معاون پرستاری وزارت بهداشت گفت: اینک ۱۹۴ دانشکده پرستاری، سالانه ۱۱ هزار دانشجوی پرستاری در تمام مقاطع و حدود ۲ هزار عضو هیئت علمی داریم، این موارد با پیش از انقلاب قابل قیاس نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، شب گذشته، مراسم گرامیداشت روز پرستار به همت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در هتل داریوش بجنورد برگزار شد. این مراسم که دقائقی پس از اذان مغرب شروع شد، حدود ۴ ساعت به طول انجامید.
در ابتدای این مراسم علی نظری، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی از شباهت رفتار حضرت زینب (سلام الله علیها) و پرستاران سخن به میان آورد و در ادامه گفت: حضرت زینب رسالت خود را در آن دوران به خوبی به پایان رساند و اینک پرستاران نیز وظیفه خود را به خوبی انجام میدهند. پرستار درد و رنج مریض را به جان میخرد و فشار روانی مریض را به سمت خود میکشد. کادر پرستاری بیمار را به عنوان بیمار نگاه نمیکنند بلکه به عنوان جانی از جانان خود میدانند.
نظری ادامه داد: شغل شربف پرستاری باید از زوایای مختلف دیده شود و حالا فقط پرستارها بر بالین نیستند و در عرصههای مختلفی دخالت میکنند؛ اکنون پرستاری وارد فعالیت در سطح اجتماع شده است و در آینده جایگاه این ماجرا والاتر میشود.
در آینده بیمارستانهای ما ظرفیت مراقبت از سالمندان را ندارد معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی از خطر افزایش سالمندان در سالهای آتی در کشور خبر داد و تصریح کرد: ما باید پرستاری را به سمت مراقبت در منزل ببریم. جامعه سالمندی در چند سال دیگر زیاد میشوند و توان بیمارستانی ما در حد مراقبت از همه آنها نیست لذا باید مراقبت خانگی را گسترش دهیم.
وی افزود: توان مالی دولتها مشخص است، اما یکی از فعالیتهایی که میتواند به ساختارهای بیمه و درمان کمک کند پرستاری در منزل است. هم اکنون برخی از بیماریهای مضمن هستند که ما ده درصدشان را میتوانیم در بیمارستان تحت مراقبت قرار دهیم. جامعه به سمت سرای سالمندان میرود لذا نیاز ما به پرستاری در منزل بیشتر خواهد شد.
نظری در پایان خبر خوشی به پرستاران داد و گفت: سیاست دانشگاه این بود که کارانه پرستاران پرداخت شود و اکنون سه ماه از کارانه پرستاران آماده است و در چند روز آینده پرداخت خواهد شد.
۱۰۰۰ دانشجوی پرستاری در خراسان شمالی به برکت انقلاب سپس فریمان ابراهیم زاده، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بجنورد به پشت تریبون آمد و از لزوم رشد و توسعه رشته پرستاری سخن به میان آورد و گفت: پرستاری اکنون در دانشگاههای دنیا مورد تاکید قرار گرفته است. انجمن پرستاران امریکا تعریف پرستاری را تشخیص، مراقبت و درمان عکس العمل بیمار نسبت به مشکلات بالقوه و بالفعل دانسته و با تمرکز در این تعریف به راحتی میتوانیم دریابیم که این رشته یکی از بهترین رشتهها در دنیا است.
ابراهیم زاده سپس به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اشاره کرد و بیان داشت: به برکت چهلمین سالگرد انقلاب ما در استان خراسان شمالی شاهد حضور یک هزار دانشجوی پرستاری در بخش دولتی و غیر دولتی هستیم که مشغول به تحصیل هستند و این نشان دهنده اهمیت و جایگاه این مولفه در انقلاب است. به برکت انقلاب امروز مفتخریم که دانشجویان ارشد رشته پرستاری در این استان محروم در حال تحصیل هستند؛ همچنین در مقطع دکتری در کل کشور دانشگاههای متعددی مشغول آموزش پرستاران هستند.
معاون فرهنگی دانشگاه در پایان گفت: دانشجوبان و اعضای هئیت علمی توجه کنند که ما باید در جهت تولید و خلق دانش پرستاری، متناسب با شرایط حاکم بر کشورمان حرکت کنیم.
