برای اولین بار در کشور، بچه ماهی سوف توسط عضو هیئت علمی گروه شیلات دانشگاه گیلان تولید شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از دانشگاه گیلان، ماهی سوف یکی از گونههای ارزشمند در حوزه دریای خزر است که اهمیت فراوانی در چرخه اکولوژیک و صید ایفا میکند. در گذشته میزان صید این ماهی حتی به حدود ۲۰۰۰ تن در سال میرسید که متأسفانه به دلایلی ازجمله صید بیرویه و عدم مدیریت مناسب، تخریب زیستگاهها و آلودگیهای وارد شده به رودخانهها، تالاب و دریای خزر باعث کاهش شدید ذخایر اینگونه شده است. بهطوری که از سال ۱۳۶۸ تکثیر و بازسازی ذخایر آن بهطور جدی توسط شیلات ایران آغاز شد.
همهساله هزینههای هنگفتی در راستای تأمین مولدین مناسب و انتقال آنها برای عملیات تکثیر صورت میگیرد و این در حالی است که با کاهش ذخایر و افزایش هزینهها، این تعداد کم شده و تولید گونه موردنظر را با چالشهای جدی مواجه ساخته است.
در این راستا، پروژه تحقیقاتی با عنوان «اهلیسازی ماهی سوف سفید باهدف تأمین مولدین بازسازی ذخایر و آبزیپروری اینگونه» توسط دکتر بهرام فلاحتکار، عضو هیئتعلمی گروه شیلات دانشگاه گیلان با همکاری اداره کل شیلات استان گیلان برنامهریزی و با نگهداری لارو بچه ماهی اینگونه در شرایط پرورشی و موفقیت و تطابق با غذای دستی که یکی از مشکلترین مراحل تطابق در اسارت میباشد، پس از ۲ سال بچه ماهیان به مرحله تکثیر رسیده و طبق روشهای تزریق و لانه گذاری از مولدین ۲ ساله لارو بچه ماهی استحصال شد.
این موفقیت بزرگ در حالی رقم خورد که تجربهای دراینارتباط در داخل کشور وجود نداشته و در سایر کشورها نیز یک سال دیرتر به این مرحله از تکثیر نائل شدهاند. از دستاوردهای این پروژه میتوان به دستیابی به روش تطابق با غذای دستی در محیط اسارت و نگهداری آن، مولدسازی و همچنین معرفی این ماهی ارزشمند به آبزی پروران بهعنوان یکگونه بومی برای پرورش و کاهش هزینههای تولید بچه ماهی برای اهداف آبزیپروری اشاره کرد.