به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، تا پیش از سال ۲۰۱۸ نفت کرکوک عراق از طریق خط لوله به بندر جیهان ترکیه منتقل و از آنجا به بازارهای جهانی صادر میشد. اما در سال ۲۰۱۸ و براساس توافق نفتی ایران و عراق نفت به جای ترکیه به ایران میآمد. نزدیک شدن تحریمهای امریکا، اما همه چیز را تغییر داده است.
به گزارش روداو، نخستین محوله نفتی کرکوک در ماه ژوئن به ایران صادر شد و نوید همکاری گستردهتر در این حوزه بین بغداد و تهران را میداد.
یک مقام دولتی در کرکوک که خواست نامش فاش نشود گفت: تصمیم گرفته شده است که صادرات نفت کرکوک از طریق ایران متوقف شود، اما با توجه به آنکه نفتکشها به صادرات نفت از ایران ادامه میدهند احتمالا صدور نفت کرکوک از طریق ایران تا روز اعمال تحریمها ادامه خواهد داشت.
تا پیش از اجرای این توافق روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت کرکوک از طریق خط لوله به بندر جیهان ترکیه منتقل و از آنجا صادر میشد. اما پس از آنکه دولت اقلیم کردستان عراق کنترل خود بر میدان نفتی کرکوک را از دست داد این روند متوقف شود و پس از آن به وزرای نفت ایران و عراق توافقنامه خود در این زمینه را امضا کردند.
در نخستین فاز ۳۰ هزار بشکه از نفت کرکوک به ایران منتقل شد و در فاز دوم قرار بود انتقال نفت کرکوک از طریق خط لوله به ایران انجام شود، اما در روز ۲۶ اکتبر سال جاری رویترز گزارش داد که واشنگتن به عراق دستور داده است تا تحویل نفت به ایران را متوقف کند.
بوار خنسی کارشناس حوزه انرژی، گفت: عراق از زمان متوقف شدن صادرات نفت کرکوک از طریق ترکیه ۵ میلیارد دلار ضرر کرده است.
وی ادامه داد: تحریمهای آمریکا باعث شده است که بغداد از مقامات کردستان بخواهد تا اجازه دهند تا نفت کرکوک از طریق خط لوله کردستان به ترکیه منتقل شود.
وی ادامه داد: احتمالا مقامات اقلیم کردستان نیز در قبال اجرای این درخواست یا خواستار پول خواهند شد و یا تقاضاهای دیگری خواهند کرد. در صورتی که این طرح اجرا شود بغداد باید به ازای هر یک بشکه نفت یک دلار به مقامات کردستان پرداخت کرده که معادل روزانه ۳۰۰ هزار دلار خواهد شد.
در جولای سال ۲۰۱۸ وزیر نفت پیشین عراق گفت که دولت این کشور در حال مذاکره با ترکیه و اقلیم کردستان برای صادرات نفت کرکوک از بندر جیهان است. وی در آن زمان تولید نفت کرکوک را ۲۲۰ هزار بشکه در روز اعلام کرده بود.
احمد عسکری یکی از اعضای شورای استانی کرکوک گفت: تصمیم آمریکا تاثیری بر زندگی مردم کرکوک نخواهد داشت چرا که هر کسی نفت کرکوک را بخرد و یا از هر طریقی که این نفت صادر شود بغداد پول آن را میگیرد و کرکوک هیچ نفعی از آن نخواهد برد.
مذاکرات جدید اربیل با بغداد این امکان را برای کردها فراهم میکند تا در ازای همکاری برای صادرات نفت کرکوک از بغداد بخواهد پول آن را به کرکوک اختصاص دهد.
عسکری مدعی است نفت کرکوک به صورت روزانه به ایران صادر میشود و این کار جادههای این شهر را خراب کرده و مشکلات رفت و آمد برای مردم ایجاد کرده است.