به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، رهبر معنوی کلیسای ارتدکس شرقی از دانشگاه پرینستون خواستار بازگرداندن نسخههای متون مقدس و آثار هنری که در اصل به این کلیسا متعلق دانسته، شده است.
پاتریارک کلیسای بارتولومف قسطنطنیه
کالج دانشگاه پرینستون این آثار را به عنوان هدیه در سال ۱۹۴۲ از یک متولی و فارغالتحصیل که آن نسخهها را از یک حراجی در آلمان و ۲۰ سال قبل از این تاریخ خریداری شده بودند، دریافت کرده بود. اما در دادخواستی که در روز پنجشنبه از سوی رهبری معنوی کلیسای ارتدکس شرقی صادر شده گفته شده که این نسخهها مسروقه بوده و درخواست بازگرداندن آنها را عنوان کرده است و بر این نکته تاکید دارد که این آثار طی جنگ جهانی اول از یک صومعه در «کورمیستا» (روستایی در شمال یونان) به سرقت رفتهاند
کلیسا نسخههایی را از متون مقدس و آثار هنری متعلق به دوره بیزانس که بیش از یک هزار سال قدمت دارند و برای دههها بخشی از مجموعه آثار دانشگاه پرینستون بودهاند، ادعا کرده و آنها را مسروقه میداند.
این شکایت که در نیوجرسی ثبت شده و پاتریارک کلیسای بارتولومف اول از قسطنطنیه، میگوید که نیروهای چریکی بلغاری در سال ۱۹۱۷ به صومعه «تئوتوکوس آیکوسیفوینیسا» حمله کردند، به راهبانی که آنجا زندگی میکردند هجوم آورده و متون باستانی را به سرقت بردند.
کتابخانه دانشگاه پرینستون محل نگهداری نسخههای مورد مناقشه دانشگاه و کلیسا
در میان مدارک و شواهد ذکر شده در این شکوائیه، «نسخههای یونانی موجود در دانشگاه پرینستون از قرن ششم تا نوزدهم: کاتالوگ توصیفی» که در سال ۲۰۱۰ چاپ شده و برخی از نسخههای این مجموعه را که در سال ۱۹۱۷ توسط قدرتهای بلغاری از صومعه برده شدهاند، دیده میشود.
«جورج اِی تسوگاراکیس» وکیل شرکت «هیوز هوبارد اند رید» در نیویورک که نماینده پاتریارک در این پرونده اعاده نسخههای کلیسا است، در این مورد میگوید: «این کاتالوگ متعلق به خود انتشارات دانشگاه پرینستون است، در مورد مجموعه پرینستون و نوشته شده توسط کارکنان پرینستون که در آن به بودن نسخهها در سال ۱۹۱۷ در صومعه اشاره کرده است.»
اما دانشگاه پرینستون اعلام کرده که شواهدی کامل در اختیار دارد که این نسخهها به هیچ وجه به غارت نرفته و مسروقه نبودهاند و تحقیقاتی کامل در این زمینه صورت گرفته است.