درپی رساله یک دانشجوی دکتری و تلاش تیمی پژوهشی، آزمایشگاه تحقیقاتی جداسازی دانشگاه الزهرا (س) بعنوان آزمایشگاه همکار اداره استاندارد شناخته شد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیامعصومی – پروژههای دانشجویی همچون پایاننامه و مقالات در دهههای گذشته آنچنان که باید به صورت هدفمند انجام نمیشدند و هر استاد و دانشجویی بنا به سلیقه و موضوعی روز و دلخواه تصمیم به تحقیقی ایده آل میگرفت، اما طی سالیان اخیر هدفمند شدن پایاننامه و رسالههای دانشجویی به جد پیگیری میشود چرا که کاربردی بودن و استفاده از نتایج یک پژوهش بسیار مفیدتر از تحقیقاتی است که به چند جلسه دفاع ختم شده و سپس در دانشگاهها خاک میخورند.
در کنار این هدفمندی، دانشگاهها در پی ارتباطگیری هرچه بهتر و بیشتر با صنایع هستند تا به طور مستقیم پروژههای مورد نیاز صنعت به دست دانشجویان کشور انجام گیرد و نیاز به پژوهشگران خارجی و واردات محصولات کاهش پیدا کند.
در همین راستا روز گذشته دانشگاه الزهرا (س) میزبان مهناز ملانظری رئیس دانشگاه، اردوخانی معاون پژوهشی، دهقانپور رئیس دانشکده فیزیک و شیمی، طالبپور عضو هیات علمی گروه شیمی، لشنی زادگان معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده شیمی و جمعی از اساتید، کارشناسان و دانشجویان دانشکده شیمی بود تا از نتیجه رساله دکتری یک دانشجو رونمایی شود.
به مناسبت بزرگداشت روز جهانی استاندارد، مراسم بازدید از آزمایشگاه تحقیقاتی جداسازی دانشگاه الزهرا (س) و تقدیر از اساتید، کارشناسان و دانشجویان شیمی تجزیه که موفق به دریافت مجوز «۱۷۰۲۵ ISO/IEC» برای آنالیز نگه دارندهها در محصولات لبنی با استفاده از سیستم کروماتوگرافی مایع شده بودند، صورت گرفت.
هماکنون این آزمایشگاه از معدود آزمایشگاههای دانشگاهی در ایران است که توانسته این مجوز را کسب کند و به عنوان آزمایشگاه همکار اداره استاندارد شناخته شود.
فرآیندی که با یک پایاننامه استارت خورد
در این بازدید طالب پور سرپرست تیم پژوهشی درباره این دستاورد گفت: این فرآیند با پایاننامه دانشجوی فوق لیسانس آغاز شد و بعد از طی مراحل و ورکشاپها، دستورالعمل توسط مشاور اداره استاندارد ارائه شده و تا پایان تابستان مستندات تکمیل و بعد از آن استارت کار زده شد.
طالبپور بیان کرد: بعد از یکسال و نیم کار اعضای تیم، دو تن از بهترین ممیزان اداره استاندارد بدون گرفتن هیچگونه ایرادی در همان روز به طور مستقیم موافقت خود را برای طرح اعلام کردند و دانشگاه الزهرا (س) به عنوان اولین آزمایشگاه همکار استاندارد معرفی شد.
وی ادامه داد: این ایزو هم دستاوردهای مالی و هم دستاوردهای خدماتی دارد که تأکید و توجه بیشتر آن بر روی دستاوردهای پژوهشی و ارائه خدمات آموزشی است. یکی از تعهدات این کار ارائه تقویم ملی بود که در اداره استاندارد صورت گرفت و تقویم ملی شد.
نگهداشتن ایزو مهمترین اولویت
طالبپور اصلیترین کار این دوره را نگهداشتن ایزو دانست و اظهار داشت: مراقبتهای بسیار نیاز است، همچنین آزمایشگاه به کارشناسهای ثابت نیاز دارد، زیرا دانشجویان هر دوره بعد از فارغ التحصیلی از آزمایشگاه رفته و زمان لازم است تا افراد جدید با کار آشنا شوند.
بدون عشق و علاقه هیچ کاری به ثمر نمینشیند
در همین رابطه مهناز ملانظری رییس دانشگاه الزهرا (س) ضمن ارزشمند شناختن کار و قدردانی از زحمات شبانهروزی اعضای تیم پژوهشی بیان کرد: بدون عشق و علاقه هیچ کاری به ثمر نمینشیند. علاقه دانشجویان به انجام چنین حرکت نوین و رسیدن به یک نتیجه تخصصی خیلی ارزشمند است.
وی ادامه داد: حال که چنین اتفاقی برای دانشگاه الزهرا (س) رقم خورده است، بحث نگهداری از آن باید در برنامههای دانشکده و گروه نیز دیده شود.
ملانظری با اشاره به رسالت دانشگاه گفت: حال که به چنین آزمایشگاه و مجوزی دست یافتیم باید به دانشکدهها و دانشگاههای سراسر کشور خدمات ارائه کنیم. همانطور که ادعا داریم باید در راه حل مسائل و مشکلات جامعه قدم بگذاریم، چرا نباید حال که دانشگاه الزهرا (س) فرصتی را برای یک محصول داخلی فراهم کرده است، درآمدزایی ایجاد کنیم.
وی با تاکید بر اینکه برای تمام دانشکدهها و آزمایشگاههایی که لازم باشد این مسئله را پیگیری میکنند، عنوان کرد: معاونت پژوهشی با نگاه باز خود به موضوعات این چنینی در راستای استانداردسازی آزمایشگاهها، حتما فرآیندهایشان را براساس این مدل جدید تغییر میدهند.
دو کار علمی دیگر در راه است
رییس دانشگاه الزهرا (س) بیان کرد: امیدواریم با سرمایهها و تواناییهایی که در داخل دانشگاه وجود دارد، نتیجههای کاربرد و علمی بیشتری را به ثمر بنشانیم.
در این بین طالبلو از به ثمر نشستن دو کار متفاوت دیگر که آنها هم از نتیجه پایاننامه یک دانشجو حاصل میشود، مژده داد و گفت: روشی نوین برای آنالیز ترکیبات سرطانزا در شامپوها و مواد شوینده که دارای ISO بینالمللی هستند و همچنین روشی جدید برای آنالیز آنزیم در شویندهها درحال تکمیل است و به زودی آنها هم به نتیجه عملی خواهند رسید.
طی این نشست از زحمات دو هیات علمی گروه شیمی و ۹ تن از دانشجویان تحصیلات تکمیلی قدردانی شد.