دانشگاه سمنان دارای پارک علم و فناوری است که به منظور ارائه خدمات پیشرفته تخصصی فرآیندهای تحقیق و توسعه، در راستای کمک به ایجاد شرکتها و بنگاههای اقتصادی تاسیس شده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، معصومه شمسینی؛ پارکهای علم و فناوری که تا دو دهه قبل، موسسات جدیدی در زیست بوم علم و فناوری ایران محسوب میشدند در حال حاضر یکی از مراکز شناخته شده برای تقویت فعالیتهای دانش بنیان و کسب ثروت از دانش در مسیر تحقق اهداف دانش بنیان به شمار میآیند.
پارکهای علم و فناوری به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی تاثیرگذار در امر توسعه فناوری و اشتغالزایی مورد توجه بسیاری از کشورهای جهان هستند. ایجاد پارک در مؤسسات آموزش عالی یکی از عالیترین اشکال توجه به توسعه فناوری در این مؤسسات است. این مؤسسات از طریق توجه به خلق فناوریهای نوین و ارائه خدمات پیشرفته تخصصی فرآیندهای تحقیق و توسعه، روشها و رفتارهای کارآفرینی نقش مؤثری را در جامعه ایفا میکند.
دانشگاه سمنان دارای پارک علم و فناوری است که به منظور ارائه خدمات پیشرفته تخصصی فرآیندهای تحقیق و توسعه، روشها و رفتارهای کارآفرینی در جهت کمک به بنگاههای اقتصادی جدید از طریق مراکز رشد واحدهای فناوری تاسیس شد. تأسیس پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان از جمله مصوبات هیأت دولت در سفرهای استانی به استان سمنان در سال ۱۳۸۶ بوده است تا دومین پارک علم و فناوری استان سمنان به نام «پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان» در جوار دانشگاه سمنان ایجاد شود.
تعامل سازنده پارکهای علم و فناوری و دانشگاهها
علی حقیقی اصل، رییس پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان، میگوید که پارکهای علم و فناوری، محیطهایی مناسب برای استقرار و حضور حرفهای شرکتهای فناوری، واحدهای تحقیق و توسعه صنایع و مؤسسات پژوهشی است که در تعامل سازنده با دانشگاه به فعالیتهای فناوری اشتغال دارند. هدف نهایی این همنشینی، ایجاد چشمههای فناوری و تسهیل فرآیند جذب، ارتقاء و انتشار آن است به نحوی که تمامی و یا بخشهای عمدهای از فعالیتهای منتهی به محصولات فناوری در این پارکها به صورت حرفهای قابل انجام باشد.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان همچنین اهم این فعالیتها شامل بازارسنجی، ایدهپردازی، پژوهش علمی، طراحی مهندسی، تدوین دانش فنی، ثبت مالکیت فکری، فروش برای تحقق محصولات فناوری در عرصه تولید صنعتی دانست و گفت: همکاریهای بین المللی برای استفاده از تجارب جهانی و حضور مؤثر در بازارهای فناوری جهان از اهداف راهبردی پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان است.
معرفی مراکز رشد پاک علم و فناوری دانشگاه سمنان مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان با ایجاد محیط مناسب برای استقرار و حضور حرفهای شرکتهای کوچک و متوسط مبتنی بر دانش، واحدهای تحقیق و توسعه صنایع و هستههای تحقیقاتی امکان گردآوری و تعامل با سایر مراکز را فراهم آورده است.
همچنین پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان بعنوان یکی از پارکهای موفق در راستای پاسخ به نیازمندیهای افراد خلاق و نوآور دومین مرکز رشد واحد فناور تحت حمایت خود را در تاریخ سال ۸۹ در شهرستان مهدیشهر با هدف توسعه فناوری در این شهرستان و کمک به احیای اقتصاد بومی دایر کرد.
اهداف و رسالتهای پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان ایجاد زمینه کارآفرینی از طریق حمایت از نوآوری و خلاقیت نیروهای پژوهشگر جوان، توسعه فعالیتهای کارآفرینی فناورانه سازگار با ویژگیهای اقلیمی، تسهیل در انتقال فناوری از مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی به بخش صنعت، تقویت ساختارهای حمایتی از مؤسسات دانش محور نوپا و توسعه یافته. افزایش توان رقابتی شرکتهای متکی بر دانش، تجاری سازی از مهمترین اهداف و رسالتهای پارک فناوری دانشگاه سمنان است.
همچنین، سازماندهی تواناییها و امکانات موجود در منطقه برای ایجاد پیوند میان امکانات و منابع دانشگاهی، علمی، فناوری و صنعتی و تواناییهای واحدهای فناور کمک به رشد هستهها، شرکتها و مؤسسات فناوری در روند اجرای برنامه توسعه اقتصادی دانش بنیان استان. تشویق پژوهش با هدف دستیابی به فناوری تولید محصولات و فرآیندهای نوین بخش دیگری از رسالتهای پارک فناوری دانشگاه سمنان است.
