محققان دانشگاه تبریز در قالب طرح تحقیقاتی به تولید زیست سوخت (بیودیزل) از روغنهای آشپزی دست یافتند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محققان دانشگاه تبریز در قالب طرح تحقیقاتی به تولید زیست سوخت (بیودیزل) از روغنهای آشپزی دست یافتند.
مهتاب پیروزمند استاد دانشکده شیمی دانشگاه تبریز، مجری این طرح در با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی کشورهای توسعه یافته و حتی در حال توسعه تهیه سوخت است، گفت: بیودیزل یا زیست سوخت یکی از گزینههای مناسب میباشدکه استفاده از آن در بسیاری از کشورهای دنیا متداول است، زیرا در مقایسه با سوختهای فسیلی، به عنوان سوختی دوستدار محیط زیست مطرح است.
استاد دانشکده شیمی دانشگاه تبریز مطرح کرد: بیودیزل یک سوخت گازوئیلی پاک است که از منابع طبیعی و تجدیدپذیر مانند روغنهای گیاهی و چربیهای حیوانی ساخته میشود. در حال حاضر بیودیزل از طریق واکنش ترانس استریفیکاسیون روغنهای گیاهی مانند روغن ذرت، روغن نخل و کلزا، با یک الکل که بهتر است متانول باشد، در حضور یک کاتالیست مانند کلسیم اکسید تولید میشود.
وی در ادامه با اشاره به فرایند تولید این سوخت خاطر نشان کرد: چون این دسته از روغنها حاوی مقدار زیادی اسید چرب آزاد هستند، علاوه بر ترانس استریفیکاسیون، فرایند استریفیکاسیون نیز باید در ابتدا انجام شود؛ بنابراین فرایند تبدیل روغنهای مستعمل به بیودیزل در دو مرحله صورت میگیرد. از این رو اگر کاتالسیتی بتواند این فرایند را در یک مرحله انجام داده و از پایداری خوبی نیز برخوردار باشد بسیار ارزشمند میباشد.
مهتاب پیروزمند بیان کرد: در این پروژه تحقیقاتی نانوکاتالیست حفره دار MCM-۴۱ که یک ترکیب زیست سازگار از جنس سیلیس است با استفاده از سورفکتانت آلی به عنوان قالب، سنتز شد و روغن مستعمل آشپزخانه که دورریز محسوب میشود در حضور این کاتالیزور و با استفاده از حلال متانول، با بهره بالاتر از ۹۲ درصد، تنها در یک مرحله و در مدت زمان ۳ ساعت به زیست سوخت (بیودیزل) تبدیل میشود.
وی گفت: کاهش هزینه، افزایش سرعت تولید کاتالیست و تولید بیودیزل و کاهش آلایندههای محیط زیست از مزایای این فرایند است.
لازم به ذکر است، این طرح با همکاری مهری مهدوی آناخاتون به سرانجام رسیده است.