حوزه پرستاری کشور با پیش از انقلاب قابل قیاس نیست در بخشی دیگر از این برنامه، مریم حضرتی، معاون پرستاری وزارت بهداشت به صورت برخط با سالن ارتباط گرفت و در همان ابتدا نام استان خراسان جنوبی را به جای خراسان شمالی بر زبان آورد که حضار با سر و صدا به این موضوع واکنش نشان دادند.
حضرتی در بخشی از سخنان خود گفت: در آستانه چهلمین سال انقلاب اسلامی هستیم و ما دستاوردهایی که داریم بسیار چشم گیر است. از نظر علمی، آموزشی، اجتماعی و پژوهشی در حوزه پرستاری رشد بی نظیری داشته ایم. اکنون نه تنها در منطقه بلکه در کشورهای پیشرفته دنیا، رشد قابل توجهی داریم و پرستاری امروز ما حتی با ۳۰ سال قبل هم قابل مقایسه نیست.
معاون پرستاری وزارت بهداشت ادامه داد: اینک ۱۹۴ دانشکده پرستاری، سالانه ۱۱ هزار دانشجوی پرستاری در تمام مقاطع و حدود ۲ هزار عضو هئیت علمی داریم که این موارد با پیش از انقلاب قابل قیاس نیست.
وی از وجود بیش از هزار مرکز مراقبت در منزل در کشور خبر داد و تصریح کرد: برنامه غربالگری ما امسال بهتر از هرساله اجرا شد.
در ادامه مجری برنامه از میهمان بعدی برای حضور در پشت تریبون دعوت به عمل آورد و رضا فانی، رئیس اداره پرستاری دانشگاه علوم پزشکی استان به پشت تریبون آمده و تنها به بیان جمله «من پرستارم» اکتفا کرد و به صندلی خود بازگشت.
پرداخت معوقات، خواسته همیشگی پرستاران در ادامهی این مراسم حسینی، عضو هئیت مدیره نظام پرستاری استان برای سخنرانی دعوت شد تا مطالبات این قشر را بیان کند.
حسینی گفت: امروز کشور به ۱۴۰ هزار پرستار نیاز دارد. دنیا به این نتیجه رسیده که پرستاران میتوانند بار بیماری را کاهش دهند. امروز ارائه خدمات بهینه به تمام مردم بزرگترین دغدغه ما است.
عضو هیئت مدیره نظام پرستاری عنوان کرد: طبق برنامه ششم ما باید جذب نیروی پرستار داشته باشیم تا سرانه موجود به ۱ و ۸ دهم برسد. این سرانه در دتیا عدد سه است و در حال حاضر ۹ دهم عددی است که در کشور شاهد آن هستیم.
وی افزود: اکنون خلا نیرو با اضافه کاری پر میشود و این درحالیست که هر دو ساعت اضافه کاری باعث افزایش ۱۴ درصدی خطای پرستار خواهد شد.
حسینی به دیگر مشکلات پرستاران نیز اشاره کرد و در این خصوص گفت: نزدیک به ۱۳ سال از قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری گذشته، اما قانون اجرا نمیشود. یکی دیگر از مطالبات ما پوشش بیمه برای خدمات پرستاری در منزل است.
این پرستار با انتقاد از بیمارستانها که فعالیتهای نامربوط را به دوش پرستاران میگذارند تاکید کرد: پرستاران منشی نیستند که فعالیتهایی مانند ثبت خدمات در سیستم اداری را انجام دهند. این فعالیتها ما را از بیمار دور کرده است. منشی گری را از پرستاران بگیرید.
وی در پایان از حقوق پایین پرستاران گلایه کرد و گفت: پرداخت معوقات پرستاران خواسته همیشگی ما بوده است. اکنون قیمت پرستاری در ایران سی صد دلار در ماه است که این عدد در کشورهای حوزه خلیج فارس تا ۱۵۰۰ دلار نیز میرسد.
نکته قابل توجه عدم حضور علی حق بین، رئیس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این مراسم بود. شنیدهها حکایت از آن دارد که حق بین از سمت خود استعفا داده است.
در پایان این مراسم نیز از ۳ پرستار بجنوردی که جزو پرستاران نمونه کشوری قرار گرفته بودند تقدیر شد. همچنین از ۴۰ پرستار نمونه خراسان شمالی تقدیر به عمل آمد.