شرایط پذیرش واحدهای فناور در پارک علم و فناوری اما از جمله شرایط پذیرش واحدهای فناور در پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان، داشتن وضعیت حقوقی مشخص، دارا بودن سابقه فعالیت موفق، دارا بودن منابع پایدار مالی و اقتصادی، دارا بودن نوآوری و فناور بودن ایده محوری شرکت، برخورداری سطح ارتباط شرکت با دانشگاهها یا مراکز تحقیقاتی است.
از دیگر موارد مهم شرایط پذیرش واحدهای فناور در پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان، دارا بودن ثبت اختراع یا ثبت مالکیت فکری داخلی یا بینالمللی، عدم آلایندگی محیط زیست، ارائه توجیه از میزان فضای مورد نیاز برای استقرار، ارائه برنامه میزان فضای در اختیار شرکت در خارج از پارک، ارائه میزان پژوهشی بودن و سابقه انجام پروژههای پژوهشی دولتی و یا خصوصی است.
مخاطبان اصلی پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان محققان، دانش آموختگان و نوآوران با هویت حقوقی مستقل با هستههای تحقیقاتی و واحدهای نوپای صنعتی که آمادگی دارند با ارائه طرح کارا گامی در جهت تولید حرفه و شغل متکی بر دانش و فناوری اقدام نمایند، دانش آموختگان، نوآوران، مبتکران، پژوهشگران که مسئولیت ریسک تجاری سازی ایدههای نو و فناورانه را دارند، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی حرفهای مؤسسات فناوری نوپا و شرکتهای خصوصی از مخاطبان مهم پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان هستند.
مرکز ارتقاء مهارتهای فنی فارغالتحصیلان دانشگاهی از مصوبات دوره دوم سفر ریاست جمهوری به استان سمنان، احداث مرکز ارتقاء مهارت فنی دانشجویان در جوار دانشگاه سمنان، بود که با توجه به ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه و وجود کانون شکوفایی خلاقیت در پارک این مجموعه در سایت اصلی پارک علم و فناوری در حال احداث است.
هدف از ایجاد این مرکز فراگیری مهارتهای پیشرفته توسط دانشجویان در جهت توسعه نوآوری و شکوفایی خلاقیتها میباشد. در این مرکز قـرار است آمــوزشهای لازم در زمینه نرمافزاری و سخت افزاری متناسـب با رشـتـه تحصـیلی و عـلاقه مـندی دانشـجویان داده شود.
معرفی کانون شکوفایی خلاقیت و نوآوری همچنین پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان به منظور زمینه سازی بروز خلاقیت و ارتقاء نوآوری به عنوان متولی توسعه نوآوری در دانشگاه سمنان اقدام به تشکیل کانون شکوفایی خلاقیت و نوآوری کرده است.
از جمله اهداف این کانون، بسترسازی جهت پیاده سازی ایدههای نو مبتنی بر دانش توسط صاحبان ایده و ایجاد زمینه مناسب برای ظهور و حمایت از خلاقیت نیروهای جوان است. صاحبان ایده و نوآوران مستقر شده در کانون به منظور توسعه تواناییها و مهارتهای لازم توسط کارشناسان و مشاوران این مرکز تحت آموزش و تعلیم قرار گرفته و خدمات مشاورهای لازم جهت برنامه ریزی فعالیتهای مرتبط با کسب و کار، جهت تجاری سازی ایده مطرح شده در اختیار آنها قرار میگیرد.
مرکز ارتقاء مهارتهای فنی فارغالتحصیلان دانشگاهی از مصوبات دوره دوم سفر ریاست جمهوری به استان سمنان، احداث مرکز ارتقاء مهارت فنی دانشجویان در جوار دانشگاه سمنان، بود که با توجه به ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه و وجود کانون شکوفایی خلاقیت در پارک این مجموعه در سایت اصلی پارک علم و فناوری در حال احداث است.
هدف از ایجاد این مرکز فراگیری مهارتهای پیشرفته توسط دانشجویان در جهت توسعه نوآوری و شکوفایی خلاقیتها میباشد. در این مرکز قـرار است آمــوزشهای لازم در زمینه نرمافزاری و سخت افزاری متناسـب با رشـتـه تحصـیلی و عـلاقه مـندی دانشـجویان داده شود.
معرفی مرکز کارآفرینی و نوآوری دانشگاه سمنان
اما مرکز کارآفرینی و نوآوری دانشگاه سمنان، فعالیت خود را از سال ۱۳۸۴ آغاز را به منظور آشناسازی دانشجویان و استادان با فعالیتهای کارآفرینی آغاز کرد. از اهداف آموزشی این مرکز ارایه دورههای آموزشی برای آشناسازی دانشجویان با فعالیتهای کارآفرینی، ایجاد انگیزه در دانشجویان و سوق دادن آنها به سوی فعاالیتهای کارآفرینی است.