) در جیرفت پیدا شد. بعد هم که به صورت معجون هنری شامل نکات ادبی و حکمت و اندیشه و ... ادامه حیات داد. هنر کمک میکند خودخواهی را با دیگرخواهی توأم کنیم. زیبایی و کمالی که در هنر وجود دارد با طبیعت باطنی ما همراه است.
محمدحسین ساکت نماینده وزیر ارشاد در انجمن خوشنویسان ایران اظهار داشت بزرگترین رسالت و فلسفه هنر، پدیداری یک جامعه بدون خشونت است. با گرامیداشت همه هنرها باید گفت هیچ هنری به اندازه خوشنویسی نتوانسته در جامعه ایران نقش ایفا کند کما اینکه در حمله ددمنشانه مغول، این خوشنویسی بود که توانست به دربار نفوذ کند و اثرگذار شود بنابراین توقع میرود به خوشنویسی بیشتر توجه شود اما سوگمندانه این نگرش مورد غفلت قرار گرفته است. به راستی باید این توقع را داشته باشم که وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی به تشکل انجمن خوشنویسان که دیرینترین صنف سازمان یافته هنری ایران است توجه بیشتری داشته باشند.
* علی شیرازی رسانهها را متهم به کمکاری در دفاع از او کرد
یدالله کابلی، عضو شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان هم گفت: خوشنویسی به عنوان یک هنر معنایی نقش بسیاری در تعالی شعر و حکمت داشته و انجمن خوشنویسان ایران این رسالت را داراست. گمان نمیکنم در هیچ یک از مجموعه هنرهای تجسمی شاهد چنین رشدی با کمترین کمکهای دولتی باشیم.
علی شیرازی عضو شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان ایران اظهار داشت: سه چهار سالی است که یک هتاک تلگرامی در فضای مجازی اکثر بزرگان هنر را با لجنپراکنی و زشتترین الفاظ تخریب میکند. همه اطلاع دارید که این شخص آثار بنده را که در گنجینهها و موزهها نگهداری میشود، پرینتی خطاب کرد، به همین دلیل تمام آثارم را طی سه ماه در موزه امام علی (ع) به نمایش گذاشتم اما رسانهها دیگر قضیه را پیگیری نکردند تا به عوامفریبی این شخص پاسخ دهند.
* راهاندازی کمیته اصالتسنجی آثار خوشنویسی
سید حیدر موسوی عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان در حمایت از شیرازی اظهار داشت: انجمن خوشنویسی تمام قد از استاد علی شیرازی حمایت کرده و خواهد کرد. در کشورهای خارجی، استفاده از فوتوشاپ و میز نور رواج دارد و فرهنگ شده است اما از دید ما قابل قبول نیست و در دو سالانه، اجرای زنده را فقط میپذیریم.
امیرخانی هم در این باره گفت: حدود دو دهه است که مسأله تقلب و استفاده از فوتوشاپ و دستگاههای چاپ گسترش پیدا کرده و نگرانکننده است. متأسفانه خریداران گاهی فریب میخورند، بنابراین زمینهای به وجود آمده که چشم و همچشمی عامل اصلی آن است و این باعث شده از فضای شائبهآلود دو دهه اخیر، مدعای کپیکاری مشتری پیدا کند و شروع به ارهکردن پای دیگران کنند. باید ریشهیابی کنیم چرا به این مبتلا شدهایم؟! این موضوع شخصی نیست و مبتلابه جامعه است و روشنگری یکی از وظایف ما است، بنابراین برای اصالتسنجی به دنبال تشکیل کمیسیون و راهنمایی خریداران هستیم.
* برنامههای هفته خوشنویسی
علی اشرف صندوقآبادی در بخش دیگری از این نشست اظهار داشت: هفته خوشنویسی را با شعار «صفحه مشق بر کرسی اندیشه» آغاز کردیم و امسال برنامه ویژهای را عموماً در سراسر کشور برگزار خواهیم کرد. جمعه ۲۰ مهر مراسم آغازین هفته خوشنویسی در فرهنگسرای بهمن با برپایی نمایشگاهی از آثار خوشنویسان تهران برگزار میشود.
وی افزود: شنبه ۲۱ مهر مراسم غبارروبی از مزار استادان میرزا غلامرضا و میرزا کلهر در امامزاده عبدالله شهرری برگزار و دیداری با خانوادههای شهید جانبازان و پیشکسوتان خوشنویسی انجام میشود. یکشنبه مراسم افتتاح شعبه دماوند انجمن خوشنویسان، دوشنبه نشست تخصصی خط ثلث و نسخ در قم، سهشنبه ۲۴ مهر برنامه گرامیداشت هفته خوشنویسی در رفسنجان برگزار خواهد شد.
