صالح قاسمی دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بیان کرد: پنج سال است که سیاست های لازم، ابلاغ شده اما هیچ کدام از نهادهای موظف گامی در این جهت برنداشته اند و مجلس نیز برای تصویت قانونی در خصوص اجرای این سیاست ها تلاش نکرده است.
وی افزود: طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده، سالهاست که در کمیسیون فرهنگی است و هنوز به صحن مجلس نیامده از طرفی وزارت بهداشت هم رسالت اصلی خود را در این خصوص فراموش کرده و هنوز وارد این موضوع نشده است.
این پژوهشگر و جمعیت شناس گفت: ما در پنجره جمعیتی هستیم یعنی در زمانی که بیش از 65 درصد جمعیت کل کشور در سنین بین 15 تا 65 هستند در عین حال نرخ باروری و نرخ موالید در کل کشور سیر نزولی پیدا کرده است و یکی از شاخص های نگران کننده همین نرخ سالمندی هست چرا که ما را در سه دهه آینده با پدیده سونامی سالمندی مواجه خواهد کرد بطوریکه از هر سه نفر، یک فرد سالمند وجود دارد.
قاسمی ادامه داد: در سال 95، یک میلیون و 528 هزار تولد و در سال 97، یک میلیون و 360هزار تولد در کشور داشتهاییم یعنی کاهش 168هزار تولد که تغییر الگوی باروری و تاخیر در بارداری باعث کاهش قدرت بارداری و درنهایت کاهش تعداد موالید شده است.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در جهت رفع این معضل گفت: دولت فعلی هیچ اعتقادی به اجرای سیاست های بهبود جمعیت ندارد؛ در سال 93 زمانی که نامه مقام معظم رهبری مبنی بر بهبود ساختار جمعیتی کشور ابلاغ شد ایشان به همه نهاد های موظف اجرای این یاست ها و ارائه گزارش در خصوص اقدامات انجام شده را دستور داند اما در طی پنج سال گذشته هیچ گزارشی در این خصوص ارائه نشده چرا که هیچ عملکردی وجود نداشته است.
پژوهشگرحوزه مطالعات راهبردی تمدن نوین اسلامی در ادامه گفت: بسیاری از رسانه ها هنوز الگوی تک فرزندی را تبلیغ میکنند و سبک زندگی اجتماعی مردم تغییر کرده است. مردم باید از عمق بحران جمعیتی قریب الوقوع آگاه شوند و رسانه ها در این زمینه نقش پررنگی دارند.
وی افزود: رسانه ها باید با آگاه سازی مردم نسبت به این موضوع، جریان مطالبه گری ایجاد کنند که چرا مسئولین در راستای این قوانین هیچ تلاشی برای رفع این بحران جمعیت و تعالی خانواده ها نمی کنند.