به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بانک مرکزی پیرو انتشار اخباری در برخی از رسانهها و طرح ادعای «توقف صدور مجوز ترخیص کالا از گمرک برای فولادسازان بزرگ از سوی بانک مرکزی» اعلام کرد:
صادرکنندگان عمده کانیهای فلزی از ابتدای سال تاکنون، علیرغم صدور معادل حدود ۳ میلیارد یورو کالا، تنها به بازگرداندن معادل حدود ۸۳۹ میلیون یورو ارز به کشور در قالب روشهای اعلامی بانک مرکزی اقدام کردهاند. از سوی دیگر، همین صادرکنندگان علاوه بر دریافت تسهیلات ارزی و ریالی متنوع از شبکهی بانکی و بانک مرکزی، از ابتدای امسال تاکنون معادل حدود ۳۱۹ میلیون یورو به نرخ رسمی از بانک مرکزی و معادل حدود ۲۳۴ میلیون یورو از طریق سامانه نیما برای واردات خود ارز دریافت کردهاند.
بانک مرکزی در راستای اجرای مصوبات ارزی دولت و دستورالعمل بازگشت ارز حاصل از صادرات، از تخصیص ارز جدید به صادرکنندگانی که در عمل نسبت به مقررات کوتاهی داشتهاند، جلوگیری کرده است. با توجه به آمار ذکر شده، طبیعتاً برخی از صادرکنندگان کانیهای فلزی نیز در این گروه قرار گرفتهاند. اما این موضوع ارتباطی با خرید ارز تخصیص یافته قبلی و همچنین صدور اعلامیه تأمین ارز (یا مجوز ترخیص کالا از گمرک به تعبیر برخی رسانهها) برای پروندههایی که قبلاً تخصیص ارز گرفتهاند، ندارد.
ذکر این نکته نیز ضروری است که تخصیص ارز برای واردات به صادرکنندگانی که در عمل به وظایف قانونی خود به درستی عمل کردهاند، همچون گذشته ادامه دارد؛ به عنوان مثال در میان صادرکنندگان عمده کانیهای فلزی سه شرکتی که بهترین عملکرد را داشتهاند، به طور متوسط حدود ۸۷ درصد از ارز خود را به کشور بازگرداندهاند که بانک مرکزی مراتب قدردانی خود را از این صادرکنندگان اعلام میکند. بدیهی است دیگر صادرکنندگان نیز در صورت بازگردانی ارز حاصل از صادرات به روشهای اعلام شده، میتوانند همچنان از خدمات ارزی بانک مرکزی برای واردات کالا استفاده کنند.
در انتها از وزارت محترم صنعت، معدن و تجارت نیز انتظار میرود همچون وزارت نفت که در مدیریت بازگشت ارز صادرکنندگان محصولات پتروشیمی تلاشهای ارزشمندی کرده است، بانک مرکزی را در مدیریت بازار ارز یاری کند.