این مقام مسئول در انجمن خوشنویسان ایران افزود: گرامیداشت هفته خوشنویسی در موزه میرعماد تهران (سهشنبه ۲۴ مهر)، گرامیداشت هفته خوشنویسی در کرمان (چهارشنبه ۲۵ مهر)، پنجشنبه ۲۶ مهر گرامیداشت هفته خوشنویسی در اصفهان، مراسم غبارروبی از مزار میرعماد و درویش عبدالمجید طالقانی (جمعه ۲۷ مهر) در اصفهان از دیگر برنامههاست. روز شنبه ۲۸ مهر نیز واحد قلهک انجمن خوشنویسان ایران افتتاح میشود و مراسم اختتامیه نیز یکشنبه ۲۹ مهر در موزه خوشنویسی برگزار خواهد شد. دوشنبه ۳۰ مهر نیز در اهواز هفته خوشنویسی گرامی داشته میشود.
سید حیدر موسوی هم در بخش دیگری از این نشست گفت: ۲ سال است که گروههای کوهنوردی انجمن خوشنویسان را تأسیس کردهایم و در قلههای کشور بزرگداشت نمادین اساتید خوشنویسی را برگزار میکنیم. مثلاً سال گذشته قله دماوند با یاد استاد امیرخانی فتح شد.
* برگزاری ۴۰۰ نمایشگاه در هفته خوشنویسی
عارف براتی، مدیر اجرایی انجمن خوشنویسان ایران اظهار داشت: امسال دومین سالی است که ستاد گرامیداشت هفته خوشنویسی را تشکیل دادیم و بالغ بر ۴۰۰ نمایشگاه خوشنویسی در سراسر کشور طی هفته خوشنویسی برگزار میشود. تاکنون ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر حداقل در یک دوره از کلاسهای انجمن خوشنویسان شرکت کردهاند.
تعداد فارغالتحصیلان فوق ممتاز ۱۷۰۰ آقا و ۵۱۰ خانم است و ۳۲۸ استاد آقا و ۱۲ استاد خانم تربیت شدهاند. انجمن اکنون ۳۳۷ شعبه در داخل و ۱۹ شعبه در خارج کشور دارد و ۸۵۱۶ عضو رسمی دارد.
* مدارک شعبه قبلی انجمن خوشنویسان معتبر است
امیرخانی در پاسخ به پرسشی پیرامون جایگاه کمرنگ ایران در هنر خوشنویسی جهان اظهار داشت: حدود سه دهه است که استانبول ترکیه به مرکز برگزاری جشنوارهها و مسابقات خوشنویسی با حضور بیش از ۵۰ کشور اسلامی و ۶-۵ کشور غیراسلامی تبدیل شده است و عربستان سعودی پشتیبان این موضوع است.
وی افزود: ما آبونمان آنجا را میپردازیم اما نقشمان به عنوان داوری هم به سختی پذیرفته شد و یک دهه اول نقشی در این موضوع نداشتیم، بنابراین کوتاهی از مسئولان ما است که به عنوان پایهگذار ۶ خط از خطوط خوشنویسی، از موضوع غفلت کردهایم.
رئیس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران درباره اختلافات داخلی میان خوشنویسان گفت: ما نخواستیم افشاگری کنیم تا نام استادی را نبریم و حیثیت و اعتبار خوشنویسی ضربهای نخورد.
صندوقآبادی هم گفت: تمام مدارک شعبه قبلی انجمن واقع در چهارراه ولیعصر را پذیرفتهایم.
* شرط ورود روز خوشنویسی به تقویم
امیرخانی اظهار داشت: شعبه انجمن خوشنویسان در قزوین ۴۵ سال پیش تشکیل شده است و اکنون مدیر کل ارشاد این شهر و استاندار قزوین هر دو از چهرههای فرهنگی هستند و جا دارد از آنها تشکر کنم. اما اینکه چرا اختتامیه کسالتآور بوده، این است که عادت کردهایم که نباید با باورمان آمیخته شود.
وی افزود: مثلاً برای مراسم اعطای جایزه، افراد زیادی روی صحنه رفتند و تکتک دست دادند و تشکر کردند. چرا باید تعدادی سخنرانان غیرمرتبط و ناآگاه به موضوع باید سخنرانی کنند؟ در یک جلسه فرهنگی هنری باید موضوع اصل جلسه باشد نه مسائل سیاسی.
صندوقآبادی هم درباره ثبت روز ملی خوشنویسی در تقویم رسمی کشور گفت: مکاتبات را انجام دادهایم و به ما گفتهاند کلیت تصویب شده اما ورود آن به تقویم منوط به برگزاری دو ـ سه سال پیاپی هفته خوشنویسی است.